Način pripreme sušenih vrganja:

  1. Vrganje narežite na ploške debljine cca 3 mm.
  2. Uzmite pladanj za pečenje.
  3. Stavite malo papira za pečenje.
  4. Zagrijte pećnicu na 50 °C.
  5. Uključite ventilaciju.
  6. Stavite pladanj s gljivama u pećnicu.
  7. Bit će gotovi za otprilike 24 sata.
  8. Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
  9. Čuvajte ih u staklenci.

 

Način pripreme smrznute lisičarke:

  1. Namočite lisičarke otprilike četiri puta.
  2. Procijedite ih i sušite na kuhinjskoj krpi 10 do 15 minuta.
  3. Izrežite ih.
  4. Uključite štednjak.
  5. Zagrijte tavu i dodajte maslac.
  6. Ne stavljajte sve gljive odjednom, kako se ne bi kuhale.
  7. Pirjajte ih.
  8. Stavite ih u posudu.
  9. Ohladite ih.
  10. Pokrijte poklopcem.
  11. Stavite ih u zamrzivač.

 

Način pripreme ukiseljenih vrganja:

  1. Vrganje očistite.
  2. Po potrebi ih izrežite.
  3. Operite ih.
  4. Osušite ih.
  5. Vrganje nakratko blanširati u kipućoj vodi.
  6. Stavite ih na cjedilo.
  7. Ocijedite ih.
  8. Pričekajte da se ohlade.
  9. Istom čašom izmjerite tri čaše vode i čašu destiliranog alkoholnog octa.
  10. Zagrijte posudu.
  11. Ulijte svu tekućinu.
  12. Skuhajte začine u tekućoj smjesi.
  13. Vrganje stavite u staklenku (nemojte ih staviti previše jer bi tako mogli postati mekani).
  14. Dodajte ljutiku, lovorov list.
  15. Odozgo dodajte još malo vrganja.
  16. Prelijte ih octom.
  17. Na gljive stavite mrežicu i pažljivo zatvorite poklopac.

 

Način pripreme juhe:

  1. Zagrijte lonac ili dublju tavu.
  2. Očistite povrće.
  3. Narežite povrće.
  4. U zagrijani lonac ulijte malo maslinovog ulja.
  5. Dodajte luk.
  6. Pirjajte ga i posolite da se ljepše poprži.
  7. Dodajte mrkvu.
  8. Dodajte korijen celera.
  9. Ostalom povrću dodajte češnjak i kratko popržite.
  10. Ulijte vodu.
  11. Stavite krumpir u juhu.
  12. Suhe vrganje namočite jedan sat u mlakoj vodi.
  13. Izlijte vodu.
  14. Vrganje procijedite.
  15. Iskoristite ih za juhu.
  16. Ako su komadi preveliki, možete ih i izrezati prije dodavanja u juhu.
  17. Juhu obilno posolite.
  18. Dodajte svježi timijan.
  19. Nakon 20 minuta kuhanja u juhu uliti malo slatkog vrhnja za šlag.
  20. Pustite da se krčka još 10 minuta da se vrhnje sljubi sa svim ostalim sastojcima.
  21. Zagrijte tavu i dodajte malo maslinovog ulja.
  22. Uzmite malo stabljike celera i sitno ga nasjeckajte.
  23. Pirjajte celer.
  24. Dodajte smrznute ili svježe lisičarke.
  25. Sve posolite.
  26. Dodajte pesto od medvjeđeg luka.
  27. Juha je kuhana.
  28. Ovu smjesu dodajte u juhu.
  29. Narežite malo peršina.
  30. Juhu pospite peršinom.

 

 

Sastojci

  • Za sušene vrganje:
  • vrganji
  • Za smrznute lisičarke:
  • žute lisičarke
  • maslac
  • Za ukiseljenje vrganje:
  • vrganji
  • 1 čaša destiliranog alkoholnog octa
  • 3 čaše vode
  • lovorov list
  • komadić cvijeta muškatnog oraščića
  • izdašna žlica soli
  • malo papra
  • ljutika
  • Za juhu:
  • Sastojci za 2 osobe:
  • ½  kg vrganja
  • ¼ kg lisičarke
  • 2 glavice ljutike
  • komad korijena celera
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veći krumpir
  • svježi timijan
  • 200-300 ml slatkog vrhnja
  • 1 stabljika celera
  •  pesto od medvjeđeg luka
  • sol
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve