Pikantni Chutney

Pikantni Chutney

Opis

1. U suhoj tavi na niskoj temperaturi tostirajte curry listove, sjemenke kumine, gorušice i korijandra dok ne puste aromu (pripazite da vam na zagore). Dodajte prstohvat soli i sušene čili-papričice. Dodajte malo ulja te 2 minute lagano popržite luk. Dodajte češnjak te kuhajte na niskoj temperaturi 1 do 2 minute dok ne omekša.

2. Dodajte tamarind-pastu i šećer te kuhajte na srednjoj temperaturi oko 2 minute dok se šećer ne rastopi. Umiješajte kokosovo brašno.

3. Dodajte mrkvu i dobro promiješajte. Pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu te pustite da lagano vrije 5 do 6 minuta, dodajući 2 do 3 velike žlice vode ako je potrebno da se malo razrijedi. Kušajte te ako je potrebno, prilagodite začine i slatkoću. Maknite s vatre.

4. Chutney odmah prebacite u sterilizirane teglice (vidi stranicu 175) i zatvorite. Možete ga jesti odmah ili ga čuvajte u hladnjaku do mjesec dana. Poslužite s mesnim narescima ili sirom.

Sastojci

Sastojci

  • 6 sušenih curry listova
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 1.5 žlica sjemenki gorušice
  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • 3 sušene čili-papričice
  • maslinovo ulje
  • za prženje
  • 1 luk
  • oguljen i nariban
  • 3 češnja češnjaka
  • 5 žlica tamarind-paste ili vodom razrijeđene tamarind-kocke
  • 3 žlice finog šećera
  • 4 žlice kokosova brašna
  • 2 velike mrkve
  • oguljene i grubo sjeckane
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar