Rižoto od piva i kobasice boerewors
Recept iz: Warren Mendes

Warren Mendes je južnoafrički kuhar, TV voditelj i stilist hrane. Suproducirao i vodio dvije sezone putopisno-kulinarske emisije "Kulinarsko putoanje: Južna Afrika". Završio je klasično kulinarsko obrazovanje na prestižnom Le Cordon Bleu institutu u Sydneyju, Parizu i Londonu.
Sastojci
- 1L (4 šalice) pilećeg temeljca
- 1/2 kobasice masnijeg boereworsa (oko 350 g)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 75 g neslanog maslaca
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili naribana
- 4-5 grančica majčine dušice, natrgani listići
- 1 žličica sjemenki korijandra, zdrobljenih
- 1 1/2 šalica (330 g) riže arborio
- 1 1/3 šalice (330 ml) piva
- 100 g pekorina ili parmezana
Priprema
- 1. U loncu zakuhajte temeljac pa posve smanjite vatru da ga laganim krčkanjem održavate vrućim.
- 2. Meso boereworsa istisnite iz ovitka. Razbacajte ga u duboku hladnu nauljenu tavu i stavite na umjereno jaku vatru. Cilj je lagano istopiti masnoću boereworsa. Meso pržite dok posve ne omekša i po potrebi razdvajajte žlicom. Nadjev kobasice izvadite iz tave.
- 3. U istoj tavi rastopite 50 g maslaca pa dodajte luk. Pirjajte ga 10 minuta na laganoj vatri. Luk ne smije posmeđiti, samo ga polagano omekšajte da postane slađi. Dodajte češnjak, sjemenke korijandra i majčinu dušicu pa ih nastavite 1 minutu pirjati da zamirišu.
- 4. Dodajte rižu, posolite je pa 2 minute miješajte da je obložite smjesom. Ulijte pivo, zakuhajte ga pa ostavite 3-4 minute krčkati da ispari alkohol. Šalicu po šalicu, tek kada riža upije svu tekućinu, umiješajte vrući temeljac dok ga ne potrošite i rižu skuhate al dente, a smjesa postane kremasta (otprilike 15-20 minuta).
- 5. Rižoto sklonite s vatre, posolite i umiješajte sir pa po vrhu razbacajte preostalih 25 g maslaca. Ostavite ga minutu ili dvije odležati da se rastopi maslac pa zatim brzo protresite ili žustro promiješajte da povežete sastojke i dobijete još kremastiji rižoto.
- 6. Umiješajte hrskave komadiće boereworsa, a vrh prije posluživanja pospite parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Tjestenina s raguom od bijelih kobasica
Recepti Mark Moriarty
Rižoto cacio e pepe
Recepti Lora i Stoyan
Paella s piletinom i kozicama
Recepti Lora i Stoyan
Kabulski pilav
Recepti Lora i Stoyan
Sholezard
Recepti Lora i Stoyan
Orzo sa špinatom i sirom
Recepti Luca Ciano
Čips od riže i sipinog crnila s tučenom ricottom
Recepti Donal Skehan
Tjestenina sa slaninom i kupusom
Recepti Laura Cassai
Kaneloni s pirjanim mesom
Recepti Laura Cassai
Smeđe rižine spirale s raguom od patlidžana