Gljive s češnjakom i dimljenom šunkom na tostiranom briocheu
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 1 žlica ulja
- 6 ploški dimljene šunke, prepolovljenih
- 50g maslaca
- 6 debljih kriški briochea
- 4 veća češnja češnjaka, zdrobljena
- 250g smeđih šampinjona, narezanih
- 100g shiitake gljiva, prepolovljenih ako su veće
- 75g bukovača, prepolovljenih ako su veće
- 150g baršunastih panjevčica
- 2 žlice punomasnog crème fraîche
- Nasjeckani svježi peršin, za ukras
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Ulijte ulje u veću tavu s debelim dnom i pržite šunku na jakoj vatri oko 1-2 minute, dok ne postane hrskava.Možda ćete trebati ponoviti postupak da ne stavite previše odjednom. Izvadite šunku i ostavite je po strani.
- 2. Smanjite vatru na srednje jaku i otopite oko trećine maslaca u tavi. Pržite kriške briochea dok ne poprime zlatnosmeđu boju s obje strane. Također ćete možda trebati ponoviti postupak ako ne stanu sve u tavu. Izvadite ih i ostavite po strani.
- 3. Otopite još trećinu maslaca u tavi, dodajte češnjak, smeđe šampinjone i shiitake gljive pa pržite na jakoj vatri oko 2–3 minute. Smanjite vatru, poklopite i pržite još 2 minute. Skinite poklopac i pržite još na jakoj vatri dok ne omekšaju i postanu zlatnosmeđe, uz okretanje dok se ne osuše i sva tekućina ispari.
- 4. Dodajte ostatak maslaca, bukovače i baršunaste panjevčice pa pržite oko 1–2 minute dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Obilno začinite solju i paprom pa u sve umiješajte crème fraîche.
- 5. Stavite krišku tostiranog briochea na svaki tanjur, pa dodajte žlicu gljiva sa češnjakom i plošku pržene šunke. Posipajte sve nasjeckanim peršinom i odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada