Tornjevi od tortilja i kukuruzne tortilje

Tornjevi od tortilja i kukuruzne tortilje

Opis

Postupak (Tornjevi od tortilja):

1. Za pikantne komadiće piletine zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. Stavite sve suhe sastojke i koricu limete u plastičnu vrećicu za hranu. Tresite vrećicu tako da se začini izmiješaju.

3. Osušite pileće nadbatke kuhinjskim ubrusom i istisnite sok limete preko mesa. Stavljajte komad po komad mesa u vrećicu i prekrijte ih začinima. Limeta daje okus, ali i pomaže da se začini zalijepe.

4. Ostavite piletinu da se marinira sat vremena. Izvadite je iz vrećice, stavite na lim za pečenje i pecite 35 minuta ili dok ne bude potpuno pečena.

5. U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Ugrijte gornji grijač pećnice (roštilj) na visoku temperaturu. Stavite rajčice, luk, čili i češnjak na lim za pečenje. Premažite s malo ulja.

6. Stavite ih pod vrući gornji grijač i pecite dok koža rajčice ne zagori, otprilike 10 minuta.

7. Stavite sve zagorčene sastojke u kuhinjski robot s dimljenim čilijem, korijandrom i sokom limete. Meljite dok ne dobijete umak s krupnim komadićima. Po ukusu začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Ostavite sa strane do posluživanja.

8. Za guacamole prerežite avokado i uklonite koštice. Odvojite meso od kore i narežite na krupno.

9. Stavite ih u zdjelu i lagano zgnječite vilicom. Dodajte kiselo vrhnje i sok i koricu limuna i limete. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom po svom ukusu te polijte s malo maslinova ulja. Ostavite sa strane do posluživanja.

10. Kad se piletina ispeče, ostavite je da se ohladi. Kad bude dovoljno hladna da je možete dirati, odvojite meso od kosti i vilicom natrgajte na manje komade.

11. Kako biste izgradili toranj od tortilja, stavite malo guacamolea na sredinu svakog tanjura te na to stavite tortilju.

12. Dodajte sloj guacamolea, zatim piletinu, umak od rajčice, kiselo vrhnje i sir. Stavite još jednu tortilju i ponovite postupak. Za kraj stavite grančicu korijandra i pospite mladim lukom.


Postupak (Kukuruzne tortilje):

1. Pomiješajte u zdjeli brašno masa harina i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto (ako je previše ljepljivo, dodajte još masa harine, a ako je previše suho, još vode).

2. Podijelite tijesto u 24 kuglice. Prekrijte ih i ostavite u hladnjaku 10 minuta.

3. Stanjite kuglice rukama ili prešom za tortilje ili ih izvaljajte između dvije folije za hranu. Trebaju biti debele otprilike 3 mm.

4. Da biste ispekli tortilje, nauljite električni roštilj ili tavu i ugrijte ih.

5. Pecite tortilje jednu minutu sa svake strane ili dok ne pozlate.


Sastojci

Sastojci (Tornjevi od tortilja)

Za pikantne komadiće piletine

  • 2 žličice soli sa sušenim celerom
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žličica sušenog mrvljenog čilija
  • 1 žličica soli s češnjakom
  • 2 žličice mljevenoga kumina
  • 1 žličica dimljene paprike
  • korica i sok dvije limete
  • 6 pilećih nadbataka bez kože

Za umak od pečene rajčice:

  • 6 prepolovljenih rajčica
  • 1 veliki crveni luk
  • izrezan na komade
  • 2 velika crvena ili zelena čilija
  • 1 sušeni dimljeni čili
  • 4 češnja češnjaka
  • oguljena
  • 1 mala vezica korijandra
  • sok dvije limete
  • sol i papar

Za umak guacamole

  • 3 zrela avokada
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • sok i kora pola limete
  • sok i kora pola limuna
  • 1 žlica maslinova ulja
  • sol i papar

Za toranj:

  • 12-18 kukuruznih ili pšeničnih tortilja (3 po osobi)
  • kiselo vrhnje
  • po želji
  • 200 g jakog sira cheddar
  • naribanog
  • 1 vezica mladog luka
  • isjeckanog na sitno
  • 1 vezica korijandra
  • isjeckanog na sitno

Sastojci (Kukuruzne tortilje):

  • 150 g brašna masa harina (dostupno na internetu)
  • prstohvat soli
  • 100 ml hladne vode
  • 1 žlica maslinova ulja

Povezani recepti