Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 1.5 kg kokoš
  • 8 litara vode
  • 1 štap celera, nasjeckan
  • 2 poriluka, prepolovljen po dužini i nasjeckan
  • 3 mrkve, narezane na kockice veličine 1 cm
  • 1 pastrnjak, narezan na kockice veličine 1 cm
  • Svežanj začinskog bilja od timijana, peršina, lovora i divljeg češnjaka (po želji)
  • 1 žličica zrna crnog papra
  • 40g sitno sjeckanog peršina i divljeg češnjaka (po želji)
  • Okruglice
  • 100 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 300 g običnog brašna
  • 1 žlica soli
  • 3 jaja
  • Mesne okruglice
  • 300 g mljevene svinjetine
  • 2 ploške bijelog kruha, bez korice
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice naribanog muškatnog oraščića

Priprema

  • 1. Za temeljac, u veliki lonac ulijte polovicu vode, zatim dodajte kokoš koja mora biti u potpunosti prekrivena vodom i zakuhajte. Ocijedite i isperite običnom vodom.
  • 2. Kokoš stavite u čisti lonac s ostatkom vode i zakuhajte. Dodajte celer, poriluk, mrkve, pastrnjak, papar i svežanj začinskog bilja, te smanjite vatru i ostavite da se krčka jedan sat, uz povremeno uklanjanje nečistoća koje isplivaju na površinu.
  • 3. Kokoš izvadite i ostavite za neku drugu priliku. Izvadite svežanj začinskog bilja i bacite ga.
  • 4. U međuvremenu, za okruglice, zakuhajte vodu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. Maknite s vatre. U lonac umiješajte brašno i sol, dok ne postignete glatku smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje, dok se ne sjedine. Prebacite u zdjelu i ostavite sa strane na 20 minuta.
  • 5. Za mesne okruglice, izmiksajte sve sastojke u procesoru za hranu dok se smjesa ne sjedini.
  • 6. U drugom loncu zakuhajte posoljenu vodu, od krušne i mesne smjese valjate dvije vrste kuglica promjera dva centimetra, te ih ubacujte u kipuću vodu. Izvadite ih kada izrone na površinu.
  • 7. Krušne i mesne okruglice raspodijelite u zdjelice za juhu, te ih prelijte vrućom juhom i povrćem. Pospite peršinom i češnjakom prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve