Goveđi Rendang
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw donosi dašak azijske kuhinje u vaš dom.
Sastojci
- Sastojci
- 1 žlica biljnog ulja ili kokosovog ulja
- 500 g goveđeg vrata, narezano na kocke veličine 4 cm
- 4 cm velik komad galangala, oguljenog
- 1 stabljika limunske trave, samo bijeli dio, tučen
- 1 svježi list kurkume, zavezan u čvor (vidi bilješku)
- 4 lista makrut limete
- 500 ml kokosovog mlijeka
- 1 žlica koncentrata tamarinda
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- riža na pari, za posluživanje
- Pasta od začina:
- 1 žlica sjemenki kima
- 1 žlica sjemenki komorača
- 1 žlica zvijezda anisa
- 1 žlica sjemenki korijandera
- 6 zelenih kardamoma, natučenih
- 1 štapić cimeta
- 5 cijelih klinčića
- 3 velika crvena azijska šalot luka, grubo narezana
- 5 češnjeva češnjaka, oguljenih
- 2 cm velik komad đumbira, oguljen i grubo narezan
- 2 cm velik komad galangala, oguljen i grubo narezan
- 2 cm velik komad kurkume, oguljen i grubo narezan
- 1 stabljika limunske trave, samo bijeli dio, grubo narezan
- 5 svježih crvenih čilija, uklonite sjemenke i membrane
- 6 kukuija, blago tostiranih (vidi bilješku)
- 1 žlica paste od čilija
Priprema
- Kako biste napravili pastu, u veliku tavu za prženje stavite cijele začine i protresite iznad vatre 1-2 minute ili dok ne počnu pucketati i otpuštati aromu. Dozvolite da se začini malo ohlade, zatim ih sameljite u mužaru ili u mikseru za začine. U procesor za hranu stavite preostale začine i usitnjene začine i procesirajte dok ne dobijete glatku pastu. Po potrebi dodajte malo vode za lakše miksanje.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte pastu od začina i pecite, miješajući bez prestanka barem 15 minuta ili dok se smjesa ne smanji i postane gusta. Dodajte govedinu, galangal, limunsku travu, list kurkume i listove makrut limete, zatim dobro promiješajte dok se ne sjedini.
- Postupno dodajte kokosovo mlijeko i miješajte dok se ne sjedini. Smanjite vatru na najmanju moguću, poklopite tavu i ostavite da se krčka jedan sat. Umiješajte tamarind, šećer i sol, te kuhajte dodatnih 1-2 sata ili dok govedina ne omekša, a umakk postane malo suh i or until the beef is very tender and sauce is slightly dry and oily. Serve with steamed rice.
- Bilješke
- Listovi kurkume su veliki zeleni listovi koji imaju suptilnu, ali posebnu aromu kada se koriste za zamatanje ili dodavanje u curry jela. Kada se dodaje u mokra jela, list se veže u čvor, to pomaže u dodavanju arome, zatim se vadi iz jela i odbacuje. Može se kupiti svjež ili smrznut u trgovinama azijskom hranom.
- Ime je dobilo po visokom udjelu ulja, kukui curry jelima daje kremastu teksturu i gustoću. Ova se vrsta oraščića mora termički obraditi prije konzumiranja, jer su svježi otrovni.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu
Recepti Lora i Stoyan
Sporo kuhani teleći obrazi sa zgnječenim krumpirom
Recepti Ainsley Harriott
Mljevena govedina s krumpirom, lukom i zelenim povrćem s maslacem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Adam Liaw
Li Hongzhangov Chop Suey
Recepti Adam Liaw
Nyonya goveđi lemak