Shane Delia najpoznatiji je kao kuhar i vlasnik restorana Maha i Biggie Smalls. Spajajući svoj klasični trening i svoju strast za iskrenom, svježom i inovativnom bliskoistočnom kuhinjom, Shaneovo "maha kuhanje" oduševljava.

Sastojci

  • Nadjev od govedine:
  • 250 g mljevene govedine
  • 1 mali luk, usitnjen
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice dimljene mljevene paprike
  • ½ žličice luka u prahu
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • 1 žličica soli
  • Manti tijesto:
  • 2 šalice brašna
  • 2 jaja
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice vode
  • Sudžuk zapečeni maslac:
  • 100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 200 g sudžuka (turske kobasice), oguljene i mljevene
  • 150 g maslaca
  • 150 g cijelih blanširanih badema, nasjeckanih
  • 1 žlica biber salçasi (turske paste od paprike)
  • 1 vezica zelenih šparoga, odrezanih vrhova, narezanih na komade od 1 cm
  • 1 žlica touma
  • Veliki prstohvat crvenog alepskog papra
  • 3 žličice soka od limuna
  • Za posluživanje:
  • 200 g prirodnog jogurta
  • Prstohvat sumaka
  • Prstohvat sušene metvice

Priprema

  • Za nadjev, stavite sve sastojke u zdjelu i rukama ih dobro izmiješajte.
  • Za tijesto, stavite brašno i sol u posudu za miješanje. Dodajte jaja i vodu, miješajući ručno. Ako treba, ulijte još vode kako biste dobili mekano tijesto. Prekrijte i stavite da odstoji najmanje 30 minuta.
  • Razdijelite tijesto na dva dijela i lagano pobrašnite radnu površinu. Držite jedno tijesto pokrivenim dok valjate drugi dio u pravokutnik, što je tanje moguće (pomogao bi vam stroj za izradu tjestenine). Izrežite pravokutno tijesto u kvadratiće od 3 cm.
  • Za punjenje mantija, stavite pola žličice mesnog nadjeva u sredinu svakog kvadratića i lagano četkicom nanesite vodu po rubovima. Zatvorite valjuške i uhvatite ih za vrh da izgledaju poput romba. Ponovite postupak s preostalim punjenjem i tijestom.
  • Stavite malo posoljenu vodu u veću zdjelu da zakipi.
  • Zagrijte malo ulja u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Dodajte mljeveni sudžuk i miješajte nekoliko minuta ili dok sudžuk ne postane tamno crven, ali ne i hrskav. Dodajte maslac i pržite ga dok se ne rastopi. Stavite bademe i miješajte dok ne poprime smeđu boju. Dodajte biber salçasi, alepski papar i veći prstohvat soli pa miješajte oko minute. Stavite šparoge i miješajte dok maslac ne posmeđi pa sve maknite s vatre i umiješajte limunov sok.
  • U međuvremenu, ubacite mantije u kipuću vodu i kuhajte ih dok ne počnu plutati na površini. Izvadite ih, dobro ocijedite i prebacite u plitku zdjelu za posluživanje. Sve bi trebalo biti gotovo u isto vrijeme kad i umak.
  • Na mantije stavite žlicu jogurta, pa na to sudžuk maslac, bademe i šparoge. Pospite malo sumaka i metvice pa odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve