Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • 450 ml punomasnog vrhnja
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 45 g šećera
  • 2 mahune vanilije, razrezane i ostrugane
  • 450 g kvalitetne bijele čokolade s udjelom 28%
  • 150 g hrskavog maslaca od kikirikija
  • 120 ml vode
  • 90 g slanog prženog kikirikija
  • 200 g šećera

Priprema

  • 1. Plastičnom folijom obložite kalup za kruh veličine 23 x 13 cm.
  • 2. Izmiksajte jaja i vaniliju na najmanjoj brzini miksera.
  • 3. Vodu sa šećerom stavite da zakipi pa miksajte jaja i vaniliju najvećom brzinom 2 minute.
  • 4. Ulijte šećerni sirup u jaja i miksajte dok mješavina ne postane lagana i prozračna.
  • 5. Umutite vrhnje do pola da se malo zgusne pa ga ostavite u hladnjaku.
  • 6. Čokoladu i maslac od kikirikija stavite u zdjelu i zagrijavajte u mikrovalnoj nekoliko puta po 30 sekundi, uz miješanje između zagrijavanja dok se potpuno ne rastope i pomiješaju.
  • 7. Umiješajte trećinu napola tučenog vrhnja u čokoladu pa sve stavite u mješavinu s jajetom.
  • 8. Na kraju, umiješajte preostalo vrhnje.
  • 9. Prebacite mješavinu u pripremljeni kalup pa ostavite u zamrzivaču preko noći.
  • 10. Karamelizirajte šećer u srednje velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
  • 11. Kad poprimi lagano smeđu boju, prelijte ga preko toplih kikirikija pa ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  • 12. Stvrdnuti krokant narežite na krupno.
  • 13. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču do korištenja.
  • 14. Prije posluživanja parfe narežite na kriške i stavite na pladanj.
  • 15. Pospite komadićima krokanta i odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve