Lazanje
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- Patlidžani u maslinovom ulju:
- patlidžani
- češnjak; dva češnja češnjaka za tri patlidžana
- maslinovo ulje
- peršin
- Umak od rajčice:
- rajčice
- luk
- mrkva
- celer
- maslinovo ulje
- dva češnja češnjaka
- svježi začini: timijan, ružmarin, peršin, bosiljak
- feferon
- Tijesto:
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- pet jaja
- dva prstohvata soli
- Meso:
- 700 g goveđe lopatice
- 100 g goveđe koljenice
- 150 do 200 g hamburger slanine
- 60 g maslaca
- ljutika
- komad celera
- dva češnja češnjaka
- svježi mažuran
- 300 g ribanog sira
- Mrkve:
- tri mrkve
- 30 g maslaca
- svježi ružmarin
- Bešamel:
- 80 g maslaca
- 80 g brašna
- 1 l mlijeka
- sol,
- papar
- muškatni oraščić
Priprema
- Način pripreme patlidžana u maslinovom ulju:
- Patlidžane narežite na ploške.
- U tave ulijte dosta maslinovog ulja.
- Uključite štednjak.
- Kad se ulje dovoljno zagrije, u svaku tavu stavite po dva češnja češnjaka.
- Nagnite tave na stranu, ulje će se pržiti, češnjak će se dobro zapeći, lijepo zamirisati, a ulje će se prožeti aromom češnjaka.
- Izvadite češnjak iz tava.
- Dok je ulje još vruće, stavite patlidžane.
- Dobro posolite patlidžane, malo protresite tave i počnite polako okretati patlidžane (tako će se lijepo popržiti, začiniti, posoliti, a što je najbolje, izgubit će svu gorčinu).
- Narežite malo peršina.
- U tave dodajte peršin.
- Sve zajedno dobro protresite.
- Patlidžane stavite na papirnati ubrus, da se dobro osuše i ohlade.
- Pripremite sterilne staklenke.
- Način pripreme umaka od rajčica:
- Očistite rajčice
- Izrežite ih na bilo koju veličinu jer će se kasnije ionako raspasti.
- Pripremite 2 lonca.
- Zagrijte lonce.
- Nasjeckajte luk.
- U jedan lonac ulijte malo ulja i dodajte luk.
- Operite mrkvu.
- Narežite mrkvu.
- Dodajte mrkvu na luk.
- Pirjajte mrkvu.
- Očistite celer, nasjeckajte ga i ubacite u lonac.
- Pričekajte da se povrće karamelizira.
- Dva češnja češnjaka ogulite, izrežite i dodajte u umak.
- U umak počnite dodavati rajčice.
- Nasjeckajte začine; svježi timijan, ružmarin, peršin i dvije grančice bosiljka.
- U umak dodajte začine.
- Malo promiješajte.
- Sitno nasjeckajte feferon.
- Dodajte feferon u umak i sve zajedno dobro promiješajte.
- Umak kuhajte još otprilike tri sata da se dobro zgusne.
- Kušajte i posolite po potrebi.
- U drugi lonac dodajte samo narezane rajčice i kuhajte i njih tri sata.
- Svaki umak posebno ispasirajte štapnim mikserom; najprije ispasirajte umak od rajčice, a zatim i umak od rajčice i povrća, kako ne biste prenijeli ljutinu u umak od rajčice.
- Stavite umake u pasirku kako biste uklonili suvišne sjemenke i kožicu.
- Umake vratite u oprane lonce u kojima ste ih kuhali i ponovno prokuhajte.
- Uzmite čiste, sterilne staklenke i ulijte umake.
- Staklenke odmah zatvorite dok su umaci vrući i ako ste sve napravili kako treba, umak će ostati sterilan dulje vrijeme.
- Način pripreme tijesta:
- Pomiješajte sve sastojke; brašno, jaja i sol.
- Sve zajedno dobro umijesite.
- Tijesto umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da odmara 30 minuta.
- Radnu površinu pospite brašnom.
- Odrežite komad tijesta.
- Postavite valjke na stroju za tjesteninu na najdeblji položaj, a zatim svaki put na sve tanji i tanji.
- Izrežite tjesteninu na ovu veličinu.
- Način pripreme mesa:
- Izrežite meso.
- Meso grubo sameljite.
- Hamburger slaninu očistite i narežite na komadiće.
- Na zagrijanu tavu stavite komadić maslaca da se rastopi.
- Slaninu popržite na maslacu.
- Nasjeckajte ljutiku; (za umak za lazanje upotrijebite čisti umak od rajčice, odnosno onaj bez dodanog povrća i začina. Dakle, sve povrće dodajete u lonac s mesom).
- Dodajte ljutiku.
- Dodajte komadić celera.
- Dodajte dva češnja češnjaka.
- Malo promiješajte da se osjeti miris povrća pa odmah dodajte mljevenu govedinu.
- Meso kratko pirjajte.
- Meso posolite.
- Dodajte malo svježeg mažurana.
- Dodajte domaći umak od rajčice (onaj bez dodatka povrća).
- Smanjite vatru i ostavite da lagano krčka.
- Za pola sata okusi će se sljubiti.
- Ragu skinuti sa štednjaka i ostaviti da se odmori i ohladi.
- Način pripreme mrkva:
- Zakuhajte vodu.
- Narežite mrkvu.
- U vodu dodajte ružmarin.
- U kipuću vodu dodajte mrkvu.
- Mrkve kuhajte tri minute i zatim je ocijedite i dodajte komadić maslaca.
- Način pripreme bešamela:
- U posudi rastopite maslac.
- Dodajte brašno.
- Malo ga popržite.
- Počnite polako ulijevati mlijeko uz miješanje pjenjačom deset minuta.
- Dodajte sol, muškatni oraščić i papar.
- Miješajte dok bešamel ne prokuha i zgusne se.
- Način pripreme lazanje:
- U pladanj za pečenje stavite sloj tijesta.
- Pospite malo sira, prelijte bešamel umakom i ravnomjerno rasporedite.
- Odozgo stavite sloj mesa.
- Na meso stavite malo prethodno prženih i konzerviranih patlidžana.
- Stavite sljedeći sloj tjestenine.
- Opet stavite malo ribanog sira.
- Sloj mesa.
- Na meso stavite mrkvu.
- Stavite posljednji sloj tjestenine.
- Najprije prelijte bešamelom pa dodajte sir, da se lijepo otopi na vrhu lazanja.
- Lazanje ide u pećnicu, odnosno prvih 30 minuta na 160°C, a nakon toga ćemo povisiti temperaturu na 180°C otprilike 15 minuta, dok se sir ne rastopi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Smotuljak od kobasice i špinata
Recepti Mary Berry
Bavette od majčine dušice,krumpira i špinata
Recepti Mark Moriarty
Tacosi od odreska i chimichurrija
Recepti Justine Schofield
Ljepljiva krilca
Recepti Justine Schofield
Popiah s kozicama
Recepti Justine Schofield
Goveđi rendang
Recepti Justine Schofield
Goveđi satay
Recepti Justine Schofield
Lobak – mesne rolice s kineskom mješavinom pet začina
Recepti Nadiya Hussain
Mesna štruca
Recepti Ainsley Harriott
Janjetina s pistacijama i fetom, pire od pečene tikve i malteška salata od bijelog graha