Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. S više od nekoliko desetljeća iskustva u kulinarstvu, s nama dijeli svakodnevne recepte za slano i slatko!
Sastojci
- Za tijesto
- 175 g brašna, plus malo za posipanje
- 100 g hladnog maslaca, u kockicama
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno
- 30 g oraha, krupno sjeckanih
- sol i svježe mljeveni crni papar
- Za nadjev
- 1 žlica ulja
- 500 g ljutike, tanko narezane
- 2 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica šećera muscovado
- 300 g mekanog kozjeg sira
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
- 2 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se zagrije.
- Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa miješajte dok se ne oblikuje tijesto.
- Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko 3mm) pa ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom pa je zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću kalupa ili tanjurića pa time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev.
- Zagrijte ulje u tavi pa stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko 2 minute, uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer i kuhajte još 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi.
- U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta pa u njih stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s kozjim sirom.
- Poredajte kalupe po zagrijanom limu a pečenje i pecite 20 minuta u pećnici, ili dok tijesto ne poprimi koricu a nadjev se slegne i postane zlatnosmeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjene
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rolada
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna pjenica s malinama i arabeskom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Babka čvor
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni leptirići
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni crème brulee
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni cvijet
Recepti Silvia Colloca
Princes krafne