Grilani banana škampi s crnim paprom i umakom od lista curryja

Sastojci

  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 1 grančica lista curryja
  • 6 glavica crnog luka, sitno sjeckanog 
  • 1 komad đumbira,veličine 5 cm, sitno nasjeckan 
  • 3 češnja češnjaka, smrvljeni i sitno nasjeckani 
  • 150 g maslaca
  • 1 jušna žlica bijelog šećera
  • 1 jušna žlica ribljeg umaka 
  • 1 jušna žlica svijetlog soja umaka   
  • 1 jušna žlica tamnog soja umaka   
  • 1 jušna žlica umaka od kamenica 
  • 3 čajne žličice crnog papra, grubo mljevenog 
  • soli po ukusu 
  • 10-12 škampa
  • malo soli
  • malo papra
  • 100 ml biljnog ulja
  • Za ukrašavanje:
  • 1 pomelo
  • 1 crveni luk srednje veličine, sitno narezan
  • ½ šalice svježe naribanog kokosa 
  • 2 crvene čili papričice, bez sjemenki 
  • 2 lista curryja  

Priprema

  • Oljuštiti, izvaditi meso i oprati škampe i staviti meso s jedne strane. Izvaditi malu bodlju između peraja. Ostaviti sa strane.
  • Zagrijati ulje u teškoj posudi na jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodati lišće curryja, luk, đumbir, češnjak i čili papričice.
  • Miješati dok luk ne postane proziran. Dodati maslac i smanjiti vatru, da maslac ne zagori.
  • Kada se maslac otopi, dodati šećer, riblji umak, soja umak, umak od kamenica, papar i sol te promiješati da se sjedini.
  • Smanjiti vatru, prekriti posudu i ostaviti da se krčka 45 minuta,uz povremeno miješanje.
  • Dok se umak kuha, pripremiti ukrase.
  • Kada je ukrašavanje završeno, začiniti škampe solju i paprom te promiješati.
  • Zagrijati ulje u woku na visokoj temperaturi. Kada se ulje počne dimiti, dodavati škampe, jedan po jedan.
  • Pržiti dok škampi ne postanu hrskavi i tek pečeni u sredini te se pobrinuti da ulje ostane dovoljno toplo kako se škampi ne bi “skuhali” u ulju.
  • Izvaditi škampe iz posude i staviti ih u posudu.
  • Preplesti dva škampa i staviti ih na tanjur za posluživanje. Ponoviti proceduru s preostalim škampima.
  • Uzeti mali dio umaka i preliti svaki par škampa.
  • Za ukrašavanje, preliti škampe s malo smjese luka i kokosa, malo čilija, prženog luka i nekoliko kriškica pomela i par listova curryja.
  • Poslužiti.
  • Ukrašavanje
  • Skinuti koru sa pomela odsijecanjem svakog kraja i guljenjem preostale kore s mesa, prstima. Zatim razdvojiti svaku krišku.
  • Unutar svake kriške, podijeliti meso kako bi se dobila kratka vlakana ili “biseri”,koje  treba posipati preko gotovog jela.
  • Zagrijati ulje u tavi. Kada se zagrije, dodati crveni luk i pržiti dok ne posmeđi i ne postane hrskavo.
  • Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi.
  • Pomiješati kokos i luk.

Povezani recepti

Vidi sve