Čokoladni kolač rocky road
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 4 jaja
- 115 g šećera
- 2 mahune vanilije, razrezane i ostrugane
- 20 g nesoljenog maslaca
- 95 g brašna
- 20 g kakao praha
- 2 g soli
- 30 g marshmallowa, nasjeckanih
- 45 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, krupno nasjeckane
- 35 g prženog slanog kikirikija, krupno nasjeckanog
- 60 g svježih malina
- 150 ml punomasnog vrhnja
- 250 g kvalitetne mliječne couverture čokolade
- 30 g marshmallowa, nasjeckanih
- 45 g kvalitetne mliječne couverture čokolade, krupno nasjeckanih
- 25 g prženog slanog kikirikija, krupno nasjeckanog
- 60 g svježih malina
Priprema
- 1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 170°C.
- 2. Namastite lim promjera 18 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- 3. Pomiješajte jaja, šećer i vaniliju u zdjeli i mutite dok ne dobijete gustu i kremastu smjesu.
- 4. U međuvremenu, rastopite maslac u mikrovalnoj.
- 5. Prosijte brašno, kakao prah i sol pa ih dodajte u mješavinu jaja i polako sve promiješajte.
- 6. Umiješajte malo smjese u rastopljeni maslac pa sve promiješajte da se sjedini.
- 7. Polako umiješajte marshmallowse, mliječnu čokoladu, kikiriki i maline da sve bude podjednako raspoređeno.
- 8. Smjesu prebacite u pripremljeni lim i stavite peći u zagrijanu pećnicu od 30-35 minuta.
- 9. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- 10. Sipajte vrhnje u zdjelicu i pustite da zakipi.
- 11. Prelijte čokoladom pa mutite pjenjačom dok se čokolada potpuno ne otopi i pomiješa.
- 12. Prekrijte plastičnom folijom koja će dodirivati površinu ganachea pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 2 sata, dok se ne zgusne toliko da ga možete premazivati.
- 13. Kolač premažite čokoladnim ganacheom.
- 14. Ukrasite ga nasjeckanom čokoladom, komadićima marshmallowa, kikirikija i malina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tart od marakuje
Recepti Mary Berry
Čokoladne profiterole
Recepti Justine Schofield
Onde-onde
Recepti Nadiya Hussain
Izljevak s maslacem od kikirikija i džemom
Recepti Nadiya Hussain
Mousse od čokolade i lješnjaka
Recepti Nadiya Hussain
Trifle od chije, jogurta i granole
Recepti Nadiya Hussain
Baklava od cvijeta naranče
Recepti Ainsley Harriott
Cannoli sa svježim jagodama, bijelom čokoladom i pistacijama
Recepti Ainsley Harriott
Zeppole s kremom od ricotte i cvijeta naranče, ušećerenim narančama i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Sendvič od sladoleda s karamelom