Glazirani francuski tart od bresaka
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 175 g brašna, i još malo za posipanje
- 115 g nesoljenog maslaca, u kockicama
- 3 žlice šećera u prahu
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
- 55 g šećera
- 8 velikih bresaka, prepolovljenih i tanko narezanih
- 75 g džema od marelica
Priprema
- 1. Prvo napravite tijesto. Izmjerite brašno, maslac i šećer u prahu i sipajte ih u blender. Miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Dodajte jaje i miksajte dok ne dobijete tijesto.
- 2. Pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto što je tanje moguće, malo veće od kalupa. Obložite kalup tijestom ostavljajući višak da visi izvan. Probodite bazu vilicom i ostavite da se hladi u hladnjaku ili zamrzivaču oko 30 minuta.
- 3. Zagrijte pećnicu na 200°C (ventilacijsku na 180°C/plinsku na 6).
- 4. Obložite kalup papirom za pečenje u kojeg stavite grah ili nekuhanu rižu. Sve pecite oko 15 minuta pa izvadite grah ili rižu i papir, pa pecite još 5–10 minuta dok tijesto ne dobije svijetlu boju i poprimi koricu. Neka se ohladi sa strane.
- 5. U međuvremenu napravite crème patissiere tako što ćete izmiksati žumance, šećer i brašno u velikoj posudi dok mješavina ne postane gusta i svijetla.
- 6. Zagrijte mlijeko u tavici pa ga polako izlijte u zdjelu uz neprekidno miješanje. Vratite ga u tavicu, dodajte vaniliju i miješajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
- 7. Sipajte smjesu u zdjelu i prekrijte papirom za pečenje da se ne formira korica pa ostavite da se ohladi.
- 8. U ohlađenu crème patissiere umiješajte šlag, prekrijte i ostavite u hladnjaku do upotrebe.
- 9. Za poširanje bresaka ulijte 200 ml vode i šećera u široku tavu. Promiješajte da se šećer rastopi pa pustite da vrije oko 2 minute.
- 10. Smanjite vatru, dodajte narezane breskve i ostavite da se lagano kuha nekoliko minuta. Breskve moraju omekšati ali se ne smiju raspasti. Ocijedite breskve od sirupa i ostavite da se potpuno ohlade.
- 11. Džem od marelica zagrijavajte na slaboj vatri uz miješanje dok ne postane gladak i tekuć.
- 12. Nadjenite kalup hladnom crème patissiere, premazujući je do rubova. Poredajte kriške bresaka u spiralni oblik na vrhu. Premažite rubove džemom od marelica pa sve stavite u hladnjak na 30 minuta. Izrežite kriške i poslužite na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća