Fajita
Recept iz: Hazer Amani
Priprema:
S pilećih prsa odrežite file. Kako biste spriječili pomicanje na dasci za rezanje, po piletini pospite malo soli, zarežite piletinu i rastvorite u obliku srca. Prekrijte masnim papirom i izudarajte valjkom za tijesto kako biste ga stanjili te nekoliko puta prevaljajte kao da valjate tijesto.
Na drugu dasku za rezanje stavite junetinu, prekrijte masnim papirom i ponovite isti postupak koji ste primijenili na piletini.
Za pripremu marinade polovicu crvenog luka narežite na sitne kocke i stavite u dublju posudu. Dodajte dvije jušne žlice jogurta i promiješajte.
Češanj češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Dodajte po jednu čajnu žličicu kumina, piskavice i mljevene crvene paprike.
Sitno nasjeckajte komad papričice jalapeno i dodajte u smjesu. U umak naribajte koru limuna i limete te dobro promiješajte.
Tanko tučena pileća prsa zamotajte u roladu i narežite na tanke komade. Tako ćete dobiti tanke linije.
Narezanu piletinu stavite u posudu i prelijte je polovicom marinade koju ste pripremili, dodajte malo maslinova ulja, pospite prstohvatom bosiljka i svježim listom origana, promiješajte i pobrinite se da piletina bude dobro prekrivena umakom.
Isti postupak primijenite i na junetini. Junetinu i piletinu stavite u hladnjak i ostavite da se mariniraju dan ili bar dva sata. Što meso bude dulje u tom umaku, to će biti ukusnije.
Za pripremu salse polovicu crvenog luka narežite na sitne kocke i stavite u posudu. Polovicu rajčice razrežite napola, izvadite unutarnji dio s košticama, preostale komade narežite na tanke linije i dodajte u posudu s lukom.
Šest kriški ukiseljenih papričica jalapeno sitno nasjeckajte i stavite u posudu. Po vrhu naribajte koru jednog limuna.
Čili-papričicu sitno narežite po dijagonali i dodajte u smjesu. Obilno prelijte maslinovim uljem.
Češanj češnjaka plošnim dijelom noža zgnječite, uklonite opnu i bez rezanja dodajte ih u umak. Dodajte i prstohvat kumina i mljevenu crvenu papriku.
List korijandra skinite sa stabljike, grubo narežite i dodajte u salsu te dobro promiješajte sa svim sastojcima. Iscijedite i sok pola limete.
Za fajitu crveni luk ogulite i prerežite popola te narežite na poveće kriške.
S jedne zelene, jedne žute i jedne crvene paprike babure uklonite peteljke i koštice te narežite paprike na poveće štapiće.
Čili-papričicu, poriluk i tri mlada luka po dijagonali narežite na velike komade.
Tri tave stavite na štednjak i upalite vatru. U jednu od tava ulijte maslinovo ulje, na nju složite bijeli i crni lavaš te ostavite da se polako griju na laganoj vatri.
Marinirano meso izvadite iz hladnjaka. I na druge tave ulijte malo maslinova ulja. Na jednu stavite piletinu, a na drugu junetinu te pržite meso uz povremeno miješanje.
Prije nego što je meso gotovo, pospite prstohvatom kumina i prstohvatom mljevene crvene paprike te podjednako razdijelite grubo narezano povrće i dodajte ga u tave. Dodajte vrlo malo soli. Nastavite pirjati dok povrće ne omekša.
Kad povrće omekša, bijeli zagrijani lavaš stavite na crveno meso, a crni na piletinu.
Za pripremu guacamolea avokado prepolovite i izvadite koštice. Avokado uzmite u ruku i s pomoću žlice izvadite meso te se lako riješite kore. Ako želite, umjesto tog postupka koru možete i oguliti. Avokado grubo narežite na kriške i stavite u posudu.
Sa zelene paprike odrežite peteljku i sitno je nasjeckajte te dodajte u posudu s avokadima.
Iz polovice rajčice uklonite unutarnji dio s košticama, ostatak nasjeckajte na kockice i dodajte u posudu. Iscijedite sok jednog limuna. Koru pola limete naribajte, dodajte i sok pa dobro promiješajte.
Dva mlada luka i polovicu crvenog luka sitno nasjeckajte. Salatu grubo narežite. Skinite listiće sa šake peršina i grubo ih narežite. Neka se svi sastojci dobro prožnju.
U posudu stavite dvije jušne žlice suzme jogurta i jušnu žlicu majoneze, naribajte koru jedne limete i dobro promiješajte.
Za pripremu fajite s piletinom crni lavaš stavite na dasku za rezanje i namažite ga umakom od jogurta. Na sredinu lavaša stavite mješavine piletine s povrćem. Na nju stavite mješavine sa salatom. Dodajte guacamolea i za ljutinu ubacite i nekoliko kriški ukiseljenih papričica jalapeno.
Prethodno kuhani šareni grah stavite u mužar, dodajte otprilike jednu jušnu žlicu salse i zajedno zgnječite sve sastojke kako biste dobili pire. Uzmite malo tog pirea i stavite ga u pileću fajitu.
Kako biste smotali pileću fajitu, lavaš presavijte od strana prema unutra poput omotnice i smotajte ga u oblik debljeg svitka. Svitak prerežite popola i stavite na tanjur za posluživanje.
Za pripremu juneće fajite bijeli lavaš stavite na dasku za rezanje i namažite je pireom od graha. Opet na sredinu lavaša stavite mješavine mesa i povrća. Zatim dodajte mješavinu salata i pospite prstohvatom sumaka. Dodajte nekoliko kriški ukiseljene papričice jalapeno i guacamole te smotajte u čvrsti svitak i učvrstite čačkalicom kako se ne bi rastvorio. Svitak narežite na 3-4 debela komada i stavite na tanjur za posluživanje.
U male zdjelice stavite salsu, guacamole i kiselu kremu koje ste pripremili te poslužite fajite zajedno s umacima.
Sastojci
- Za fajitu pileća prsa 2 juneća odreska crveni luk zelena paprika babura crvena paprika babura žuta paprika babura poriluk čili-paprika 3 mlada luka prstohvat mljevene crvene paprike prstohvat kumina bijeli lavaš (tortilja) crni lavaš (tortilja) solZa marinadu ½ crvenog luka 2 jušne žlice jogurta češanj češnjaka čajna žličica kumina čajna žličica piskavice u prahu čajna žličica mljevene crvene paprike četvrtina papričice jalapeno limun limeta maslinovo ulje svežanj bosiljka svežanj svježeg origana Za salsu ½ crvenog luka ½ rajčice 6 krišaka ukiseljene papričice jalapeno limun ½ limete čili-papričica češanj češnjaka maslinovo ulje prstohvat kumina prstohvat mljevene crvene paprike šaka svježeg korijandraZa guacamole 2 avokada zelena paprika ½ rajčice limun ½ limeteZa ukras šaka peršina ½ crvenog luka 2 mlada luka 4 lista salate čaša kuhanoga šarenoga graha ½ čaše ukiseljenih papričica jalapeno prstohvat sumaka Za kiselu kremu 3 jušne žlice suzme jogurta jušna žlica majoneze limeta
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Hazer Amani
Šareni svitak
Recepti Hazer Amani
Brancin na pari
Recepti Hazer Amani
Inćuni s rajčicom u papiru
Recepti Hazer Amani
Losos na žaru
Recepti Hazer Amani
Okruglice i špageti
Recepti Hazer Amani
Ružice od jabuke i smoothie od lubenice
Recepti Hazer Amani
Juha od zapečenih paprika i rajčice
Recepti Hazer Amani
Juha od patlidžana i humusa
Recepti Hazer Amani
Juha od kelja i cikle
Recepti Hazer Amani
Brownie cheesecake