Fajita
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- Za fajitu
- pileća prsa
- 2 juneća odreska
- crveni luk
- zelena paprika babura
- crvena paprika babura
- žuta paprika babura
- poriluk
- čili-paprika
- 3 mlada luka
- prstohvat mljevene crvene paprike
- prstohvat kumina
- bijeli lavaš (tortilja)
- crni lavaš (tortilja)
- sol
- Za marinadu
- ½ crvenog luka
- 2 jušne žlice jogurta
- češanj češnjaka
- čajna žličica kumina
- čajna žličica piskavice u prahu
- čajna žličica mljevene crvene paprike
- četvrtina papričice jalapeno
- limun
- limeta
- maslinovo ulje
- svežanj bosiljka
- svežanj svježeg origana
- Za salsu
- ½ crvenog luka
- ½ rajčice
- 6 krišaka ukiseljene papričice jalapeno
- limun
- ½ limete
- čili-papričica
- češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- prstohvat kumina
- prstohvat mljevene crvene paprike
- šaka svježeg korijandra
- Za guacamole
- 2 avokada
- zelena paprika
- ½ rajčice
- limun
- ½ limete
- Za ukras
- šaka peršina
- ½ crvenog luka
- 2 mlada luka
- 4 lista salate
- čaša kuhanoga šarenoga graha
- ½ čaše ukiseljenih papričica jalapeno
- prstohvat sumaka
- Za kiselu kremu
- 3 jušne žlice suzme jogurta
- jušna žlica majoneze
- limeta
Priprema
- 1. S pilećih prsa odrežite file. Kako biste spriječili pomicanje na dasci za rezanje, po piletini pospite malo soli, zarežite piletinu i rastvorite u obliku srca. Prekrijte masnim papirom i izudarajte valjkom za tijesto kako biste ga stanjili te nekoliko puta prevaljajte kao da valjate tijesto.
- 2. Na drugu dasku za rezanje stavite junetinu, prekrijte masnim papirom i ponovite isti postupak koji ste primijenili na piletini.
- 3. Za pripremu marinade polovicu crvenog luka narežite na sitne kocke i stavite u dublju posudu. Dodajte dvije jušne žlice jogurta i promiješajte.
- 4. Češanj češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Dodajte po jednu čajnu žličicu kumina, piskavice i mljevene crvene paprike.
- 5. Sitno nasjeckajte komad papričice jalapeno i dodajte u smjesu. U umak naribajte koru limuna i limete te dobro promiješajte.
- 6. Tanko tučena pileća prsa zamotajte u roladu i narežite na tanke komade. Tako ćete dobiti tanke linije.
- 7. Narezanu piletinu stavite u posudu i prelijte je polovicom marinade koju ste pripremili, dodajte malo maslinova ulja, pospite prstohvatom bosiljka i svježim listom origana, promiješajte i pobrinite se da piletina bude dobro prekrivena umakom.
- 8. Isti postupak primijenite i na junetini. Junetinu i piletinu stavite u hladnjak i ostavite da se mariniraju dan ili bar dva sata. Što meso bude dulje u tom umaku, to će biti ukusnije.
- 9. Za pripremu salse polovicu crvenog luka narežite na sitne kocke i stavite u posudu. Polovicu rajčice razrežite napola, izvadite unutarnji dio s košticama, preostale komade narežite na tanke linije i dodajte u posudu s lukom.
- 10. Šest kriški ukiseljenih papričica jalapeno sitno nasjeckajte i stavite u posudu. Po vrhu naribajte koru jednog limuna.
- 11. Čili-papričicu sitno narežite po dijagonali i dodajte u smjesu. Obilno prelijte maslinovim uljem.
- 12. Češanj češnjaka plošnim dijelom noža zgnječite, uklonite opnu i bez rezanja dodajte ih u umak. Dodajte i prstohvat kumina i mljevenu crvenu papriku.
- 13. List korijandra skinite sa stabljike, grubo narežite i dodajte u salsu te dobro promiješajte sa svim sastojcima. Iscijedite i sok pola limete.
- 14. Za fajitu crveni luk ogulite i prerežite popola te narežite na poveće kriške.
- 15. S jedne zelene, jedne žute i jedne crvene paprike babure uklonite peteljke i koštice te narežite paprike na poveće štapiće.
- 16. Čili-papričicu, poriluk i tri mlada luka po dijagonali narežite na velike komade.
- 17. Tri tave stavite na štednjak i upalite vatru. U jednu od tava ulijte maslinovo ulje, na nju složite bijeli i crni lavaš te ostavite da se polako griju na laganoj vatri.
- 18. Marinirano meso izvadite iz hladnjaka. I na druge tave ulijte malo maslinova ulja. Na jednu stavite piletinu, a na drugu junetinu te pržite meso uz povremeno miješanje.
- 19. Prije nego što je meso gotovo, pospite prstohvatom kumina i prstohvatom mljevene crvene paprike te podjednako razdijelite grubo narezano povrće i dodajte ga u tave. Dodajte vrlo malo soli. Nastavite pirjati dok povrće ne omekša.
- 20. Kad povrće omekša, bijeli zagrijani lavaš stavite na crveno meso, a crni na piletinu.
- 21. Za pripremu guacamolea avokado prepolovite i izvadite koštice. Avokado uzmite u ruku i s pomoću žlice izvadite meso te se lako riješite kore. Ako želite, umjesto tog postupka koru možete i oguliti. Avokado grubo narežite na kriške i stavite u posudu.
- 22. Sa zelene paprike odrežite peteljku i sitno je nasjeckajte te dodajte u posudu s avokadima.
- 23. Iz polovice rajčice uklonite unutarnji dio s košticama, ostatak nasjeckajte na kockice i dodajte u posudu. Iscijedite sok jednog limuna. Koru pola limete naribajte, dodajte i sok pa dobro promiješajte.
- 24. Dva mlada luka i polovicu crvenog luka sitno nasjeckajte. Salatu grubo narežite. Skinite listiće sa šake peršina i grubo ih narežite. Neka se svi sastojci dobro prožnju.
- 25. U posudu stavite dvije jušne žlice suzme jogurta i jušnu žlicu majoneze, naribajte koru jedne limete i dobro promiješajte.
- 26. Za pripremu fajite s piletinom crni lavaš stavite na dasku za rezanje i namažite ga umakom od jogurta. Na sredinu lavaša stavite mješavine piletine s povrćem. Na nju stavite mješavine sa salatom. Dodajte guacamolea i za ljutinu ubacite i nekoliko kriški ukiseljenih papričica jalapeno.
- 27. Prethodno kuhani šareni grah stavite u mužar, dodajte otprilike jednu jušnu žlicu salse i zajedno zgnječite sve sastojke kako biste dobili pire. Uzmite malo tog pirea i stavite ga u pileću fajitu.
- 28. Kako biste smotali pileću fajitu, lavaš presavijte od strana prema unutra poput omotnice i smotajte ga u oblik debljeg svitka. Svitak prerežite popola i stavite na tanjur za posluživanje.
- 30. Za pripremu juneće fajite bijeli lavaš stavite na dasku za rezanje i namažite je pireom od graha. Opet na sredinu lavaša stavite mješavine mesa i povrća. Zatim dodajte mješavinu salata i pospite prstohvatom sumaka. Dodajte nekoliko kriški ukiseljene papričice jalapeno i guacamole te smotajte u čvrsti svitak i učvrstite čačkalicom kako se ne bi rastvorio. Svitak narežite na 3-4 debela komada i stavite na tanjur za posluživanje.
- 31. U male zdjelice stavite salsu, guacamole i kiselu kremu koje ste pripremili te poslužite fajite zajedno s umacima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère