Opis

Priprema

Dodajte grašak u veliki lonac, dodajte vodu i ugrijte na srednje visokoj vatri. Kuhajte grašak sat vremena dok se opna ne krene odvajati. Otklonite opnu miješajući grašak pjenjačom.

Dok se grašak kuha otopite maslac u velikoj tavi na srednje visokoj vatri. Pecite luk, zelje, celer, gljive i mrkvu 6-8 minuta dok se ne karameliziraju. Povrće uspijte u lonac sa graškom, dodajte svežnjeve timjana i origana. Kuhajte još 2 sata dok grašak nije mekan. Posolite po želji.

 Dok se juha kuha pomiješajte brašna, šećer, i sol, dodajte jaja jedno po jedno i umiješajte. Dodajte mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta

Otopite mali komad maslaca u tavi na srednjoj vatri. Pecite 125 ml (½ šalice) mješavine na srednjoj vatri 2 minute sa svake strane, otklonite te odložite na toplom mjestu. Ispecite ostatak palačinki. Poslužite s kiselim vrhnjem i šumskim voćem. Pospite šećerom u prahu.  

 

Sastojci

Sastojci

  • 400 g (2 šalice) suhog graška, namoćene preko noći i osušene
  • 2 litre vode
  • 30 g maslaca
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 stabljika celera, narezan na kockice
  • ⅛ zelja, narezana na kockice
  • 200 g gljiva, narezana na kockice
  • 1 mrkva, narezana na kockice
  • 1 svežanj timijana i origana
  • 1 jušna žlica soli

 

Ražene palačinke i palačinke od pira

  • 75 g (½ šalica) raženog brašna
  • 75 g (½šalica) pirovog brašna
  • 75 g (½šalica) običnog brašna
  • 2 jušne žlice meda ili prerađenog šećera
  • ½ jušna žlica soli
  • 500 ml (2 šalice) mlijeka
  • 4 jaja, blago tučena
  • 60 g otopljenog maslaca, za premaz
  • Miješano šumsko voće, za poslužiti
  • Kiselo vrhnje ili crème fraiche, za poslužiti
  • Šećer u prahu, za posuti

Povezani recepti