Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • Sastojci:
  • 10 g maslaca
  • 4 svježe smokve, prerezane na pola po dužini
  • 150 ml balzamičnog octa od smokava
  • 120 g šećera
  • 50 g tostiranih lješnjaka, grubo narezanih uz pomoć noža
  • Šećer u prahu, za posipanje
  • Sladoled
  • 250 ml svježeg mlijeka
  • 500 ml svježeg vrhnja
  • 1 mahuna vanilije, otvorena i sjemenke ostrugane
  • 6 žumanjaka
  • 150 g sitnog šećera
  • 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 g šafrana

Priprema

  • 1. Za sladoled, zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju, dok ne postane vruće, ali ne smije proključati. Uklonite s vatre. U zdjelu stavite žumanjke i šećer, te miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijeda. Zatim dodajte vruću smjesu s vrhnjem i neprekidno miješajte. Smjesu ponovo vratite u lonac, te dodajte maslinovo ulje i šafran.
  • 2. Miješajte iznad slabe vatre 4-5 minuta ili dok ne postane gusto – ako želimo biti jako precizni, do temperature od 82° C. Uklonite s vatre i ostavite neka se ohladi. Ohlađenu kremu od vanilije ulijte u stroj za izradu sladoleda i pratite upute proizvođača, dok sladoled ne postane čvrst.
  • 3. Ako nemate stroj za izradu sladoleda, kremu ulijte u duboki kalup i zamrznite, barem jedan sat. Zatim svakih pola sata izvadite posudu i miksajte smjesu električnim mikserom. Ponavljate taj postupak dok sladoled ne postane čvrst. (3-4 puta).
  • 4. U tavi za prženje otopite maslac, zatim dodajte smokve. Pospite šećerom u prahu i pecite 2-3 minute. Zatim dodajte balzamični ocat. Kuhajte dok smokve ne omekšaju, zatim ih izvadite iz tave i reducirajte tekućinu u tavi.
  • 5. Poslužite vruće sa sladoledom i tostiranim lješnjacima, te pospite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve