Kolač s jagodama

Kolač s jagodama

Opis

Priprema

 

Slastičarska krema

Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Sačuvajte malo mlijeka za poslije pa preostalo mlijeko zakuhajte sa srži vanilije i pola količine šećera. Pomiješajte žumanjke s malo hladnog mlijeka i preostalim šećerom te umiješajte brašno. Smjesu sa žumanjcima ulijte u lončić i dobro promiješajte. Nakon što slastičarska krema prokuha, kuhajte je na laganoj vatri oko 3 minute. Slastičarsku kremu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

 

Biskvit

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. U brašnu napravite udubinu te u njoj pomiješajte maslac, prašak za pecivo, šećer i jaje. Mijesite dok ne dobijete gipko tijesto. Dodajte pola količine slastičarske kreme. Stavite tijesto u ovalni kalup prekriven papirom za pečenje. Pecite oko 25 minuta dok biskvit ne postane zlatnosmeđe boje.

 

Žele

Natopite želatinu u dosta hladne vode. Limun prepolovite i iscijedite sok. Prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom tako da se šećer otopi. Sklonite lončić s vatre i, uz miješanje, dodajte džem. Želatinu dodajte i otopite. Ostavite žele da se ohladi i bude mlak.

 

Nadjev

Istucite vrhnje za šlag i pomiješajte ga s preostalom slastičarskom kremom. Slastičarsku kremu istisnite na biskvit. Jagode očistite i utisnite u slastičarsku kremu. Premažite želeom. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. 

Sastojci

Slastičarska krema

  • 1 mahuna vanilije
  • 250 ml mlijeka
  • 35 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica brašna

Biskvit

  • 175 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 6 g praška za pecivo
  • 145 g bijelog sitno mljevenog šećera
  • četvrtina jajeta

Žele

  • 2 listića želatine
  • 1 limun
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 140 g džema od marelica

Nadjev

  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 500 g jagoda

Povezani recepti