Pikantni Chutney
Sastojci
- 6 sušenih curry listova
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1.5 žlica sjemenki gorušice
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 3 sušene čili-papričice
- maslinovo ulje za prženje
- 1 luk oguljen i nariban
- 3 češnja češnjaka
- 5 žlica tamarind-paste ili vodom razrijeđene tamarind-kocke
- 3 žlice finog šećera
- 4 žlice kokosova brašna
- 2 velike mrkve oguljene i grubo sjeckane
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. U suhoj tavi na niskoj temperaturi tostirajte curry listove, sjemenke kumine, gorušice i korijandra dok ne puste aromu (pripazite da vam na zagore). Dodajte prstohvat soli i sušene čili-papričice. Dodajte malo ulja te 2 minute lagano popržite luk. Dodajte češnjak te kuhajte na niskoj temperaturi 1 do 2 minute dok ne omekša.
- 2. Dodajte tamarind-pastu i šećer te kuhajte na srednjoj temperaturi oko 2 minute dok se šećer ne rastopi. Umiješajte kokosovo brašno.
- 3. Dodajte mrkvu i dobro promiješajte. Pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu te pustite da lagano vrije 5 do 6 minuta, dodajući 2 do 3 velike žlice vode ako je potrebno da se malo razrijedi. Kušajte te ako je potrebno, prilagodite začine i slatkoću. Maknite s vatre.
- 4. Chutney odmah prebacite u sterilizirane teglice (vidi stranicu 175) i zatvorite. Možete ga jesti odmah ili ga čuvajte u hladnjaku do mjesec dana. Poslužite s mesnim narescima ili sirom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Umak od crnog vina i rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Vinegret s artičokama
Recepti Nico Reynolds
Bakin ljuti umak
Recepti Nico Reynolds
Argentinski umak chimichurri
Recepti Adam Liaw
Umak od čilija
Recepti Tom Kerridge
Umak od dimljenih patliđana sa somunima pečenim na roštilju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice
Recepti Primož Dolničar
Jogurt
Recepti Primož Dolničar
Ajvar i Lutenica
Recepti Lora i Stoyan
Umak od ovčjeg sira s pečenim lukom i sezamom