Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recept iz: Mark Moriarty
Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.
Sastojci
- 400 g mljevene govedine
- 8 g morske soli
- Crni papar
- 300 ml kupovnog umaka
- 1 žumanjak
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 žlica senfa
- 1 žlica sjemenki crnog papra
- 1 žlica soja umaka
- 300 ml ulja
- 1 baguette
- 1 cijeli češnjak
- 150 g omekšalog maslaca
- 10 g parmezana
- Šaka peršina
- Listovi miješane zelene salate
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 150 ºC.
- 2. Prvo napravite majonezu. Zakuhajte pomiješani kupovni i soja umak u posudi pa ostavite da se reducira u koncentrirani sirup s puno začina. Kad se ohladi, prebacite u zdjelu i dodajte žumanjak, papar, ocat i senf. Miješajte pjenjačom u malo ulja dok ne nastane gusta majoneza. Provjerite je li dovoljno začinjeno pa stavite u hladnjak.
- 3. Cijeli češnjak začinite morskom solju, prelijte maslinovim uljem, zamotajte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 150 ºC oko sat i pol dok ne omekša. Zatim ga izvadite i odrežite donji dio pa istisnite omekšale češnjeve u zdjelicu. Dodajte maslac, promiješajte i pospite parmezanom i nasjeckanim peršinom.
- 4. Prerežite pecivo pa ga premažite maslacem s češnjakom. Zamotajte ga aluminijskom folijom i pecite u pećnici na 200 ºC oko 25 minuta da ga maslac lijepo natopi.
- 5. Mljeveno meso stavite u zdjelu, posolite i popaprite pa pažljivo oblikujte dva burgera.
- 6. Pecite ih na teflonskoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne postanu tamnosmeđi s obje strane. Ako želite, možete ih do kraja zapeći u pećnici.
- 7. Izvadite pecivo iz pećnice i iz folije, prerežite ga i stavite pečene burgere pa prelijte majonezom s umakom.
- 8. Ukrasite listovima salate, prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu