Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 200 g šećera
  • 6 žlica zlatnog sirupa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g nesoljenog maslaca
  • 100 ml tučenog vrhnja
  • Veći prstohvat pahuljica morske soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Sladoled od vanilije
  • Čokoladni gumbići
  • Pekan orasi i/ili makadamijski oraščići, krupno nasjeckani, nekoliko cijelih za ukras

Priprema

  • 1. Obložite duboki četvrtasti lim papirom za pečenje.
  • 2. Miješajte šećer i zlatni sirup u dubokoj tavi na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
  • 3. Pojačajte na srednje jaku vatru i lagano kuhajte dok ne nastane zlatnosmeđi karamel. Pripazite jer može brzo zagorjeti. Zatim uklonite s vatre, pospite sodom bikarbonom i miješajte dok se sve ne prožme a mješavina se počne pjeniti.
  • 4. Ulijte mješavinu u obloženi lim za pečenje i ostavite da se ohladi jedan sat.
  • 5. Razlomite karamel krokant na manje komade i mrvice.
  • 6. Sipajte šećer, maslac i vrhnje u tavicu na srednje jakoj vatri. Pustite da zakipi, povremeno miješajući. Uklonite s vatre i umiješajte sol i vaniliju pa stavite sa strane da se ohladi.
  • 7. U četiri ohlađene čaše za sladoledni kup ulijte malo preljeva butterscotch. Dodajte nekoliko nasjeckanih oraščića, čokoladnih gumbića i komade karamel krokanta. Ponovite slojeve pa na vrh svakog kupa stavite kuglicu sladoleda. Za kraj pokapajte s malo preljeva, stavite cijele pekan orahe i pospite s malo mrvica karamel krokanta.

Povezani recepti

Vidi sve