Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- 450 ml punomasnog vrhnja
- 4 jaja, sobne temperature
- 45 g šećera
- 2 mahune vanilije, razrezane i ostrugane
- 450 g kvalitetne bijele čokolade s udjelom 28%
- 150 g hrskavog maslaca od kikirikija
- 120 ml vode
- 90 g slanog prženog kikirikija
- 200 g šećera
Priprema
- 1. Plastičnom folijom obložite kalup za kruh veličine 23 x 13 cm.
- 2. Izmiksajte jaja i vaniliju na najmanjoj brzini miksera.
- 3. Vodu sa šećerom stavite da zakipi pa miksajte jaja i vaniliju najvećom brzinom 2 minute.
- 4. Ulijte šećerni sirup u jaja i miksajte dok mješavina ne postane lagana i prozračna.
- 5. Umutite vrhnje do pola da se malo zgusne pa ga ostavite u hladnjaku.
- 6. Čokoladu i maslac od kikirikija stavite u zdjelu i zagrijavajte u mikrovalnoj nekoliko puta po 30 sekundi, uz miješanje između zagrijavanja dok se potpuno ne rastope i pomiješaju.
- 7. Umiješajte trećinu napola tučenog vrhnja u čokoladu pa sve stavite u mješavinu s jajetom.
- 8. Na kraju, umiješajte preostalo vrhnje.
- 9. Prebacite mješavinu u pripremljeni kalup pa ostavite u zamrzivaču preko noći.
- 10. Karamelizirajte šećer u srednje velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- 11. Kad poprimi lagano smeđu boju, prelijte ga preko toplih kikirikija pa ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- 12. Stvrdnuti krokant narežite na krupno.
- 13. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču do korištenja.
- 14. Prije posluživanja parfe narežite na kriške i stavite na pladanj.
- 15. Pospite komadićima krokanta i odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća