Grilani banana škampi s crnim paprom i umakom od lista curryja
Recept iz: Peter Kuruvita
Sastojci
- 100 ml suncokretovog ulja
- 1 grančica lista curryja
- 6 glavica crnog luka, sitno sjeckanog
- 1 komad đumbira,veličine 5 cm, sitno nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, smrvljeni i sitno nasjeckani
- 150 g maslaca
- 1 jušna žlica bijelog šećera
- 1 jušna žlica ribljeg umaka
- 1 jušna žlica svijetlog soja umaka
- 1 jušna žlica tamnog soja umaka
- 1 jušna žlica umaka od kamenica
- 3 čajne žličice crnog papra, grubo mljevenog
- soli po ukusu
- 10-12 škampa
- malo soli
- malo papra
- 100 ml biljnog ulja
- Za ukrašavanje:
- 1 pomelo
- 1 crveni luk srednje veličine, sitno narezan
- ½ šalice svježe naribanog kokosa
- 2 crvene čili papričice, bez sjemenki
- 2 lista curryja
Priprema
- Oljuštiti, izvaditi meso i oprati škampe i staviti meso s jedne strane. Izvaditi malu bodlju između peraja. Ostaviti sa strane.
- Zagrijati ulje u teškoj posudi na jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodati lišće curryja, luk, đumbir, češnjak i čili papričice.
- Miješati dok luk ne postane proziran. Dodati maslac i smanjiti vatru, da maslac ne zagori.
- Kada se maslac otopi, dodati šećer, riblji umak, soja umak, umak od kamenica, papar i sol te promiješati da se sjedini.
- Smanjiti vatru, prekriti posudu i ostaviti da se krčka 45 minuta,uz povremeno miješanje.
- Dok se umak kuha, pripremiti ukrase.
- Kada je ukrašavanje završeno, začiniti škampe solju i paprom te promiješati.
- Zagrijati ulje u woku na visokoj temperaturi. Kada se ulje počne dimiti, dodavati škampe, jedan po jedan.
- Pržiti dok škampi ne postanu hrskavi i tek pečeni u sredini te se pobrinuti da ulje ostane dovoljno toplo kako se škampi ne bi “skuhali” u ulju.
- Izvaditi škampe iz posude i staviti ih u posudu.
- Preplesti dva škampa i staviti ih na tanjur za posluživanje. Ponoviti proceduru s preostalim škampima.
- Uzeti mali dio umaka i preliti svaki par škampa.
- Za ukrašavanje, preliti škampe s malo smjese luka i kokosa, malo čilija, prženog luka i nekoliko kriškica pomela i par listova curryja.
- Poslužiti.
- Ukrašavanje
- Skinuti koru sa pomela odsijecanjem svakog kraja i guljenjem preostale kore s mesa, prstima. Zatim razdvojiti svaku krišku.
- Unutar svake kriške, podijeliti meso kako bi se dobila kratka vlakana ili “biseri”,koje treba posipati preko gotovog jela.
- Zagrijati ulje u tavi. Kada se zagrije, dodati crveni luk i pržiti dok ne posmeđi i ne postane hrskavo.
- Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi.
- Pomiješati kokos i luk.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Mary Berry
15-minutna tjestenina
Recepti Mary Berry
Gljive s češnjakom i dimljenom šunkom na tostiranom briocheu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Juha od gljiva
Recepti Lora i Stoyan
Popečci od skute s umakom od rajčice
Recepti Lora i Stoyan
Pite od mljevenog mesa i povrća
Recepti Lora i Stoyan
Trokut pite s nadjevom od gljiva i sira