Desert s čokoladnim tartufima
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Maslac, za namašćivanje
- 250 g čokolade u komadićima
- 6 jaja, za 5 treba odvojiti žumance od bjelanca
- 225 g šećera
- 150 g mljevenih badema
- Nadjev za tartuf:
- 180 g čokolade u komadićima
- 75 g šećera
- 1 žlica konjaka
- 3 žumanca, umućena
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Kakao prah, za posipanje
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 4 kupovna čokoladna tartufa, prepolovljena
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200°C (ventilacijsku na 180°C/plinsku na 6).
- 2. Otopite čokoladu u vatrostalnoj posudu iznad posude sa zakipjelom vodom pa je ostavite da se ohladi.
- 3. Miksajte 5 bjelanaca u velikoj posudi miksera dok ne postanu čvrsta ali ne presuha.
- 4. U zasebnoj zdjeli izmiksajte 5 žumanaca, preostalo cijelo jaje i šećer dok se sve ne zgusne i postane svijetle boje.
- 5. Umiješajte bademe, otopljenu čokoloadu i žlicu umućenih bjelanaca a zatim pažljivo ulijevajte preostale bjelance i dobro promiješajte pazeći da ostane prozračna.
- 6. Izlijte mješavinu u pripremljene kalupe i malo je protresite da se površina ujednači. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25–30 minuta ili dok se ne stvori tanka korica na vrhu a kolač se počne odvajati od rubova kalupa. Ostavite da se ohladi 10 minuta pa ga preokrenite na rešetku.
- 7. U međuvremenu pripremite nadjev. Usitnite komadiće čokolade u blenderu.
- 8. Sipajte 75 g šećera i 6 žlica vode u tavicu pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pustite da kipi 20 sekundi pa izlijte šećerni sirup u blender.
- 9. Pripazite da nema grudica pa ulijte konjak i žumanca pa ponovno usitnite u blenderu. Zatim sve žlicom prebacite u zdjelu.
- 10. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje da dobijete gusti šlag pa ga umiješajte u mješavinu čokolade i konjaka.
- 11. Namastite stranice dubokog kalupa promjera 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Jednu polovicu kolača stavite na dno i pritisnite je.
- 12. Žlicom ravnomjerno nanesite mousse nadjev do rubova. Stavite drugi dio kolača i lagano ga pritisnite. Posipajte kakao prahom i ostavite u hladnjaku barem 6 sati.
- 13. Prije posluživanja izvadite kolač iz kalupa i prebacite ga na pladanj. Umutite šlag pa ga stavite u vrećicu za istiskivanje s vrhom u obliku rozete. Istisnite 8 velikih rozeta po vrhu i u njih stavite polovice čokoladnih tartufa.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća