Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Maslac, za namašćivanje
  • 250 g čokolade u komadićima
  • 6 jaja, za 5 treba odvojiti žumance od bjelanca
  • 225 g šećera
  • 150 g mljevenih badema
  • Nadjev za tartuf:
  • 180 g čokolade u komadićima
  • 75 g šećera
  • 1 žlica konjaka
  • 3 žumanca, umućena
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • Kakao prah, za posipanje
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 4 kupovna čokoladna tartufa, prepolovljena

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200°C (ventilacijsku na 180°C/plinsku na 6).
  • 2. Otopite čokoladu u vatrostalnoj posudu iznad posude sa zakipjelom vodom pa je ostavite da se ohladi.
  • 3. Miksajte 5 bjelanaca u velikoj posudi miksera dok ne postanu čvrsta ali ne presuha.
  • 4. U zasebnoj zdjeli izmiksajte 5 žumanaca, preostalo cijelo jaje i šećer dok se sve ne zgusne i postane svijetle boje.
  • 5. Umiješajte bademe, otopljenu čokoloadu i žlicu umućenih bjelanaca a zatim pažljivo ulijevajte preostale bjelance i dobro promiješajte pazeći da ostane prozračna.
  • 6. Izlijte mješavinu u pripremljene kalupe i malo je protresite da se površina ujednači. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25–30 minuta ili dok se ne stvori tanka korica na vrhu a kolač se počne odvajati od rubova kalupa. Ostavite da se ohladi 10 minuta pa ga preokrenite na rešetku.
  • 7. U međuvremenu pripremite nadjev. Usitnite komadiće čokolade u blenderu.
  • 8. Sipajte 75 g šećera i 6 žlica vode u tavicu pa ih zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pustite da kipi 20 sekundi pa izlijte šećerni sirup u blender.
  • 9. Pripazite da nema grudica pa ulijte konjak i žumanca pa ponovno usitnite u blenderu. Zatim sve žlicom prebacite u zdjelu.
  • 10. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje da dobijete gusti šlag pa ga umiješajte u mješavinu čokolade i konjaka.
  • 11. Namastite stranice dubokog kalupa promjera 20 cm i obložite ih papirom za pečenje. Jednu polovicu kolača stavite na dno i pritisnite je.
  • 12. Žlicom ravnomjerno nanesite mousse nadjev do rubova. Stavite drugi dio kolača i lagano ga pritisnite. Posipajte kakao prahom i ostavite u hladnjaku barem 6 sati.
  • 13. Prije posluživanja izvadite kolač iz kalupa i prebacite ga na pladanj. Umutite šlag pa ga stavite u vrećicu za istiskivanje s vrhom u obliku rozete. Istisnite 8 velikih rozeta po vrhu i u njih stavite polovice čokoladnih tartufa.

Povezani recepti

Vidi sve