Ainsley Harriot je engleski kuhar, podrijetlom s Jamajke, a inspirirat će vas netradicionalnom pripremom svakodnevnih namirnica.

Sastojci

  • Sastojci:
  • 700 g svinjske lopatice, narezane na kocke 2-3 cm
  • Za marinadu:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći režanj češnjaka, nariban
  • sok i korica 1 limuna
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice sušenog mljevenog čilija (po želji)
  • ½ žličice slatke paprike
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za grčku zelenu salatu:
  • 2 srca rimske salate
  • 6 glavica mladog luka, narezanog
  • 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg kopra
  • 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg peršina
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2-3 žlice bijelog vinskog octa ili limunovog soka
  • ½ žličice sušenog origana
  • 1 žlica prženih badema u listićima
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za posluživanje:
  • tanki ili pitta kruh
  • 1 limun, narezan na kriške

Priprema

  • Stavite svinjetinu u veliku zdjelu za miješanje, dodajte sve sastojke za marinadu i dobro začinite. Sve dobro promiješajte kako bi svinjetina bila ravnomjerno obložena. Pokrijte i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
  • Izvadite mariniranu svinjetinu iz hladnjaka i ostavite da ponovo poprimi sobnu temperaturu. Roštilj prethodno zagrijte na visoku temperaturu. Izvadite komadiće svinjetine iz marinade i nabodite na ražnjiće. Pecite ražnjiće 10-12 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne budu pečeni. Nekoliko minuta prije kraja pečenja dodajte kriške limuna na roštilj da poprime tamnu boju.
  • U međuvremenu napravite salatu. Zelenu salatu grubo narežite i stavite u veliku zdjelu. Dodajte mladi luk, kopar i peršin.
  • U maloj posudi umutite ulje, ocat i origano, a zatim dobro začinite. Prelijte salatu preljevom, dodajte bademe i promiješajte.
  • Souvlaki poslužite sa salatom, tankim kruhom i pougljenim kriškama limuna za cijeđenje.

Povezani recepti

Vidi sve