Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 400 g mljevene govedine
  • 8 g morske soli
  • Crni papar
  • 300 ml kupovnog umaka
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica sjemenki crnog papra
  • 1 žlica soja umaka
  • 300 ml ulja
  • 1 baguette
  • 1 cijeli češnjak
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 10 g parmezana
  • Šaka peršina
  • Listovi miješane zelene salate

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 150 ºC.
  • 2. Prvo napravite majonezu. Zakuhajte pomiješani kupovni i soja umak u posudi pa ostavite da se reducira u koncentrirani sirup s puno začina. Kad se ohladi, prebacite u zdjelu i dodajte žumanjak, papar, ocat i senf. Miješajte pjenjačom u malo ulja dok ne nastane gusta majoneza. Provjerite je li dovoljno začinjeno pa stavite u hladnjak.
  • 3. Cijeli češnjak začinite morskom solju, prelijte maslinovim uljem, zamotajte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 150 ºC oko sat i pol dok ne omekša. Zatim ga izvadite i odrežite donji dio pa istisnite omekšale češnjeve u zdjelicu. Dodajte maslac, promiješajte i pospite parmezanom i nasjeckanim peršinom.
  • 4. Prerežite pecivo pa ga premažite maslacem s češnjakom. Zamotajte ga aluminijskom folijom i pecite u pećnici na 200 ºC oko 25 minuta da ga maslac lijepo natopi.
  • 5. Mljeveno meso stavite u zdjelu, posolite i popaprite pa pažljivo oblikujte dva burgera.
  • 6. Pecite ih na teflonskoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne postanu tamnosmeđi s obje strane. Ako želite, možete ih do kraja zapeći u pećnici.
  • 7. Izvadite pecivo iz pećnice i iz folije, prerežite ga i stavite pečene burgere pa prelijte majonezom s umakom.
  • 8. Ukrasite listovima salate, prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna.

Povezani recepti

Vidi sve