Sporo pečen janjeći but u suhoj marinadi
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 1 janjeći but (1,6 kg)
- 2 žlice sumaka
- 2 žlice sušene metvice
- 2 žlice sušenog bosiljka
- 1 žlica sušenog origana
- 1 žlica mljevenog crnog papra
- 1 žlica krupne morske soli
- 4 češnja češnjaka, grubo narezana
- 1 žličica paprike
- 1 žličica sušenog origana
- 2 lista lovora
- grančica ružmarina
- 3 žlice soli
- 500 ml vode
- plastična bočica s probušenim čepom
Priprema
- Voda za vlaženje sa začinima:
- 1. U lončiću zagrijte vodu. Mora biti vruća, ali ne smije ključati.
- 2. U vodi namačite listove lovora, ružmarin i sol da otpuste okuse.
- 3. Češnjak, papriku i origano stavite ravno u bočicu.
- 4. Ružmarin i lovor iz tople vode premjestite u bočicu.
- 5. Bočicu napunite toplom vodom u kojoj su se namakali začini i dobro je protresite.
- Sporo pečeni janjeći but:
- 1. S buta odrežite višak masnoće (ostavite tanki sloj jer masnoća upija začine).
- 2. Zarežite površinu buta.
- 3. U zdjelici pomiješajte sastojke za suhu marinadu.
- 4. Obilno je utrljajte i posve prekrijte meso.
- 5. Janjetinu zaklopite u pušnicu.
- 6. Za meko je meso, koje otpada s kosti, pecite najmanje 5 sati.
- 7. Nakon prvog sata i pol pečenja, po janjetini svakih 20 minuta bočicom raspršite vodom sa začinima da je navlažite.
- 8. Kad preostanu još 2 sata pečenja, konačni put navlažite janjetinu, umotajte je u aluminijsku foliju, pa je u foliji još 2 sata dovršite peći u pušnici.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada