Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • Patlidžani u maslinovom ulju:
  • patlidžani
  • češnjak; dva češnja češnjaka za tri patlidžana
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • Umak od rajčice:
  • rajčice
  • luk
  • mrkva
  • celer
  • maslinovo ulje
  • dva češnja češnjaka
  • svježi začini: timijan, ružmarin, peršin, bosiljak
  • feferon
  • Tijesto:
  • 250 g mekog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • pet jaja
  • dva prstohvata soli
  • Meso:
  • 700 g goveđe lopatice
  • 100 g goveđe koljenice
  • 150 do 200 g hamburger slanine
  • 60 g maslaca
  • ljutika
  • komad celera
  • dva češnja češnjaka
  • svježi mažuran
  • 300 g ribanog sira
  • Mrkve:
  • tri mrkve
  • 30 g maslaca
  • svježi ružmarin
  • Bešamel:
  • 80 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • sol,
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema

  • Način pripreme patlidžana u maslinovom ulju:
  • Patlidžane narežite na ploške.
  • U tave ulijte dosta maslinovog ulja.
  • Uključite štednjak.
  • Kad se ulje dovoljno zagrije, u svaku tavu stavite po dva češnja češnjaka.
  • Nagnite tave na stranu, ulje će se pržiti, češnjak će se dobro zapeći, lijepo zamirisati, a ulje će se prožeti aromom češnjaka.
  • Izvadite češnjak iz tava.
  • Dok je ulje još vruće, stavite patlidžane.
  • Dobro posolite patlidžane, malo protresite tave i počnite polako okretati patlidžane (tako će se lijepo popržiti, začiniti, posoliti, a što je najbolje, izgubit će svu gorčinu).
  • Narežite malo peršina.
  • U tave dodajte peršin.
  • Sve zajedno dobro protresite.
  • Patlidžane stavite na papirnati ubrus, da se dobro osuše i ohlade.
  • Pripremite sterilne staklenke.
  • Način pripreme umaka od rajčica:
  • Očistite rajčice
  • Izrežite ih na bilo koju veličinu jer će se kasnije ionako raspasti.
  • Pripremite 2 lonca.
  • Zagrijte lonce.
  • Nasjeckajte luk.
  • U jedan lonac ulijte malo ulja i dodajte luk.
  • Operite mrkvu.
  • Narežite mrkvu.
  • Dodajte mrkvu na luk.
  • Pirjajte mrkvu.
  • Očistite celer, nasjeckajte ga i ubacite u lonac.
  • Pričekajte da se povrće karamelizira.
  • Dva češnja češnjaka ogulite, izrežite i dodajte u umak.
  • U umak počnite dodavati rajčice.
  • Nasjeckajte začine; svježi timijan, ružmarin, peršin i dvije grančice bosiljka.
  • U umak dodajte začine.
  • Malo promiješajte.
  • Sitno nasjeckajte feferon.
  • Dodajte feferon u umak i sve zajedno dobro promiješajte.
  • Umak kuhajte još otprilike tri sata da se dobro zgusne.
  • Kušajte i posolite po potrebi.
  • U drugi lonac dodajte samo narezane rajčice i kuhajte i njih tri sata.
  • Svaki umak posebno ispasirajte štapnim mikserom; najprije ispasirajte umak od rajčice, a zatim i umak od rajčice i povrća, kako ne biste prenijeli ljutinu u umak od rajčice.
  • Stavite umake u pasirku kako biste uklonili suvišne sjemenke i kožicu.
  • Umake vratite u oprane lonce u kojima ste ih kuhali i ponovno prokuhajte.
  • Uzmite čiste, sterilne staklenke i ulijte umake.
  • Staklenke odmah zatvorite dok su umaci vrući i ako ste sve napravili kako treba, umak će ostati sterilan dulje vrijeme.
  • Način pripreme tijesta:
  • Pomiješajte sve sastojke; brašno, jaja i sol.
  • Sve zajedno dobro umijesite.
  • Tijesto umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da odmara 30 minuta.
  • Radnu površinu pospite brašnom.
  • Odrežite komad tijesta.
  • Postavite valjke na stroju za tjesteninu na najdeblji položaj, a zatim svaki put na sve tanji i tanji.
  • Izrežite tjesteninu na ovu veličinu.
  • Način pripreme mesa:
  • Izrežite meso.
  • Meso grubo sameljite.
  • Hamburger slaninu očistite i narežite na komadiće.
  • Na zagrijanu tavu stavite komadić maslaca da se rastopi.
  • Slaninu popržite na maslacu.
  • Nasjeckajte ljutiku; (za umak za lazanje upotrijebite čisti umak od rajčice, odnosno onaj bez dodanog povrća i začina. Dakle, sve povrće dodajete u lonac s mesom).
  • Dodajte ljutiku.
  • Dodajte komadić celera.
  • Dodajte dva češnja češnjaka.
  •  Malo promiješajte da se osjeti miris povrća pa odmah dodajte mljevenu govedinu.
  •  Meso kratko pirjajte.
  •  Meso posolite.
  •  Dodajte malo svježeg mažurana.
  •  Dodajte domaći umak od rajčice (onaj bez dodatka povrća).
  •  Smanjite vatru i ostavite da lagano krčka.
  •  Za pola sata okusi će se sljubiti.
  •  Ragu skinuti sa štednjaka i ostaviti da se odmori i ohladi.
  • Način pripreme mrkva:
  • Zakuhajte vodu.
  • Narežite mrkvu.
  • U vodu dodajte ružmarin.
  • U kipuću vodu dodajte mrkvu.
  • Mrkve kuhajte tri minute i zatim je ocijedite i dodajte komadić maslaca.
  • Način pripreme bešamela:
  • U posudi rastopite maslac.
  • Dodajte brašno.
  • Malo ga popržite.
  • Počnite polako ulijevati mlijeko uz miješanje pjenjačom deset minuta.
  • Dodajte sol, muškatni oraščić i papar.
  • Miješajte dok bešamel ne prokuha i zgusne se.
  • Način pripreme lazanje:
  • U pladanj za pečenje stavite sloj tijesta.
  • Pospite malo sira, prelijte bešamel umakom i ravnomjerno rasporedite.
  • Odozgo stavite sloj mesa.
  • Na meso stavite malo prethodno prženih i konzerviranih patlidžana.
  • Stavite sljedeći sloj tjestenine.
  • Opet stavite malo ribanog sira.
  • Sloj mesa.
  • Na meso stavite mrkvu.
  • Stavite posljednji sloj tjestenine.
  •  Najprije prelijte bešamelom pa dodajte sir, da se lijepo otopi na vrhu lazanja.
  •  Lazanje ide u pećnicu, odnosno prvih 30 minuta na 160°C, a nakon toga ćemo povisiti temperaturu na 180°C otprilike 15 minuta, dok se sir ne rastopi.

Povezani recepti

Vidi sve