Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.

Sastojci

  • 320 ml vode (za bolji rezultat kupovna voda u bočici)
  • 330 g brašna bez glutena (npr. marka Caputo)
  • 7 g suhog kvasca
  • 12 g soli
  • 100 g krumpira, kuhanog i zgnječenog
  • 20 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja + 100 ml za pečenje
  • 200 g mješavine povrća za panino
  • 100 g raznobojnih maslina, bez koštica
  • 100 g tapenade od maslina
  • 200 g majoneze
  • 2 x 120 g bivolje mozzarelle, narezane na ploške
  • 50 g miješanih zelenih listova, opranih
  • sol i papar

Priprema

  • 1. Kvasac miješanjem otopite u vodi pa mu postupno dodajte i sjedinite brašno. Dodajte sol i kuhani krumpir pa ih sjedinite miješanjem.
  • 2. Pleh obložite s 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa lagano utisnite tijesto za focacciu. Po vrhu razbacajte raznobojne masline. Focacciu ostavite dizati dok se tijesto ne udvostruči (1-2 sata).
  • 3. Pećnicu zagrijte na 220 °C. Na vrh focaccie pokapajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa je pecite 30-35 minuta. U 30 ml vode snažnim miješanjem emulgirajte 90 ml ulja pa čim izađe iz pećnice emulzijom premažite vrh focaccie. Posolite je morskom soli i ostavite da se ohladi.
  • 4. Focacciu poprečno prerežite. Donji dio namažite majonezom i tapenadom od maslina pa gore rasporedite listove salate, mozzarellu, prosciutto di Parma i mješavinu povrća za panino.
  • 5. Izrežite je na 6 ili 8 komada i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve