Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za tijesto
- 175 g brašna, plus malo za posipanje
- 100 g hladnog maslaca, u kockicama
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
- 30 g oraha, krupno sjeckanih
- sol i svježe mljeveni crni papar
- Za nadjev
- 1 žlica ulja
- 500 g ljutike, tanko narezane
- 2 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica šećera muscovado
- 300 g mekanog kozjeg sira
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
- 2 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se zagrije.
- 2. Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa miješajte dok se ne oblikuje tijesto.
- 3. Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko 3mm) pa ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom pa je zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću kalupa ili tanjurića pa time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev.
- 4. Zagrijte ulje u tavi pa stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko 2 minute, uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer i kuhajte još 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi.
- 5. U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- 6. Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta pa u njih stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s kozjim sirom.
- 7. Poredajte kalupe po zagrijanom limu a pečenje i pecite 20 minuta u pećnici, ili dok tijesto ne poprimi koricu a nadjev se slegne i postane zlatnosmeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha