Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 1.5 kg kokoš
- 8 litara vode
- 1 štap celera, nasjeckan
- 2 poriluka, prepolovljen po dužini i nasjeckan
- 3 mrkve, narezane na kockice veličine 1 cm
- 1 pastrnjak, narezan na kockice veličine 1 cm
- Svežanj začinskog bilja od timijana, peršina, lovora i divljeg češnjaka (po želji)
- 1 žličica zrna crnog papra
- 40g sitno sjeckanog peršina i divljeg češnjaka (po želji)
- Okruglice
- 100 g maslaca
- 250 ml vode
- 300 g običnog brašna
- 1 žlica soli
- 3 jaja
- Mesne okruglice
- 300 g mljevene svinjetine
- 2 ploške bijelog kruha, bez korice
- 2 žlice mlijeka
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- 1 žličica soli
- ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
Priprema
- 1. Za temeljac, u veliki lonac ulijte polovicu vode, zatim dodajte kokoš koja mora biti u potpunosti prekrivena vodom i zakuhajte. Ocijedite i isperite običnom vodom.
- 2. Kokoš stavite u čisti lonac s ostatkom vode i zakuhajte. Dodajte celer, poriluk, mrkve, pastrnjak, papar i svežanj začinskog bilja, te smanjite vatru i ostavite da se krčka jedan sat, uz povremeno uklanjanje nečistoća koje isplivaju na površinu.
- 3. Kokoš izvadite i ostavite za neku drugu priliku. Izvadite svežanj začinskog bilja i bacite ga.
- 4. U međuvremenu, za okruglice, zakuhajte vodu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. Maknite s vatre. U lonac umiješajte brašno i sol, dok ne postignete glatku smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje, dok se ne sjedine. Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane na 20 minuta.
- 5. Za mesne okruglice, izmiksajte sve sastojke u procesoru za hranu dok se smjesa ne sjedini.
- 6. U drugom loncu zakuhajte posoljenu vodu, od krušne i mesne smjese valjate dvije vrste kuglica promjera dva centimetra, te ih ubacujte u kipuću vodu. Izvadite ih kada izrone na površinu.
- 7. Krušne i mesne okruglice raspodijelite u zdjelice za juhu, te ih prelijte vrućom juhom i povrćem. Pospite peršinom i češnjakom prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama