Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!

Sastojci

  • 1 janjeći but (1,6 kg)
  • 2 žlice sumaka
  • 2 žlice sušene metvice
  • 2 žlice sušenog bosiljka
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žlica mljevenog crnog papra
  • 1 žlica krupne morske soli
  • 4 češnja češnjaka, grubo narezana
  • 1 žličica paprike
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 lista lovora
  • grančica ružmarina
  • 3 žlice soli
  • 500 ml vode
  • plastična bočica s probušenim čepom

Priprema

  • Voda za vlaženje sa začinima:
  • 1. U lončiću zagrijte vodu. Mora biti vruća, ali ne smije ključati.
  • 2. U vodi namačite listove lovora, ružmarin i sol da otpuste okuse.
  • 3. Češnjak, papriku i origano stavite ravno u bočicu.
  • 4. Ružmarin i lovor iz tople vode premjestite u bočicu.
  • 5. Bočicu napunite toplom vodom u kojoj su se namakali začini i dobro je protresite.
  • Sporo pečeni janjeći but:
  • 1. S buta odrežite višak masnoće (ostavite tanki sloj jer masnoća upija začine).
  • 2. Zarežite površinu buta.
  • 3. U zdjelici pomiješajte sastojke za suhu marinadu.
  • 4. Obilno je utrljajte i posve prekrijte meso.
  • 5. Janjetinu zaklopite u pušnicu.
  • 6. Za meko je meso, koje otpada s kosti, pecite najmanje 5 sati.
  • 7. Nakon prvog sata i pol pečenja, po janjetini svakih 20 minuta bočicom raspršite vodom sa začinima da je navlažite.
  • 8. Kad preostanu još 2 sata pečenja, konačni put navlažite janjetinu, umotajte je u aluminijsku foliju, pa je u foliji još 2 sata dovršite peći u pušnici.

Povezani recepti

Vidi sve