Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. S više od nekoliko desetljeća iskustva u kulinarstvu, s nama dijeli svakodnevne recepte za slano i slatko!

Sastojci

  • Za tijesto
  • 175 g brašna, plus malo za posipanje
  • 100 g hladnog maslaca, u kockicama
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
  • 30 g oraha, krupno sjeckanih
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • Za nadjev
  • 1 žlica ulja
  • 500 g ljutike, tanko narezane
  • 2 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica šećera muscovado
  • 300 g mekanog kozjeg sira
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
  • 2 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 200 °C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se zagrije.
  • Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa miješajte dok se ne oblikuje tijesto.
  • Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko 3mm) pa ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom pa je zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću kalupa ili tanjurića pa time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev.
  • Zagrijte ulje u tavi pa stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko 2 minute, uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer i kuhajte još 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi.
  • U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  • Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta pa u njih stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s kozjim sirom.
  • Poredajte kalupe po zagrijanom limu a pečenje i pecite 20 minuta u pećnici, ili dok tijesto ne poprimi koricu a nadjev se slegne i postane zlatnosmeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.

Povezani recepti

Vidi sve