Kolač s jagodama
Recept iz: Rudolph van Veen
Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe.
Sastojci
- Slastičarska krema
- 1 mahuna vanilije
- 250 ml mlijeka
- 35 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 žlica brašna
- Biskvit
- 175 g brašna
- 150 g maslaca
- 6 g praška za pecivo
- 145 g bijelog sitno mljevenog šećera
- četvrtina jajeta
- Žele
- 2 listića želatine
- 1 limun
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 140 g džema od marelica
- Nadjev
- 150 ml vrhnja za šlag
- 500 g jagoda
Priprema
- Slastičarska krema
- 1. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Sačuvajte malo mlijeka za poslije pa preostalo mlijeko zakuhajte sa srži vanilije i pola količine šećera.
- 2. Pomiješajte žumanjke s malo hladnog mlijeka i preostalim šećerom te umiješajte brašno. Smjesu sa žumanjcima ulijte u lončić i dobro promiješajte.
- 3. Nakon što slastičarska krema prokuha, kuhajte je na laganoj vatri oko 3 minute. Slastičarsku kremu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Biskvit
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC. U brašnu napravite udubinu te u njoj pomiješajte maslac, prašak za pecivo, šećer i jaje. Mijesite dok ne dobijete gipko tijesto. Dodajte pola količine slastičarske kreme.
- 2. Stavite tijesto u ovalni kalup prekriven papirom za pečenje. Pecite oko 25 minuta dok biskvit ne postane zlatnosmeđe boje.
- Žele
- 1. Natopite želatinu u dosta hladne vode. Limun prepolovite i iscijedite sok. Prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom tako da se šećer otopi. Sklonite lončić s vatre i, uz miješanje, dodajte džem.
- 2. Želatinu dodajte i otopite.
- 3. Ostavite žele da se ohladi i bude mlak.
- Nadjev
- 1. Istucite vrhnje za šlag i pomiješajte ga s preostalom slastičarskom kremom. Slastičarsku kremu istisnite na biskvit. Jagode očistite i utisnite u slastičarsku kremu. Premažite želeom.
- 2. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci