Juha od gljiva
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.
Sastojci
- Za sušene vrganje:
- vrganji
- Za smrznute lisičarke:
- žute lisičarke
- maslac
- Za ukiseljenje vrganje:
- vrganji
- 1 čaša destiliranog alkoholnog octa
- 3 čaše vode
- lovorov list
- komadić cvijeta muškatnog oraščića
- izdašna žlica soli
- malo papra
- ljutika
- Za juhu:
- Sastojci za 2 osobe:
- ½ kg vrganja
- ¼ kg lisičarke
- 2 glavice ljutike
- komad korijena celera
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 1 veći krumpir
- svježi timijan
- 200-300 ml slatkog vrhnja
- 1 stabljika celera
- pesto od medvjeđeg luka
- sol
- maslinovo ulje
- svježi peršin
Priprema
- Vrganje narežite na ploške debljine cca 3 mm.
- Uzmite pladanj za pečenje. Stavite malo papira za pečenje.
- Zagrijte pećnicu na 50 °C. Uključite ventilaciju.
- Stavite pladanj s gljivama u pećnicu.
- Bit će gotovi za otprilike 24 sata.
- Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
- Čuvajte ih u staklenci.
- Način pripreme smrznute lisičarke:
- Namočite lisičarke otprilike četiri puta.
- Procijedite ih i sušite na kuhinjskoj krpi 10 do 15 minuta.
- Izrežite ih.
- Uključite štednjak.
- Zagrijte tavu i dodajte maslac.
- Ne stavljajte sve gljive odjednom, kako se ne bi kuhale.
- Pirjajte ih.
- Stavite ih u posudu.
- Ohladite ih.
- Pokrijte poklopcem.
- Stavite ih u zamrzivač.
- Način pripreme ukiseljenih vrganja:
- Vrganje očistite.
- Po potrebi ih izrežite.
- Operite ih.
- Osušite ih.
- Vrganje nakratko blanširati u kipućoj vodi.
- Stavite ih na cjedilo.
- Ocijedite ih.
- Pričekajte da se ohlade.
- Istom čašom izmjerite tri čaše vode i čašu destiliranog alkoholnog octa.
- Zagrijte posudu.
- Ulijte svu tekućinu.
- Skuhajte začine u tekućoj smjesi.
- Vrganje stavite u staklenku (nemojte ih staviti previše jer bi tako mogli postati mekani).
- Dodajte ljutiku, lovorov list.
- Odozgo dodajte još malo vrganja.
- Prelijte ih octom.
- Na gljive stavite mrežicu i pažljivo zatvorite poklopac.
- Zagrijte lonac ili dublju tavu.
- Očistite povrće.
- Narežite povrće.
- U zagrijani lonac ulijte malo maslinovog ulja.
- Dodajte luk.
- Pirjajte ga i posolite da se ljepše poprži.
- Dodajte mrkvu.
- Dodajte korijen celera.
- Ostalom povrću dodajte češnjak i kratko popržite.
- Ulijte vodu.
- Stavite krumpir u juhu.
- Suhe vrganje namočite jedan sat u mlakoj vodi.
- Izlijte vodu.
- Vrganje procijedite.
- Iskoristite ih za juhu.
- Ako su komadi preveliki, možete ih i izrezati prije dodavanja u juhu.
- Juhu obilno posolite.
- Dodajte svježi timijan.
- Nakon 20 minuta kuhanja u juhu uliti malo slatkog vrhnja za šlag.
- Pustite da se krčka još 10 minuta da se vrhnje sljubi sa svim ostalim sastojcima.
- Zagrijte tavu i dodajte malo maslinovog ulja.
- Uzmite malo stabljike celera i sitno ga nasjeckajte.
- Pirjajte celer.
- Dodajte smrznute ili svježe lisičarke.
- Sve posolite.
- Dodajte pesto od medvjeđeg luka.
- Juha je kuhana.
- Ovu smjesu dodajte u juhu.
- Narežite malo peršina.
- Juhu pospite peršinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđa juha s rižinim rezancima (pho bo)
Recepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Wonton juha u šangajskom stilu
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)