Pikantni Chutney

1. U suhoj tavi na niskoj temperaturi tostirajte curry listove, sjemenke kumine, gorušice i korijandra dok ne puste aromu (pripazite da vam na zagore). Dodajte prstohvat soli i sušene čili-papričice. Dodajte malo ulja te 2 minute lagano popržite luk. Dodajte češnjak te kuhajte na niskoj temperaturi 1 do 2 minute dok ne omekša.

2. Dodajte tamarind-pastu i šećer te kuhajte na srednjoj temperaturi oko 2 minute dok se šećer ne rastopi. Umiješajte kokosovo brašno.

3. Dodajte mrkvu i dobro promiješajte. Pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu te pustite da lagano vrije 5 do 6 minuta, dodajući 2 do 3 velike žlice vode ako je potrebno da se malo razrijedi. Kušajte te ako je potrebno, prilagodite začine i slatkoću. Maknite s vatre.

4. Chutney odmah prebacite u sterilizirane teglice (vidi stranicu 175) i zatvorite. Možete ga jesti odmah ili ga čuvajte u hladnjaku do mjesec dana. Poslužite s mesnim narescima ili sirom.

Sastojci

  • Sastojci6 sušenih curry listova 1 žličica sjemenki kumina 1.5 žlica sjemenki gorušice 1 žličica sjemenki korijandra 3 sušene čili-papričice maslinovo ulje za prženje 1 luk oguljen i nariban 3 češnja češnjaka 5 žlica tamarind-paste ili vodom razrijeđene tamarind-kocke 3 žlice finog šećera 4 žlice kokosova brašna 2 velike mrkve oguljene i grubo sjeckane morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema