Focaccia s maslinama bez glutena
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 320 ml vode (za bolji rezultat kupovna voda u bočici)
- 330 g brašna bez glutena (npr. marka Caputo)
- 7 g suhog kvasca
- 12 g soli
- 100 g krumpira, kuhanog i zgnječenog
- 20 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja + 100 ml za pečenje
- 200 g mješavine povrća za panino
- 100 g raznobojnih maslina, bez koštica
- 100 g tapenade od maslina
- 200 g majoneze
- 2 x 120 g bivolje mozzarelle, narezane na ploške
- 50 g miješanih zelenih listova, opranih
- sol i papar
Priprema
- 1. Kvasac miješanjem otopite u vodi pa mu postupno dodajte i sjedinite brašno. Dodajte sol i kuhani krumpir pa ih sjedinite miješanjem.
- 2. Pleh obložite s 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa lagano utisnite tijesto za focacciu. Po vrhu razbacajte raznobojne masline. Focacciu ostavite dizati dok se tijesto ne udvostruči (1-2 sata).
- 3. Pećnicu zagrijte na 220 °C. Na vrh focaccie pokapajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa je pecite 30-35 minuta. U 30 ml vode snažnim miješanjem emulgirajte 90 ml ulja pa čim izađe iz pećnice emulzijom premažite vrh focaccie. Posolite je morskom soli i ostavite da se ohladi.
- 4. Focacciu poprečno prerežite. Donji dio namažite majonezom i tapenadom od maslina pa gore rasporedite listove salate, mozzarellu, prosciutto di Parma i mješavinu povrća za panino.
- 5. Izrežite je na 6 ili 8 komada i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Pržena peciva vetkoek s prilogom od graha chaka-lekker
Recepti Justine Schofield
Topli sendviči s mettwurstom i kiselim zeljem
Recepti Justine Schofield
Pizzette s kruškom, pršutom i rukolom
Recepti Justine Schofield
Cheeseburger s goveđim fileom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski „sendvič“ s tučenom ricottom i parmezanskim pršutom
Recepti Curtis Stone
Sendviči od odreska s karameliziranim lukom i grojerom
Recepti Donal Skehan
Hrskavi sendvič s piletinom
Recepti Lora i Stoyan
Pureći burger sendvič
Recepti Rudolph van Veen
Punjena peciva Caprese
Recepti Paul Hollywood
Tornjevi od tortilja i kukuruzne tortilje