Janjeća rebarca
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 1 kg janjećih rebaraca
- 10 g mekšeg i svjetlijeg smeđeg šećera
- 2 žlice meda
- 3 žlice umaka Worcestershire
- 3 žlice balzamičnog octa
- 3 žlice umaka od soje
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica mljevenih sjemenki korijandra
- 1 žličica ljuskica čilija
- Za ukrašavanje
- 2 veća mlada luka, narezana na tanke ploške
- 1 žlica sjemenki sezama
- velika šaka svježeg korijandra, grubo nasjeckanog
- 1 crveni čili, narezan na tanke ploške
Priprema
- 1. Rebarca stavite u veliki lonac i prelijte vodom. Pustite da zavru na jakoj vatri, pa je smanjite na umjerenu i skuhajte rebarca. Omekšat će nakon 45-50 minuta krčkanja. Prethodno kuhanje krati vrijeme pečenja u pećnici i smanji dio masnoće oko mesa. Uklonite pjenu koja se stvori na vrhu.
- 2. Dok se rebarca kuhaju, u tavi na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje zagrijavajte šećer i med. Kad otopite šećer i karamel poprimi tamnosmeđu boju, tavu sklonite s vatre. Umiješajte umak Worcestershire, balzamični ocat i umak od soje, pa dodajte đumbir, češnjak u prahu, korijandar i ljuskice čilija. Dobro ih promiješajte pa odložite dok vam ne zatrebaju.
- 3. Pećnicu prethodno zagrijte na 220 °C ili 200 °C s kruženjem zraka. Pleh obložite papirom za pečenje da poslije izbjegnete čišćenje ljepljivog nereda.
- 4. Kad rebarca omekšaju, izvadite ih iz lonca i ocijedite. Premjestite ih na pleh i na 10 minuta ubacite u pećnicu.
- 5. Rebarca izvadite iz pećnice pa s gornje strane premažite ljepljivom glazurom. Pazite da glazurom posve prekrijete meso. Pripremite se ponovno zuriti u pećnicu: još ih 10 minuta zapecite, a na polovici pečenja podlijte.
- 6. U zdjeli pomiješajte mladi luk, sjemenke sezama, korijandar i čili za ukrašavanje. Rebarca iz pećnice premjestite ravno na pladanj za posluživanje, ukrasite ih i navalite dok su još vruća.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada
Recepti Nico Reynolds
Tacosi s odreskom sa žara, ljutim umakom od pečenog povrća te salsom od zapečenog kukuruza i fete