Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.

Sastojci

  • 4 pileća zabatka
  • Sastojci za suho premazivanje:
  • 1 žlica soli
  • ½ žličice senfa u prahu
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ½ žličice kajenskog papra
  • ½ žličice  bijelog papra
  • 100 g običnog brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 1 žlica ljutog umaka
  • 2 žličice paprike
  • ½ žličice kajenskog papra
  • 50 g brašna
  • 1 žličica soli
  • Suncokretovo ulje, za prženje
  • 4 žlice majoneze
  • Iscijedite sok od limuna
  • 1 žlica ljutog umaka
  • 2 žličice kečapa
  • Tabasco po želji
  • ½ žličice paprike
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • Četvrtina malog bijelog kupusa, tanko narezanog
  • 3 mlada luka, tanko narezana
  • 4 žlice majoneze
  • Iscijedite sok od limuna
  • 2 narezana kisela krastavca
  • 4 tostirana peciva
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 4 ljutike, tanko narezane
  • 12 režnja tanko narezanog češnjaka
  • 1 mali komad đumbira, sitno nasjeckan
  • 450 ml biljnog ulja
  • 1 žlica sojinog umaka
  • Za mješavinu začina:
  • 2 žlice sečuanskog papra u zrnu
  • 2 žlice sjemenki kima
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 2 žličica mljevenog čilija
  • 2 zvjezdice anisa
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice smeđeg šećera

Priprema

  • U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za premazivanje, dodajte piletinu i miješajte dok ne bude ravnomjerno obložena. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata ili preko noći.
  • U tavu dodajte dovoljno ulja da prekrije pola i zagrijte na 180°C/350°F. Tanjur obložite kuhinjskim papirom i ostavite sa strane.
  • U plitkoj posudi brašno začinite morskom soli i ostavite sa strane.
  • U zdjeli izradite smjesu za pohanje. Brašno pomiješajte s paprikom i kajenskim paprom, te polako umiješajte mlijeko dok se ne sjedini i ne postane glatko. Začinite ljutim umakom, solju i paprom.
  • U smjesu od brašna dodajte komade piletine. Zatim u smjesu za pohanje umočite brašnom obloženu piletinu. Vratite piletinu u smjesu od brašna i zarolajte da se ravnomjerno obloži. Ponovno protresite.
  • Radeći u turama, spuštajte komade piletine u vruće ulje i pržite 4-5 minuta sa svake strane dok ne postanu hrskavi i zlatnožuti. Rupičastom žlicom izvadite komade piletine na tanjur obložen papirom.
  • Dok se piletina kuha pomiješajte majonezu, limunov sok, ljuti umak, kečap, tabasco, papriku i worcestershire umak u maloj posudi. U posebnoj posudi pomiješajte kupus, mladi luk, majonezu i limunov sok, rukama umasirajte tekućinu u kupus i začinite po želji.
  • Zagrijte peciva na tavi na jakoj vatri minutu ili dok ne ostave lijepe tragove ugljena na prerezanoj strani.
  • Za sastavljanje: Stavite malo salate od kupusa na podlogu peciva, a zatim hrskavu piletinu, kisele krastavce, umak i gornji dio peciva.
  • ULJE SA SJEMENKAMA ČILIJA (dodatni recept)
  • NAČIN PRIPREME
  • Ljutiku, češnjak i đumbir stavite u lonac srednje veličine i lagano kuhajte na srednje jakoj vatri. Redovito miješajte i lagano kuhajte oko 20 minuta dok ljutika i češnjak ne postanu hrskavi.
  • U suhu tavu na srednje jakoj vatri stavite sve sastojke za mješavinu začina, osim šećera, i pržite dok ne budu tostirani i aromatični. Stavite zajedno sa šećerom u mužar ili mlinac za kavu i istucite u fini prah.
  • Pomiješajte mješavinu začina, soja umak i šećer u zdjeli dok se šećer ne otopi. Uljnu mješavinu izlijte kroz sitno sito preko sadržaja zdjele i ostavite hrskavu ljutiku, češnjak i đumbir da se potpuno ohlade prije nego što dodate ulju i promiješate.
  • Prebacite u staklenke i pokrijte poklopcem kada se potpuno ohlade. Smjesa će trajati najmanje mjesec dana i nakon otvaranja čuvati u hladnjaku.

Povezani recepti

Vidi sve