Goveđi Rendang
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 1 žlica biljnog ulja ili kokosovog ulja
  • 500 g goveđeg vrata, narezano na kocke veličine 4 cm
  • 4 cm velik komad galangala, oguljenog
  • 1 stabljika limunske trave, samo bijeli dio, tučen
  • 1 svježi list kurkume, zavezan u čvor (vidi bilješku)
  • 4 lista makrut limete
  • 500 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žlica koncentrata tamarinda
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • riža na pari, za posluživanje
  • Pasta od začina:
  • 1 žlica sjemenki kima
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 1 žlica zvijezda anisa
  • 1 žlica sjemenki korijandera
  • 6 zelenih kardamoma, natučenih
  • 1 štapić cimeta
  • 5 cijelih klinčića
  • 3 velika crvena azijska šalot luka, grubo narezana
  • 5 češnjeva češnjaka, oguljenih
  • 2 cm velik komad đumbira, oguljen i grubo narezan
  • 2 cm velik komad galangala, oguljen i grubo narezan
  • 2 cm velik komad kurkume, oguljen i grubo narezan
  • 1 stabljika limunske trave, samo bijeli dio, grubo narezan
  • 5 svježih crvenih čilija, uklonite sjemenke i membrane
  • 6 kukuija, blago tostiranih (vidi bilješku)
  • 1 žlica paste od čilija

Priprema

  • 1. Kako biste napravili pastu, u veliku tavu za prženje stavite cijele začine i protresite iznad vatre 1-2 minute ili dok ne počnu pucketati i otpuštati aromu.
  • 2. Dozvolite da se začini malo ohlade, zatim ih sameljite u mužaru ili u mikseru za začine. U procesor za hranu stavite preostale začine i usitnjene začine i procesirajte dok ne dobijete glatku pastu. Po potrebi dodajte malo vode za lakše miksanje.
  • 3. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte pastu od začina i pecite, miješajući bez prestanka barem 15 minuta ili dok se smjesa ne smanji i postane gusta. Dodajte govedinu, galangal, limunsku travu, list kurkume i listove makrut limete, zatim dobro promiješajte dok se ne sjedini.
  • 4. Postupno dodajte kokosovo mlijeko i miješajte dok se ne sjedini. Smanjite vatru na najmanju moguću, poklopite tavu i ostavite da se krčka jedan sat.
  • 5. Umiješajte tamarind, šećer i sol, te kuhajte dodatnih 1-2 sata ili dok govedina ne omekša, a umakk postane malo suh i or until the beef is very tender and sauce is slightly dry and oily. Serve with steamed rice.
  • Bilješke
  • Listovi kurkume su veliki zeleni listovi koji imaju suptilnu, ali posebnu aromu kada se koriste za zamatanje ili dodavanje u curry jela. Kada se dodaje u mokra jela, list se veže u čvor, to pomaže u dodavanju arome, zatim se vadi iz jela i odbacuje. Može se kupiti svjež ili smrznut u trgovinama azijskom hranom.
  • Ime je dobilo po visokom udjelu ulja, kukui curry jelima daje kremastu teksturu i gustoću. Ova se vrsta oraščića mora termički obraditi prije konzumiranja, jer su svježi otrovni.

Povezani recepti

Vidi sve