Jastučići s goveđim curryjem
Recept iz: Adam Liaw
Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode.
Sastojci
- ¼ šalice biljnog ulja
- 1 glavica luka, oljuštena i narezana na kockice veličine5 mm
- 10 grančica svježeg curryja, listovi
- 3-4 žlice malezijske ili indijske mješavine začina za curry
- 250 g mljevene govedine
- 100 g batata, oguljenog i narezanog na kockice veličine 5 mm
- 1 osrednji krumpir, oguljen i narezan na kockice veličine 5 mm
- 1 žlica šećera ILI po ukusu
- 1 žličica soli ILI po ukusu
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- oko 125 ml tople vode
- 2 l ulja od rižinih mekinja za prženje
Priprema
- 1. Na srednje velikoj neprianjajućoj tavi zagrijte ulje za nadjev. Na umjereno jakoj vatri pirjajte luk i listove curryja dok luk ne postane staklast. Umiješajte mješavinu začina za curry i nastavite ih pirjati dok začini ne zamirišu i blago se zapeku. Dodajte govedinu, batat i krumpir. Neprestano ih miješajte dok ne skuhate govedinu, a krumpir omekša. Ostaje li krumpir sirov, ulijte malo vode i skuhajte ga na pari. Dodajte šećer i sol, kušajte curry i po potrebi ga dosolite. Curry ravnomjerno rasporedite po tanjuru i prije nadijevanja jastučića potpuno ohladite.
- 2. Brašno za uvijeno lisnato tijesto raspodijelite u 2 srednje velike zdjele. Brašnu u prvoj zdjeli dodajte dovoljno margarina da ga sjedinite u tijesto pa ga uvaljajte u štrucu. Od brašna u drugoj zdjeli s dovoljno tople vode umijesite podatno tijesto i uvaljate ga u štrucu. Oba tijesta narežite na komade od 20 g i oblikujte ih u loptice. Lopticu tijesta od brašna i vode grubo spljoštite pa s dobivenom korom omotajte lopticu tijesta od brašna i margarina. Omotanu lopticu dobro zapečatite i pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom da se ne isuši. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto.
- 3. Za izradu lisnatog tijesta, na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dlanom spljoštite omotanu lopticu tijesta pa je valjkom razvaljajte u jednom smjeru da oblikujete elipsu debljine 4 mm. Vršcima je prstiju uvijajte od bližeg prema daljem rubu poput rolade. Spljoštite je dlanom i od šiljatog ruba ponovno uvijte u nešto čvršću roladicu. Roladicu okrenite s uzorkom prema gore i ponovno spljoštite dlanom. Kad postupak ponovite sa svim lopticama tijesta, spljoštene kore položite na lagano pobrašnjen pleh, prekrijte ga prianjajućom folijom i kore ostavite hladiti u hladnjaku. Hladne kore razvaljajte u krugove debljine 3 mm pa u središte nanesite otprilike žlicu ohlađenog nadjeva. Krug preklopite, čvrsto zapečatite rub i prstima oblikujte nabore. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto pa jastučiće prekrijte prianjajućom folijom i ponovno ohladite u hladnjaku.
- 4. U međuvremenu, u srednje velikoj posudi na umjereno jakoj vatri zagrijte ulje. Ulje je spremno za prženje kad, nakon što kuhačom dotaknete dno posude, na površinu isplivaju mjehurići zraka. U jednom navratu pržite samo onoliko jastučića s curryjem koliko ih stane u jedan sloj. Tijekom prženja ih okrećite da ravnomjerno porumene. Kako bi jastučići dulje ostali hrskavi, u svakom ih navratu pržite oko 7 minuta. Vadite ih u cjedilo obloženo papirnatim ručnikom sa šiljastim vrhom prema gore. Poslužite ih vruće.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu