Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 360 g čokolade
  • 225 g maslaca, u kockicama, i još malo za namašćivanje
  • 225 g svijetlog muscovado šećera
  • 4 jaja, umućena
  • 75 g samodizajućeg brašna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 75 g čokolade, komadići

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C/ventilacijsku na 160°C/plinsku na 4. Namastite lim veličine 30 x 23 cm i obložite ga papirom za pečenje.
  • 2. Stavite čokoladu i maslac u veliku vatrostalnu zdjelu koju stavite iznad lonca s kipućom vodom dok se ne rastopi. Dobro promiješajte.
  • 3. Uklonite s vatre i dodajte šećer i jaja. Miješajte dok ne postane glatka smjesa pa dodajte brašno i vaniliju, opet promiješajte i umiješajte komadiće čokolade.
  • 4. Izlijte čokoladnu mješavinu u pripremljeni lim i stavite peći na 45 minuta dok ne naraste i slegne se uz rubove s mekanom sredinom.
  • 5. Ostavite da se ohladi u limu pa narežite na 24 kocke.

Povezani recepti

Vidi sve