Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 75 g maslaca, omekšalog, i još malo za namašćivanje
  • 75 g šećera
  • 115 g brašna za dizana tijesta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 x 400 g limenki krušaka u prirodnom soku
  • 150 g svježih borovnica
  • 2–3 žlice želea od crvenog ribiza, za glazuru
  • Creme fraiche

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200°C (ventilacijsku na 180°C/plinsku na 6) i namastite kalup s odvojivim dnom promjera 28 cm.
  • 2. Sipajte maslac, šećer, brašno, prašak za pecivo, jaja i vaniliju u zdjelu pa ih mješajte pjenjačom dok ne nastane glatka smjesa koju zatim izlijte u kalup.
  • 3. Ocijedite polovice krušaka pa ih izrežite po dužini u tri trake i osušite kuhinjskim ubrusom. Okrenite prerezane strane prema smjesi. Borovnice posipajte između krušaka i stavite peći oko
  • 20–25 minuta ili dok biskvite lijepo ne narast i poprimi zlatnosmeđu boju.
  • 4. Za glazuru, rastopite žele od ribiza u tavici na laganoj vatri pa time premažite vrući biskvit i voće da dobiju sjajnu glazuru.
  • 5. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i poslužite toplo narezano na kriške uz creme fraiche.

Povezani recepti

Vidi sve