Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.

Sastojci

  • Za sušene vrganje:
  • vrganji
  • Za smrznute lisičarke:
  • žute lisičarke
  • maslac
  • Za ukiseljenje vrganje:
  • vrganji
  • 1 čaša destiliranog alkoholnog octa
  • 3 čaše vode
  • lovorov list
  • komadić cvijeta muškatnog oraščića
  • izdašna žlica soli
  • malo papra
  • ljutika
  • Za juhu:
  • Sastojci za 2 osobe:
  • ½  kg vrganja
  • ¼ kg lisičarke
  • 2 glavice ljutike
  • komad korijena celera
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 veći krumpir
  • svježi timijan
  • 200-300 ml slatkog vrhnja
  • 1 stabljika celera
  •  pesto od medvjeđeg luka
  • sol
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin

Priprema

  • Vrganje narežite na ploške debljine cca 3 mm.
  • Uzmite pladanj za pečenje. Stavite malo papira za pečenje.
  • Zagrijte pećnicu na 50 °C. Uključite ventilaciju.
  • Stavite pladanj s gljivama u pećnicu.
  • Bit će gotovi za otprilike 24 sata.
  • Pustite ih da se ohlade nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.
  • Čuvajte ih u staklenci.
  • Način pripreme smrznute lisičarke:
  • Namočite lisičarke otprilike četiri puta.
  • Procijedite ih i sušite na kuhinjskoj krpi 10 do 15 minuta.
  • Izrežite ih.
  • Uključite štednjak.
  • Zagrijte tavu i dodajte maslac.
  • Ne stavljajte sve gljive odjednom, kako se ne bi kuhale.
  • Pirjajte ih.
  • Stavite ih u posudu.
  • Ohladite ih.
  • Pokrijte poklopcem.
  • Stavite ih u zamrzivač.
  • Način pripreme ukiseljenih vrganja:
  • Vrganje očistite.
  • Po potrebi ih izrežite.
  • Operite ih.
  • Osušite ih.
  • Vrganje nakratko blanširati u kipućoj vodi.
  • Stavite ih na cjedilo.
  • Ocijedite ih.
  • Pričekajte da se ohlade.
  • Istom čašom izmjerite tri čaše vode i čašu destiliranog alkoholnog octa.
  • Zagrijte posudu.
  • Ulijte svu tekućinu.
  • Skuhajte začine u tekućoj smjesi.
  • Vrganje stavite u staklenku (nemojte ih staviti previše jer bi tako mogli postati mekani).
  • Dodajte ljutiku, lovorov list.
  • Odozgo dodajte još malo vrganja.
  • Prelijte ih octom.
  • Na gljive stavite mrežicu i pažljivo zatvorite poklopac.
  • Zagrijte lonac ili dublju tavu.
  • Očistite povrće.
  • Narežite povrće.
  • U zagrijani lonac ulijte malo maslinovog ulja.
  • Dodajte luk.
  • Pirjajte ga i posolite da se ljepše poprži.
  • Dodajte mrkvu.
  • Dodajte korijen celera.
  • Ostalom povrću dodajte češnjak i kratko popržite.
  • Ulijte vodu.
  • Stavite krumpir u juhu.
  • Suhe vrganje namočite jedan sat u mlakoj vodi.
  • Izlijte vodu.
  • Vrganje procijedite.
  • Iskoristite ih za juhu.
  • Ako su komadi preveliki, možete ih i izrezati prije dodavanja u juhu.
  • Juhu obilno posolite.
  • Dodajte svježi timijan.
  • Nakon 20 minuta kuhanja u juhu uliti malo slatkog vrhnja za šlag.
  • Pustite da se krčka još 10 minuta da se vrhnje sljubi sa svim ostalim sastojcima.
  • Zagrijte tavu i dodajte malo maslinovog ulja.
  • Uzmite malo stabljike celera i sitno ga nasjeckajte.
  • Pirjajte celer.
  • Dodajte smrznute ili svježe lisičarke.
  • Sve posolite.
  • Dodajte pesto od medvjeđeg luka.
  • Juha je kuhana.
  • Ovu smjesu dodajte u juhu.
  • Narežite malo peršina.
  • Juhu pospite peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve