Souvlaki svinjski kebab i zelena grčka salata
Recept iz: Ainsley Harriott
Ainsley Harriot je engleski kuhar, podrijetlom s Jamajke, a inspirirat će vas netradicionalnom pripremom svakodnevnih namirnica.
Sastojci
- Sastojci:
- 700 g svinjske lopatice, narezane na kocke 2-3 cm
- Za marinadu:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći režanj češnjaka, nariban
- sok i korica 1 limuna
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličice mljevenog kumina
- ½ žličice sušenog mljevenog čilija (po želji)
- ½ žličice slatke paprike
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za grčku zelenu salatu:
- 2 srca rimske salate
- 6 glavica mladog luka, narezanog
- 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg kopra
- 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg peršina
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2-3 žlice bijelog vinskog octa ili limunovog soka
- ½ žličice sušenog origana
- 1 žlica prženih badema u listićima
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- Za posluživanje:
- tanki ili pitta kruh
- 1 limun, narezan na kriške
Priprema
- Stavite svinjetinu u veliku zdjelu za miješanje, dodajte sve sastojke za marinadu i dobro začinite. Sve dobro promiješajte kako bi svinjetina bila ravnomjerno obložena. Pokrijte i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
- Izvadite mariniranu svinjetinu iz hladnjaka i ostavite da ponovo poprimi sobnu temperaturu. Roštilj prethodno zagrijte na visoku temperaturu. Izvadite komadiće svinjetine iz marinade i nabodite na ražnjiće. Pecite ražnjiće 10-12 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne budu pečeni. Nekoliko minuta prije kraja pečenja dodajte kriške limuna na roštilj da poprime tamnu boju.
- U međuvremenu napravite salatu. Zelenu salatu grubo narežite i stavite u veliku zdjelu. Dodajte mladi luk, kopar i peršin.
- U maloj posudi umutite ulje, ocat i origano, a zatim dobro začinite. Prelijte salatu preljevom, dodajte bademe i promiješajte.
- Souvlaki poslužite sa salatom, tankim kruhom i pougljenim kriškama limuna za cijeđenje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom
Recepti Lora i Stoyan
Menemen
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Adam Liaw
Prženi rezanci u umaku
Recepti Rudolph van Veen
Pirinejska svinjeća rebarca s pirjanim povrćem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir