Rižoto od piva i kobasice boerewors

Warren Mendes je južnoafrički kuhar, TV voditelj i stilist hrane. Suproducirao i vodio dvije sezone putopisno-kulinarske emisije "Kulinarsko putoanje: Južna Afrika". Završio je klasično kulinarsko obrazovanje na prestižnom Le Cordon Bleu institutu u Sydneyju, Parizu i Londonu.

Sastojci

  • 1L (4 šalice) pilećeg temeljca
  • 1/2 kobasice masnijeg boereworsa (oko 350 g)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 75 g neslanog maslaca
  • 2 glavice luka, sitno nasjeckane
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili naribana
  • 4-5 grančica majčine dušice, natrgani listići
  • 1 žličica sjemenki korijandra, zdrobljenih
  • 1 1/2 šalica (330 g) riže arborio
  • 1 1/3 šalice (330 ml) piva
  • 100 g pekorina ili parmezana

Priprema

  • 1. U loncu zakuhajte temeljac pa posve smanjite vatru da ga laganim krčkanjem održavate vrućim.
  • 2. Meso boereworsa istisnite iz ovitka. Razbacajte ga u duboku hladnu nauljenu tavu i stavite na umjereno jaku vatru. Cilj je lagano istopiti masnoću boereworsa. Meso pržite dok posve ne omekša i po potrebi razdvajajte žlicom. Nadjev kobasice izvadite iz tave.
  • 3. U istoj tavi rastopite 50 g maslaca pa dodajte luk. Pirjajte ga 10 minuta na laganoj vatri. Luk ne smije posmeđiti, samo ga polagano omekšajte da postane slađi. Dodajte češnjak, sjemenke korijandra i majčinu dušicu pa ih nastavite 1 minutu pirjati da zamirišu.
  • 4. Dodajte rižu, posolite je pa 2 minute miješajte da je obložite smjesom. Ulijte pivo, zakuhajte ga pa ostavite 3-4 minute krčkati da ispari alkohol. Šalicu po šalicu, tek kada riža upije svu tekućinu, umiješajte vrući temeljac dok ga ne potrošite i rižu skuhate al dente, a smjesa postane kremasta (otprilike 15-20 minuta).
  • 5. Rižoto sklonite s vatre, posolite i umiješajte sir pa po vrhu razbacajte preostalih 25 g maslaca. Ostavite ga minutu ili dvije odležati da se rastopi maslac pa zatim brzo protresite ili žustro promiješajte da povežete sastojke i dobijete još kremastiji rižoto.
  • 6. Umiješajte hrskave komadiće boereworsa, a vrh prije posluživanja pospite parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.

Povezani recepti

Vidi sve