Sladoled od šafrana i ekstra djevičanskog maslinovog ulja s karameliziranim smokvama
Recept iz: Luca Ciano
Ako ste do sada šafran koristili samo kao začin, vrijeme je da isprobate sladoled od njega!
Sastojci
- Sastojci:
- 10 g maslaca
- 4 svježe smokve, prerezane na pola po dužini
- 150 ml balzamičnog octa od smokava
- 120 g šećera
- 50 g tostiranih lješnjaka, grubo narezanih uz pomoć noža
- Šećer u prahu, za posipanje
- Sladoled
- 250 ml svježeg mlijeka
- 500 ml svježeg vrhnja
- 1 mahuna vanilije, otvorena i sjemenke ostrugane
- 6 žumanjaka
- 150 g sitnog šećera
- 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 g šafrana
Priprema
- Za sladoled, zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju, dok ne postane vruće, ali ne smije proključati. Uklonite s vatre. U zdjelu stavite žumanjke i šećer, te miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijeda. Zatim dodajte vruću smjesu s vrhnjem i neprekidno miješajte. Smjesu ponovo vratite u lonac, te dodajte maslinovo ulje i šafran. Miješajte iznad slabe vatre 4-5 minuta ili dok ne postane gusto – ako želimo biti jako precizni, do temperature od 82° C. Uklonite s vatre i ostavite neka se ohladi. Ohlađenu kremu od vanilije ulijte u stroj za izradu sladoleda i pratite upute proizvođača, dok sladoled ne postane čvrst.
- Ako nemate stroj za izradu sladoleda, kremu ulijte u duboki kalup i zamrznite, barem jedan sat. Zatim svakih pola sata izvadite posudu i miksajte smjesu električnim mikserom. Ponavljate taj postupak dok sladoled ne postane čvrst. (3-4 puta).
- U tavi za prženje otopite maslac, zatim dodajte smokve. Pospite šećerom u prahu i pecite 2-3 minute. Zatim dodajte balzamični ocat. Kuhajte dok smokve ne omekšaju, zatim ih izvadite iz tave i reducirajte tekućinu u tavi.
- Poslužite vruće sa sladoledom i tostiranim lješnjacima, te pospite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Pršut s koricom od badema i popečci od ricotte
Recepti Luca Ciano
Tiramisu od kestena
Recepti Luca Ciano
Čokoladni špageti s tostiranim lješnjacima i čokoladni ganache
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Luca Ciano
Mezze Maniche tjestenina sa škampima i pršutom
Recepti Luca Ciano
Pjenica od mortadele i Buffalo Ricotte sira u kuhanom tijestu
Recepti Luca Ciano
Zalogaji od parmezana s tartarom od teletine
Recepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa