Semifredo s jagodama i vrhnjem

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 70 g šećera
  • 300 g svježih jagoda, krupno narezanih
  • 2 mahune vanilije, razrezane i ostrugane
  • 65 ml slatkog vrhnja
  • 100 g kvalitetne bijele čokolade s udjelom 28%
  • 150 ml punomasnog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije, razrezana i ostrugana
  • 65 ml grčkog jogurta
  • Sirup od jagoda
  • 300 g svježih jagoda, narezanih na kockice

Priprema

  • 1. Stavite šećer, jagode i vaniliju u vatrostalnu zdjelu iznad posude s vrućom vodom pa pustite da lagano kuha 30 minuta.
  • 2. Uklonite s vatre.
  • 3. Procijedite jagode iz sirupa pa sirup podjednako ulijte u dvije zdjelice i ostavite da se ohladi.
  • 4. Pripremite lim za pečenje sa 6 kalupa.
  • 5. Stavite slatko vrhnje u tavicu da zakipi na laganoj vatri.
  • 6. Izlijte vruće vrhnje po bijeloj čokoladi pa sve miješajte pjenjačom dok se čokolada potpuno ne rastopi i stavite sa strane da se ohladi.
  • 7. U međuvremenu lagano umutite punomasno vrhnje i vaniliju.
  • 8. Umiješajte jogurt i mutite da ne ostanu grudice.
  • 9. Umiješajte čokoladnu mješavinu u lagano tučeno vrhnje s vanilijom.
  • 10. Ulijte polovicu sirupa od jagoda i lagano ga umiješajte dok ne dobijete glatku mješavinu.
  • 11. Izlijte je u pripremljene kalupe oko 10 mm iznad vrha.
  • 12. Stavite u zamrzivač na 4 sata.
  • 13. Ostatak sirupa od jagoda prelijte po zamrznutim semifredima pa ih vratite u zamrzivač na još najmanje 2 sata.
  • 14. Izvadite semifrede iz kalupa i stavite ih na pladanj.
  • 15. Ukrasite polovicu svakog narezanim jagodama.

Povezani recepti

Vidi sve