Tornjevi od tortilja i kukuruzne tortilje

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.

Sastojci

  • 2 žličice soli sa sušenim celerom
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žličica sušenog mrvljenog čilija
  • 1 žličica soli s češnjakom
  • 2 žličice mljevenoga kumina
  • 1 žličica dimljene paprike
  • korica i sok dvije limete
  • 6 pilećih nadbataka bez kože
  • 6 prepolovljenih rajčica
  • 1 veliki crveni luk izrezan na komade
  • 2 velika crvena ili zelena čilija
  • 1 sušeni dimljeni čili
  • 4 češnja češnjaka oguljena
  • 1 mala vezica korijandra
  • sok dvije limete
  • sol i papar
  • 3 zrela avokada
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • sok i kora pola limete
  • sok i kora pola limuna 1 žlica maslinova ulja
  • sol i
  • papar
  • 12-18 kukuruznih ili pšeničnih tortilja (3 po osobi)
  • kiselo vrhnje po želji
  • 200 g jakog sira cheddar naribanog
  • 1 vezica mladog luka isjeckanog na sitno
  • 1 vezica korijandra isjeckanog na sitno
  • 150 g brašna masa harina (dostupno na Internetu)
  • prstohvat soli
  • 100 ml hladne vode
  • 1 žlica maslinova ulja

Priprema

  • Tornjevi od tortilja:
  • 1. Za pikantne komadiće piletine zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Stavite sve suhe sastojke i koricu limete u plastičnu vrećicu za hranu. Tresite vrećicu tako da se začini izmiješaju.
  • 3. Osušite pileće nadbatke kuhinjskim ubrusom i istisnite sok limete preko mesa. Stavljajte komad po komad mesa u vrećicu i prekrijte ih začinima. Limeta daje okus, ali i pomaže da se začini zalijepe.
  • 4. Ostavite piletinu da se marinira sat vremena. Izvadite je iz vrećice, stavite na lim za pečenje i pecite 35 minuta ili dok ne bude potpuno pečena.
  • 5. U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Ugrijte gornji grijač pećnice (roštilj) na visoku temperaturu. Stavite rajčice, luk, čili i češnjak na lim za pečenje. Premažite s malo ulja.
  • 6. Stavite ih pod vrući gornji grijač i pecite dok koža rajčice ne zagori, otprilike 10 minuta.
  • 7. Stavite sve zagorčene sastojke u kuhinjski robot s dimljenim čilijem, korijandrom i sokom limete. Meljite dok ne dobijete umak s krupnim komadićima. Po ukusu začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Ostavite sa strane do posluživanja.
  • 8. Za guacamole prerežite avokado i uklonite koštice. Odvojite meso od kore i narežite na krupno.
  • 9. Stavite ih u zdjelu i lagano zgnječite vilicom. Dodajte kiselo vrhnje i sok i koricu limuna i limete. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom po svom ukusu te polijte s malo maslinova ulja. Ostavite sa strane do posluživanja.
  • 10. Kad se piletina ispeče, ostavite je da se ohladi. Kad bude dovoljno hladna da je možete dirati, odvojite meso od kosti i vilicom natrgajte na manje komade.
  • 11. Kako biste izgradili toranj od tortilja, stavite malo guacamolea na sredinu svakog tanjura te na to stavite tortilju.
  • 12. Dodajte sloj guacamolea, zatim piletinu, umak od rajčice, kiselo vrhnje i sir. Stavite još jednu tortilju i ponovite postupak. Za kraj stavite grančicu korijandra i pospite mladim lukom.
  • Kukuruzne tortilje:
  • 1. Pomiješajte u zdjeli brašno masa harina i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto (ako je previše ljepljivo, dodajte još masa harine, a ako je previše suho, još vode).
  • 2. Podijelite tijesto u 24 kuglice. Prekrijte ih i ostavite u hladnjaku 10 minuta.
  • 3. Stanjite kuglice rukama ili prešom za tortilje ili ih izvaljajte između dvije folije za hranu. Trebaju biti debele otprilike 3 mm.
  • 4. Da biste ispekli tortilje, nauljite električni roštilj ili tavu i ugrijte ih.
  • 5. Pecite tortilje jednu minutu sa svake strane ili dok ne pozlate.

Povezani recepti

Vidi sve