Opis
Priprema
Dodajte grašak u veliki lonac, dodajte vodu i ugrijte na srednje visokoj vatri. Kuhajte grašak sat vremena dok se opna ne krene odvajati. Otklonite opnu miješajući grašak pjenjačom.
Dok se grašak kuha otopite maslac u velikoj tavi na srednje visokoj vatri. Pecite luk, zelje, celer, gljive i mrkvu 6-8 minuta dok se ne karameliziraju. Povrće uspijte u lonac sa graškom, dodajte svežnjeve timjana i origana. Kuhajte još 2 sata dok grašak nije mekan. Posolite po želji.
Dok se juha kuha pomiješajte brašna, šećer, i sol, dodajte jaja jedno po jedno i umiješajte. Dodajte mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta
Otopite mali komad maslaca u tavi na srednjoj vatri. Pecite 125 ml (½ šalice) mješavine na srednjoj vatri 2 minute sa svake strane, otklonite te odložite na toplom mjestu. Ispecite ostatak palačinki. Poslužite s kiselim vrhnjem i šumskim voćem. Pospite šećerom u prahu.
Sastojci
Sastojci
- 400 g (2 šalice) suhog graška, namoćene preko noći i osušene
- 2 litre vode
- 30 g maslaca
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 stabljika celera, narezan na kockice
- ⅛ zelja, narezana na kockice
- 200 g gljiva, narezana na kockice
- 1 mrkva, narezana na kockice
- 1 svežanj timijana i origana
- 1 jušna žlica soli
Ražene palačinke i palačinke od pira
- 75 g (½ šalica) raženog brašna
- 75 g (½šalica) pirovog brašna
- 75 g (½šalica) običnog brašna
- 2 jušne žlice meda ili prerađenog šećera
- ½ jušna žlica soli
- 500 ml (2 šalice) mlijeka
- 4 jaja, blago tučena
- 60 g otopljenog maslaca, za premaz
- Miješano šumsko voće, za poslužiti
- Kiselo vrhnje ili crème fraiche, za poslužiti
- Šećer u prahu, za posuti