Hrskavi sendvič s piletinom
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 4 pileća zabatka
- Sastojci za suho premazivanje:
- 1 žlica soli
- ½ žličice senfa u prahu
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice kajenskog papra
- ½ žličice bijelog papra
- 100 g običnog brašna
- 125 ml mlijeka
- 1 žlica ljutog umaka
- 2 žličice paprike
- ½ žličice kajenskog papra
- 50 g brašna
- 1 žličica soli
- Suncokretovo ulje, za prženje
- 4 žlice majoneze
- Iscijedite sok od limuna
- 1 žlica ljutog umaka
- 2 žličice kečapa
- Tabasco po želji
- ½ žličice paprike
- 1 žličica Worcestershire umaka
- Četvrtina malog bijelog kupusa, tanko narezanog
- 3 mlada luka, tanko narezana
- 4 žlice majoneze
- Iscijedite sok od limuna
- 2 narezana kisela krastavca
- 4 tostirana peciva
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 4 ljutike, tanko narezane
- 12 režnja tanko narezanog češnjaka
- 1 mali komad đumbira, sitno nasjeckan
- 450 ml biljnog ulja
- 1 žlica sojinog umaka
- Za mješavinu začina:
- 2 žlice sečuanskog papra u zrnu
- 2 žlice sjemenki kima
- 1 žlica sjemenki komorača
- 2 žličica mljevenog čilija
- 2 zvjezdice anisa
- 1 žličica soli
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za premazivanje, dodajte piletinu i miješajte dok ne bude ravnomjerno obložena. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata ili preko noći.
- U tavu dodajte dovoljno ulja da prekrije pola i zagrijte na 180°C/350°F. Tanjur obložite kuhinjskim papirom i ostavite sa strane.
- U plitkoj posudi brašno začinite morskom soli i ostavite sa strane.
- U zdjeli izradite smjesu za pohanje. Brašno pomiješajte s paprikom i kajenskim paprom, te polako umiješajte mlijeko dok se ne sjedini i ne postane glatko. Začinite ljutim umakom, solju i paprom.
- U smjesu od brašna dodajte komade piletine. Zatim u smjesu za pohanje umočite brašnom obloženu piletinu. Vratite piletinu u smjesu od brašna i zarolajte da se ravnomjerno obloži. Ponovno protresite.
- Radeći u turama, spuštajte komade piletine u vruće ulje i pržite 4-5 minuta sa svake strane dok ne postanu hrskavi i zlatnožuti. Rupičastom žlicom izvadite komade piletine na tanjur obložen papirom.
- Dok se piletina kuha pomiješajte majonezu, limunov sok, ljuti umak, kečap, tabasco, papriku i worcestershire umak u maloj posudi. U posebnoj posudi pomiješajte kupus, mladi luk, majonezu i limunov sok, rukama umasirajte tekućinu u kupus i začinite po želji.
- Zagrijte peciva na tavi na jakoj vatri minutu ili dok ne ostave lijepe tragove ugljena na prerezanoj strani.
- Za sastavljanje: Stavite malo salate od kupusa na podlogu peciva, a zatim hrskavu piletinu, kisele krastavce, umak i gornji dio peciva.
- ULJE SA SJEMENKAMA ČILIJA (dodatni recept)
- NAČIN PRIPREME
- Ljutiku, češnjak i đumbir stavite u lonac srednje veličine i lagano kuhajte na srednje jakoj vatri. Redovito miješajte i lagano kuhajte oko 20 minuta dok ljutika i češnjak ne postanu hrskavi.
- U suhu tavu na srednje jakoj vatri stavite sve sastojke za mješavinu začina, osim šećera, i pržite dok ne budu tostirani i aromatični. Stavite zajedno sa šećerom u mužar ili mlinac za kavu i istucite u fini prah.
- Pomiješajte mješavinu začina, soja umak i šećer u zdjeli dok se šećer ne otopi. Uljnu mješavinu izlijte kroz sitno sito preko sadržaja zdjele i ostavite hrskavu ljutiku, češnjak i đumbir da se potpuno ohlade prije nego što dodate ulju i promiješate.
- Prebacite u staklenke i pokrijte poklopcem kada se potpuno ohlade. Smjesa će trajati najmanje mjesec dana i nakon otvaranja čuvati u hladnjaku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Parmezanski „sendvič“ s tučenom ricottom i parmezanskim pršutom
Recepti Curtis Stone
Sendviči od odreska s karameliziranim lukom i grojerom
Recepti Luca Ciano
Focaccia s maslinama bez glutena
Recepti Lora i Stoyan
Pureći burger sendvič
Recepti Rudolph van Veen
Punjena peciva Caprese
Recepti Paul Hollywood
Tornjevi od tortilja i kukuruzne tortilje
Recepti Hazer Amani
Klupski sendvič s plodovima mora
Recepti Simon Rimmer
Falafel smotuljak od batata i slanutka
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir