Manti (turski valjušci od govedine sa sudžuk maslacem)
Recept iz: Shane Delia
Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Također je i televizijski voditelj, voditelj vlastitih TV emisija Spice Journey i
Recipe For Life, autor knjiga Maha Middle East, Home Cooking i Spice Journey: Adventures in Middle Eastern Cooking i ambasador dobrotvornih organizacija.
Sastojci
- Nadjev od govedine:
- 250 g mljevene govedine
- 1 mali luk, usitnjen
- ½ žličice mljevenog korijandera
- ½ žličice mljevenog kumina
- ½ žličice dimljene mljevene paprike
- ½ žličice luka u prahu
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- 1 žličica soli
- Manti tijesto:
- 2 šalice brašna
- 2 jaja
- ½ žličice soli
- ½ žličice vode
- Sudžuk zapečeni maslac:
- 100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 200 g sudžuka (turske kobasice), oguljene i mljevene
- 150 g maslaca
- 150 g cijelih blanširanih badema, nasjeckanih
- 1 žlica biber salçasi (turske paste od paprike)
- 1 vezica zelenih šparoga, odrezanih vrhova, narezanih na komade od 1 cm
- 1 žlica touma
- Veliki prstohvat crvenog alepskog papra
- 3 žličice soka od limuna
- Za posluživanje:
- 200 g prirodnog jogurta
- Prstohvat sumaka
- Prstohvat sušene metvice
Priprema
- 1. Za nadjev, stavite sve sastojke u zdjelu i rukama ih dobro izmiješajte.
- 2. Za tijesto, stavite brašno i sol u posudu za miješanje. Dodajte jaja i vodu, miješajući ručno. Ako treba, ulijte još vode kako biste dobili mekano tijesto. Prekrijte i stavite da odstoji najmanje 30 minuta.
- 3. Razdijelite tijesto na dva dijela i lagano pobrašnite radnu površinu. Držite jedno tijesto pokrivenim dok valjate drugi dio u pravokutnik, što je tanje moguće (pomogao bi vam stroj za izradu tjestenine). Izrežite pravokutno tijesto u kvadratiće od 3 cm.
- 4. Za punjenje mantija, stavite pola žličice mesnog nadjeva u sredinu svakog kvadratića i lagano četkicom nanesite vodu po rubovima. Zatvorite valjuške i uhvatite ih za vrh da izgledaju poput romba. Ponovite postupak s preostalim punjenjem i tijestom.
- 5. Stavite malo posoljenu vodu u veću zdjelu da zakipi.
- 6. Zagrijte malo ulja u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Dodajte mljeveni sudžuk i miješajte nekoliko minuta ili dok sudžuk ne postane tamno crven, ali ne i hrskav. Dodajte maslac i pržite ga dok se ne rastopi. Stavite bademe i miješajte dok ne poprime smeđu boju. Dodajte biber salçasi, alepski papar i veći prstohvat soli pa miješajte oko minute. Stavite šparoge i miješajte dok maslac ne posmeđi pa sve maknite s vatre i umiješajte limunov sok.
- 7. U međuvremenu, ubacite mantije u kipuću vodu i kuhajte ih dok ne počnu plutati na površini. Izvadite ih, dobro ocijedite i prebacite u plitku zdjelu za posluživanje. Sve bi trebalo biti gotovo u isto vrijeme kad i umak.
- 8. Na mantije stavite žlicu jogurta, pa na to sudžuk maslac, bademe i šparoge. Pospite malo sumaka i metvice pa odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjani goveđi obrazi sa zvjezdastim anisom
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste