Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 200 g svježih rižinih rezanaca
- 500 g ramsteka
- 1 zelena salata
- 1 manji libanonski krastavac
- 1 mala glavica crvenog luka
- Listovi crne koprive
- Listovi metvice
- Listovi korijandra
- 100 g klica graha
- 20 sušenih okruglih rižinih papira (16 cm promjera)
- 250 ml bijelog vinskog octa
- 250 ml vode od mladog kokosa
- 250 ml vode
- 1 stabljika limunske trave, samo bijeli dio
- Umak od ananasa i inćuna
- 1 žlica šećera
- 2 žlice zavrele vode
- 1 žlica fermentiranog umaka od inćuna
- 2 žlice zdrobljenog svježeg ananasa
- 1 žlica sitno narezane limunske trave, samo bijeli dio
- 1 češanj češnjaka
- 1 bird’s eye čili
Priprema
- Govedinu narežite na tanke ploške od 2 mm i stavite na veliki pladanj. Na drugi pladanj složite salatu, krastavac, luk, crnu koprivu, metvicu, korijandar, klice graha i kuhane rezance.
- U glinenu posudu ulijte ocat, kokosovu i običnu vodu, stavite limunsku travu i zakuhajte na umjerenoj vatri. Napunite veliku zdjelu toplom vodom. Kod posluživanja, svaka osoba će uroniti rižin papir u vodu na kratko dok ne omekša i položiti na tanjur. Na rižin papir stavite malo salate, crne koprive, metvice i korijandra uz krastavac, luk, rezance i klice graha. Svatko će uzeti komadić mesa štapićima i uroniti ga u glinenu posudu. Meso kuhajte koliko želite pa ga stavite na rižin papir, čvrsto zamotajte i uronite u umak od ananasa i inćuna. Umak se priprema tako da u zdjeli pomiješate šećer sa zavrelom vodom i miješate dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi pa umiješajte preostale sastojke i dobro sve promiješajte.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu