Sladoledni kup s karamel krokantom i preljevom butterscotch
Recept iz: Ainsley Harriott
Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.
Sastojci
- 200 g šećera
- 6 žlica zlatnog sirupa
- 2 žličice sode bikarbone
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g nesoljenog maslaca
- 100 ml tučenog vrhnja
- Veći prstohvat pahuljica morske soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Sladoled od vanilije
- Čokoladni gumbići
- Pekan orasi i/ili makadamijski oraščići, krupno nasjeckani, nekoliko cijelih za ukras
Priprema
- 1. Obložite duboki četvrtasti lim papirom za pečenje.
- 2. Miješajte šećer i zlatni sirup u dubokoj tavi na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
- 3. Pojačajte na srednje jaku vatru i lagano kuhajte dok ne nastane zlatnosmeđi karamel. Pripazite jer može brzo zagorjeti. Zatim uklonite s vatre, pospite sodom bikarbonom i miješajte dok se sve ne prožme a mješavina se počne pjeniti.
- 4. Ulijte mješavinu u obloženi lim za pečenje i ostavite da se ohladi jedan sat.
- 5. Razlomite karamel krokant na manje komade i mrvice.
- 6. Sipajte šećer, maslac i vrhnje u tavicu na srednje jakoj vatri. Pustite da zakipi, povremeno miješajući. Uklonite s vatre i umiješajte sol i vaniliju pa stavite sa strane da se ohladi.
- 7. U četiri ohlađene čaše za sladoledni kup ulijte malo preljeva butterscotch. Dodajte nekoliko nasjeckanih oraščića, čokoladnih gumbića i komade karamel krokanta. Ponovite slojeve pa na vrh svakog kupa stavite kuglicu sladoleda. Za kraj pokapajte s malo preljeva, stavite cijele pekan orahe i pospite s malo mrvica karamel krokanta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Sladoled od šafrana i ekstra djevičanskog maslinovog ulja s karameliziranim smokvama
Recepti Lora i Stoyan
Sladoledni kvadrati s mangom
Recepti Ainsley Harriott
Pileći odresci s mladim bobom, artičokama, limunom i kaparima
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina alla trapenese s mollicom od crnih maslina
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Janjetina s pistacijama i fetom, pire od pečene tikve i malteška salata od bijelog graha
Recepti Ainsley Harriott
Quesadille od tikvica, za'atara i bigille sa salsom od sušenih rajčica
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Ainsley Harriott
Riblji ražnjići na žaru s oštrom salsom od limuna i salatom od komorača i naranče
Recepti Ainsley Harriott
Bruskete s kapunatom