Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

 

Sastojci

  • 1 žlica ulja
  • 6 ploški dimljene šunke, prepolovljenih
  • 50g maslaca
  • 6 debljih kriški briochea
  • 4 veća češnja češnjaka, zdrobljena
  • 250g smeđih šampinjona, narezanih
  • 100g shiitake gljiva, prepolovljenih ako su veće
  • 75g bukovača, prepolovljenih ako su veće
  • 150g baršunastih panjevčica
  • 2 žlice punomasnog crème fraîche
  • Nasjeckani svježi peršin, za ukras
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Ulijte ulje u veću tavu s debelim dnom i pržite šunku na jakoj vatri oko 1-2 minute, dok ne postane hrskava.Možda ćete trebati ponoviti postupak da ne stavite previše odjednom. Izvadite šunku i ostavite je po strani.
  • 2. Smanjite vatru na srednje jaku i otopite oko trećine maslaca u tavi. Pržite kriške briochea dok ne poprime zlatnosmeđu boju s obje strane. Također ćete možda trebati ponoviti postupak ako ne stanu sve u tavu. Izvadite ih i ostavite po strani.
  • 3. Otopite još trećinu maslaca u tavi, dodajte češnjak, smeđe šampinjone i shiitake gljive pa pržite na jakoj vatri oko 2–3 minute. Smanjite vatru, poklopite i pržite još 2 minute. Skinite poklopac i pržite još na jakoj vatri dok ne omekšaju i postanu zlatnosmeđe, uz okretanje dok se ne osuše i sva tekućina ispari.
  • 4. Dodajte ostatak maslaca, bukovače i baršunaste panjevčice pa pržite oko 1–2 minute dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Obilno začinite solju i paprom pa u sve umiješajte crème fraîche.
  • 5. Stavite krišku tostiranog briochea na svaki tanjur, pa dodajte žlicu gljiva sa češnjakom i plošku pržene šunke. Posipajte sve nasjeckanim peršinom i odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve