Čašice Banoffee pite
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 240 ml slatkog vrhnja
- 240 ml punomasnog mlijeka
- 1 štapić vanilije, otvoren i ostrugan
- 67 g šećera
- 4 velika žumanjka
- 2 žlice gustina
- 43 g maslaca, nasjeckanog na kockice
- Graham krekeri (keksi)
- 106 g graham krekera, prepolovljenih
- 57 g maslaca, otopljenog
- 2 žlice šećera
- Prstohvat soli
- 400 g šećera
- 158 ml punomasnog slatkog vrhnja
- 113 g maslaca
- 1 žličica soli
- 240 g mascarpone sira, ohlađenog
- 375 ml slatkog vrhnja
- 25 g šećera u prahu, prosijanog
- 2 banane, narezane
Priprema
- 1. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zakuhajte vrhnje, mljeko, štapić vanilije i sjemenke, povremeno miješajući. U međuvremenu, u velikoj zdjeli, tri minute tucite šećer, žumanjke i pola žličice soli, dok ne postane blijedo i svijetlo.. U smjesu sa žumanjkom dodajte škrob, te tu smjesu postupno dodajte u mješavinu s mlijekom koja se kuha.
- 2. Smjesu vratite u lonac. Na srednje jakoj vatri miješajte kremastu smjesu oko tri minute, ili dok se ne počnu formirati i pucati mjehurići na površini, a krema je gusta i sjajna. Maknite s vatre i umiješajte maslac dok se sve ne sjedini.
- 3. Procijedite kremu kroz fino sito u plitku posudu. Brzo prekrijte plastičnom folijom, pritišćući ravno uz površinu kreme, te hladite barem dva sata ili dok se ne stisne i ohladi u potpunosti.
- 4. Pećnicu zagrijte na 163 °C.
- 5. U procesoru za hranu usitnite graham krekere. Mrvice prebacite u veliku zdjelu.
- 6. U mrvice umiješajte otopljeni maslac, šećer i sol. Mrvice rasporedite po papiru za pečenje na plitkom kalupu i pecite 10 do 12 minuta, povremeno promiješajte, dok ne postanu zlatne boje i hrskave. Ostavite da se u potpunosti ohlade.
- 7. U velikom teškom loncu na srednje jakoj vatri kuhajte šećer bez miješanja oko pet minuta ili dok se šećer ne rastopi i postane tamno zlatno smeđe boje. Povremeno promiješajte posudu da se šećer ravnomjerno topi. Dodajte vrhnje i maslac. Smanjite vatru na srednju i kuhajte pet minuta da se okusi prožmu. Umiješajte sol. Maknite s vatre. Ohladite i prebacite u hladnjak.
- 8. U srednjoj velikoj zdjeli, koristeći samostojeći mikser s nastavkom za pjenjaču, tucite mascarpone, vrhnje i šećer u velikoj zdjeli dok se ne formiraju gusti i vrlo mekani valoviti vrhovi. Držati na hladnom do upotrebe.
- 9. U staklenke redajte slastičarsku kremu, karamel umak, banane narezane na kockice i pečene mrvice. Prelijte tučenim mascarpone vrhnjem i pospite pečenim mrvicama. Ohladite dok vam ne zatreba. Prelijte s još umaka od karamele neposredno prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha