Sladoled od šafrana i ekstra djevičanskog maslinovog ulja s karameliziranim smokvama
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Sastojci:
- 10 g maslaca
- 4 svježe smokve, prerezane na pola po dužini
- 150 ml balzamičnog octa od smokava
- 120 g šećera
- 50 g tostiranih lješnjaka, grubo narezanih uz pomoć noža
- Šećer u prahu, za posipanje
- Sladoled
- 250 ml svježeg mlijeka
- 500 ml svježeg vrhnja
- 1 mahuna vanilije, otvorena i sjemenke ostrugane
- 6 žumanjaka
- 150 g sitnog šećera
- 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 g šafrana
Priprema
- 1. Za sladoled, zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju, dok ne postane vruće, ali ne smije proključati. Uklonite s vatre. U zdjelu stavite žumanjke i šećer, te miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijeda. Zatim dodajte vruću smjesu s vrhnjem i neprekidno miješajte. Smjesu ponovo vratite u lonac, te dodajte maslinovo ulje i šafran.
- 2. Miješajte iznad slabe vatre 4-5 minuta ili dok ne postane gusto – ako želimo biti jako precizni, do temperature od 82° C. Uklonite s vatre i ostavite neka se ohladi. Ohlađenu kremu od vanilije ulijte u stroj za izradu sladoleda i pratite upute proizvođača, dok sladoled ne postane čvrst.
- 3. Ako nemate stroj za izradu sladoleda, kremu ulijte u duboki kalup i zamrznite, barem jedan sat. Zatim svakih pola sata izvadite posudu i miksajte smjesu električnim mikserom. Ponavljate taj postupak dok sladoled ne postane čvrst. (3-4 puta).
- 4. U tavi za prženje otopite maslac, zatim dodajte smokve. Pospite šećerom u prahu i pecite 2-3 minute. Zatim dodajte balzamični ocat. Kuhajte dok smokve ne omekšaju, zatim ih izvadite iz tave i reducirajte tekućinu u tavi.
- 5. Poslužite vruće sa sladoledom i tostiranim lješnjacima, te pospite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Sladoledni kup s karamel krokantom i preljevom butterscotch
Recepti Lora i Stoyan
Sladoledni kvadrati s mangom
Recepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama