Pržena peciva vetkoek s prilogom od graha chaka-lekker

Warren Mendes je južnoafrički kuhar, TV voditelj i stilist hrane. Suproducirao i vodio dvije sezone putopisno-kulinarske emisije "Kulinarsko putoanje: Južna Afrika". Završio je klasično kulinarsko obrazovanje na prestižnom Le Cordon Bleu institutu u Sydneyju, Parizu i Londonu.

Sastojci

  • 1 vrećica (2 žličice) suhog instant-kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 šalica (250 ml) tople vode
  • 1 žlica maslinovog ili biljnog ulja
  • 2 1/3 šalice (350 g) glatkog brašna
  • biljno ulje za duboko prženje
  • listići bosiljka za ukrašavanje
  • 6 ploški prošarane dimljene slanine
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 6 grančica majčine dušice, nakidani listići
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice nasjeckanih papričica chipotle u umaku adobo
  • 2 žličice blage mješavine začina za curry
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike
  • 1 mrkva, krupno naribana
  • 1 crvena paprika
  • 2 zrele rajčice, nasjeckane
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 1/4 šalice mekog smeđeg šećera
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 šalica kuhanog bijelog graha manjih zrna

Priprema

  • 1. Za chaka-lekker, u hladnu nauljenu tavu ubacite slaninu pa tek zatim uključite štednjak. Zamisao je polako istopiti slaninu. Kada slanina počne cvrčati, pržite je 2-3 minute dok ne postane hrskava pa dodajte luk i majčinu dušicu. Nastavite ih pirjati 3-4 minute da omekšaju. Zatim dodajte češnjak, chipotle i đumbir te ih nastavite 1-2 minute pirjati dok ne zamirišu. Dodajte začine, sve popirjajte još 1-2 minute pa ubacite mrkvu, papriku i svježe rajčice te ih nastavite pirjati još 3-4 minute. Zatim dodajte pasiranu rajčicu, ocat, šećer i 1/2 šalice vode, posolite ih te popaprite pa smanjite vatru na umjerenu i sve kuhajte 10 minuta da ispari voda, a chaka-lekker se zgusne. Dodajte grah i zagrijte ga uz miješanje. Chaka-lekker po potrebi dosolite i odložite do posluživanja.
  • 2. Za vetkoek, u zdjelici pomiješajte kvasac, šećer i vodu pa ih 5 minuta ostavite odstajati da se zapjene. Dodajte ulje i brašno u koje ste umiješali 1 žličicu soli pa na blago pobrašnjenoj radnoj površini umijesite glatko tijesto. Oblikujte loptice i stavljate ih na lim za pečenje. Ostavite ih 15 minuta odstajati da se nanovo dignu. Dotle u loncu zagrijavajte ulje dok ne dosegne 180 °C. Tijesto pržite u više navrata dok loptice posve ne porumene. Vadite ih na rešetku da ocijedite višak ulja. Pričekajte da se potpuno ohlade.
  • 3. Prstima rastvorite vetkoek, donju stranu prelijte chaka-lekkerom i ukrasite bosiljkom ili rukolom pa poklopite drugom polovicom vetkoeka.

Povezani recepti

Vidi sve