Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 400 g (2 šalice) suhog graška, namoćene preko noći i osušene
- 2 litre vode
- 30 g maslaca
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 stabljika celera, narezan na kockice
- ⅛ zelja, narezana na kockice
- 200 g gljiva, narezana na kockice
- 1 mrkva, narezana na kockice
- 1 svežanj timijana i origana
- 1 jušna žlica soli
- Ražene palačinke i palačinke od pira
- 75 g (½ šalica) raženog brašna
- 75 g (½šalica) pirovog brašna
- 75 g (½šalica) običnog brašna
- 2 jušne žlice meda ili prerađenog šećera
- ½ jušna žlica soli
- 500 ml (2 šalice) mlijeka
- 4 jaja, blago tučena
- 60 g otopljenog maslaca, za premaz
- Miješano šumsko voće, za poslužiti
- Kiselo vrhnje ili crème fraiche, za poslužiti
- Šećer u prahu, za posuti
Priprema
- 1. Dodajte grašak u veliki lonac, dodajte vodu i ugrijte na srednje visokoj vatri. Kuhajte grašak sat vremena dok se opna ne krene odvajati. Otklonite opnu miješajući grašak pjenjačom.
- 2. Dok se grašak kuha otopite maslac u velikoj tavi na srednje visokoj vatri. Pecite luk, zelje, celer, gljive i mrkvu 6-8 minuta dok se ne karameliziraju. Povrće uspijte u lonac sa graškom, dodajte svežnjeve timjana i origana. Kuhajte još 2 sata dok grašak nije mekan. Posolite po želji.
- 3. Dok se juha kuha pomiješajte brašna, šećer, i sol, dodajte jaja jedno po jedno i umiješajte. Dodajte mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta
- 4. Otopite mali komad maslaca u tavi na srednjoj vatri. Pecite 125 ml (½ šalice) mješavine na srednjoj vatri 2 minute sa svake strane, otklonite te odložite na toplom mjestu. Ispecite ostatak palačinki. Poslužite s kiselim vrhnjem i šumskim voćem. Pospite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)