Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 70 g šećera
- 300 g svježih jagoda, krupno narezanih
- 2 mahune vanilije, razrezane i ostrugane
- 65 ml slatkog vrhnja
- 100 g kvalitetne bijele čokolade s udjelom 28%
- 150 ml punomasnog vrhnja
- 1 mahuna vanilije, razrezana i ostrugana
- 65 ml grčkog jogurta
- Sirup od jagoda
- 300 g svježih jagoda, narezanih na kockice
Priprema
- 1. Stavite šećer, jagode i vaniliju u vatrostalnu zdjelu iznad posude s vrućom vodom pa pustite da lagano kuha 30 minuta.
- 2. Uklonite s vatre.
- 3. Procijedite jagode iz sirupa pa sirup podjednako ulijte u dvije zdjelice i ostavite da se ohladi.
- 4. Pripremite lim za pečenje sa 6 kalupa.
- 5. Stavite slatko vrhnje u tavicu da zakipi na laganoj vatri.
- 6. Izlijte vruće vrhnje po bijeloj čokoladi pa sve miješajte pjenjačom dok se čokolada potpuno ne rastopi i stavite sa strane da se ohladi.
- 7. U međuvremenu lagano umutite punomasno vrhnje i vaniliju.
- 8. Umiješajte jogurt i mutite da ne ostanu grudice.
- 9. Umiješajte čokoladnu mješavinu u lagano tučeno vrhnje s vanilijom.
- 10. Ulijte polovicu sirupa od jagoda i lagano ga umiješajte dok ne dobijete glatku mješavinu.
- 11. Izlijte je u pripremljene kalupe oko 10 mm iznad vrha.
- 12. Stavite u zamrzivač na 4 sata.
- 13. Ostatak sirupa od jagoda prelijte po zamrznutim semifredima pa ih vratite u zamrzivač na još najmanje 2 sata.
- 14. Izvadite semifrede iz kalupa i stavite ih na pladanj.
- 15. Ukrasite polovicu svakog narezanim jagodama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća