Tornjevi od tortilja i kukuruzne tortilje

Postupak (Tornjevi od tortilja):

1. Za pikantne komadiće piletine zagrijte pećnicu na 180 °C.

2. Stavite sve suhe sastojke i koricu limete u plastičnu vrećicu za hranu. Tresite vrećicu tako da se začini izmiješaju.

3. Osušite pileće nadbatke kuhinjskim ubrusom i istisnite sok limete preko mesa. Stavljajte komad po komad mesa u vrećicu i prekrijte ih začinima. Limeta daje okus, ali i pomaže da se začini zalijepe.

4. Ostavite piletinu da se marinira sat vremena. Izvadite je iz vrećice, stavite na lim za pečenje i pecite 35 minuta ili dok ne bude potpuno pečena.

5. U međuvremenu pripremite umak od rajčice. Ugrijte gornji grijač pećnice (roštilj) na visoku temperaturu. Stavite rajčice, luk, čili i češnjak na lim za pečenje. Premažite s malo ulja.

6. Stavite ih pod vrući gornji grijač i pecite dok koža rajčice ne zagori, otprilike 10 minuta.

7. Stavite sve zagorčene sastojke u kuhinjski robot s dimljenim čilijem, korijandrom i sokom limete. Meljite dok ne dobijete umak s krupnim komadićima. Po ukusu začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Ostavite sa strane do posluživanja.

8. Za guacamole prerežite avokado i uklonite koštice. Odvojite meso od kore i narežite na krupno.

9. Stavite ih u zdjelu i lagano zgnječite vilicom. Dodajte kiselo vrhnje i sok i koricu limuna i limete. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom po svom ukusu te polijte s malo maslinova ulja. Ostavite sa strane do posluživanja.

10. Kad se piletina ispeče, ostavite je da se ohladi. Kad bude dovoljno hladna da je možete dirati, odvojite meso od kosti i vilicom natrgajte na manje komade.

11. Kako biste izgradili toranj od tortilja, stavite malo guacamolea na sredinu svakog tanjura te na to stavite tortilju.

12. Dodajte sloj guacamolea, zatim piletinu, umak od rajčice, kiselo vrhnje i sir. Stavite još jednu tortilju i ponovite postupak. Za kraj stavite grančicu korijandra i pospite mladim lukom.


Postupak (Kukuruzne tortilje):

1. Pomiješajte u zdjeli brašno masa harina i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto (ako je previše ljepljivo, dodajte još masa harine, a ako je previše suho, još vode).

2. Podijelite tijesto u 24 kuglice. Prekrijte ih i ostavite u hladnjaku 10 minuta.

3. Stanjite kuglice rukama ili prešom za tortilje ili ih izvaljajte između dvije folije za hranu. Trebaju biti debele otprilike 3 mm.

4. Da biste ispekli tortilje, nauljite električni roštilj ili tavu i ugrijte ih.

5. Pecite tortilje jednu minutu sa svake strane ili dok ne pozlate.


Sastojci

  • Sastojci (Tornjevi od tortilja)Za pikantne komadiće piletine2 žličice soli sa sušenim celerom 1 žlica sušenog origana 1 žličica sušenog mrvljenog čilija 1 žličica soli s češnjakom 2 žličice mljevenoga kumina 1 žličica dimljene paprike korica i sok dvije limete 6 pilećih nadbataka bez kožeZa umak od pečene rajčice:6 prepolovljenih rajčica 1 veliki crveni luk izrezan na komade 2 velika crvena ili zelena čilija 1 sušeni dimljeni čili 4 češnja češnjaka oguljena 1 mala vezica korijandra sok dvije limete sol i paparZa umak guacamole3 zrela avokada 3 žlice kiselog vrhnja sok i kora pola limete sok i kora pola limuna 1 žlica maslinova ulja sol i paparZa toranj: 12-18 kukuruznih ili pšeničnih tortilja (3 po osobi) kiselo vrhnje po želji 200 g jakog sira cheddar naribanog 1 vezica mladog luka isjeckanog na sitno 1 vezica korijandra isjeckanog na sitnoSastojci (Kukuruzne tortilje):150 g brašna masa harina (dostupno na internetu) prstohvat soli 100 ml hladne vode 1 žlica maslinova ulja

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve