Čokoladni kolač rocky road

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 115 g šećera
  • 2 mahune vanilije, razrezane i ostrugane
  • 20 g nesoljenog maslaca
  • 95 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 2 g soli
  • 30 g marshmallowa, nasjeckanih
  • 45 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, krupno nasjeckane
  • 35 g prženog slanog kikirikija, krupno nasjeckanog
  • 60 g svježih malina
  • 150 ml punomasnog vrhnja
  • 250 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
  • 30 g marshmallowa, nasjeckanih
  • 45 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, krupno nasjeckanih
  • 25 g prženog slanog kikirikija, krupno nasjeckanog
  • 60 g svježih malina

Priprema

  • 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 170°C.
  • 2. Namastite lim promjera 18 cm i obložite ga papirom za pečenje.
  • 3. Pomiješajte jaja, šećer i vaniliju u zdjeli i mutite dok ne dobijete gustu i kremastu smjesu.
  • 4. U međuvremenu, rastopite maslac u mikrovalnoj.
  • 5. Prosijte brašno, kakao prah i sol pa ih dodajte u mješavinu jaja i polako sve promiješajte.
  • 6. Umiješajte malo smjese u rastopljeni maslac pa sve promiješajte da se sjedini.
  • 7. Polako umiješajte marshmallowse, mliječnu čokoladu, kikiriki i maline da sve bude podjednako raspoređeno.
  • 8. Smjesu prebacite u pripremljeni lim i stavite peći u zagrijanu pećnicu od 30-35 minuta.
  • 9. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 10. Sipajte vrhnje u zdjelicu i pustite da zakipi.
  • 11. Prelijte čokoladom pa mutite pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi i pomiješa.
  • 12. Prekrijte plastičnom folijom koja će dodirivati površinu ganachea pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 2 sata, dok se ne zgusne toliko da ga možete premazivati.
  • 13. Kolač premažite čokoladnim ganacheom.
  • 14. Ukrasite ga nasjeckanom čokoladom, komadićima marshmallowa, kikirikija i malina.

Povezani recepti

Vidi sve