Fajita

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • Za fajitu
  • pileća prsa
  • 2 juneća odreska
  • crveni luk
  • zelena paprika babura
  • crvena paprika babura
  • žuta paprika babura
  • poriluk
  • čili-paprika
  • 3 mlada luka
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • prstohvat kumina
  • bijeli lavaš (tortilja)
  • crni lavaš (tortilja)
  • sol
  • Za marinadu
  • ½ crvenog luka
  • 2 jušne žlice jogurta
  • češanj češnjaka
  • čajna žličica kumina
  • čajna žličica piskavice u prahu
  • čajna žličica mljevene crvene paprike
  • četvrtina papričice jalapeno
  • limun
  • limeta
  • maslinovo ulje
  • svežanj bosiljka
  • svežanj svježeg origana
  • Za salsu
  • ½ crvenog luka
  • ½ rajčice
  • 6 krišaka ukiseljene papričice jalapeno
  • limun
  • ½ limete
  • čili-papričica
  • češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • prstohvat kumina
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • šaka svježeg korijandra
  • Za guacamole
  • 2 avokada
  • zelena paprika
  • ½ rajčice
  • limun
  • ½ limete
  • Za ukras
  • šaka peršina
  • ½ crvenog luka
  • 2 mlada luka
  • 4 lista salate
  • čaša kuhanoga šarenoga graha
  • ½ čaše ukiseljenih papričica jalapeno
  • prstohvat sumaka
  • Za kiselu kremu
  • 3 jušne žlice suzme jogurta
  • jušna žlica majoneze
  • limeta

Priprema

  • 1. S pilećih prsa odrežite file. Kako biste spriječili pomicanje na dasci za rezanje, po piletini pospite malo soli, zarežite piletinu i rastvorite u obliku srca. Prekrijte masnim papirom i izudarajte valjkom za tijesto kako biste ga stanjili te nekoliko puta prevaljajte kao da valjate tijesto.
  • 2. Na drugu dasku za rezanje stavite junetinu, prekrijte masnim papirom i ponovite isti postupak koji ste primijenili na piletini.
  • 3. Za pripremu marinade polovicu crvenog luka narežite na sitne kocke i stavite u dublju posudu. Dodajte dvije jušne žlice jogurta i promiješajte.
  • 4. Češanj češnjaka ogulite, sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Dodajte po jednu čajnu žličicu kumina, piskavice i mljevene crvene paprike.
  • 5. Sitno nasjeckajte komad papričice jalapeno i dodajte u smjesu. U umak naribajte koru limuna i limete te dobro promiješajte.
  • 6. Tanko tučena pileća prsa zamotajte u roladu i narežite na tanke komade. Tako ćete dobiti tanke linije.
  • 7. Narezanu piletinu stavite u posudu i prelijte je polovicom marinade koju ste pripremili, dodajte malo maslinova ulja, pospite prstohvatom bosiljka i svježim listom origana, promiješajte i pobrinite se da piletina bude dobro prekrivena umakom.
  • 8. Isti postupak primijenite i na junetini. Junetinu i piletinu stavite u hladnjak i ostavite da se mariniraju dan ili bar dva sata. Što meso bude dulje u tom umaku, to će biti ukusnije.
  • 9. Za pripremu salse polovicu crvenog luka narežite na sitne kocke i stavite u posudu. Polovicu rajčice razrežite napola, izvadite unutarnji dio s košticama, preostale komade narežite na tanke linije i dodajte u posudu s lukom.
  • 10. Šest kriški ukiseljenih papričica jalapeno sitno nasjeckajte i stavite u posudu. Po vrhu naribajte koru jednog limuna.
  • 11. Čili-papričicu sitno narežite po dijagonali i dodajte u smjesu. Obilno prelijte maslinovim uljem.
  • 12. Češanj češnjaka plošnim dijelom noža zgnječite, uklonite opnu i bez rezanja dodajte ih u umak. Dodajte i prstohvat kumina i mljevenu crvenu papriku.
  • 13. List korijandra skinite sa stabljike, grubo narežite i dodajte u salsu te dobro promiješajte sa svim sastojcima. Iscijedite i sok pola limete.
  • 14. Za fajitu crveni luk ogulite i prerežite popola te narežite na poveće kriške.
  • 15. S jedne zelene, jedne žute i jedne crvene paprike babure uklonite peteljke i koštice te narežite paprike na poveće štapiće.
  • 16. Čili-papričicu, poriluk i tri mlada luka po dijagonali narežite na velike komade.
  • 17. Tri tave stavite na štednjak i upalite vatru. U jednu od tava ulijte maslinovo ulje, na nju složite bijeli i crni lavaš te ostavite da se polako griju na laganoj vatri.
  • 18. Marinirano meso izvadite iz hladnjaka. I na druge tave ulijte malo maslinova ulja. Na jednu stavite piletinu, a na drugu junetinu te pržite meso uz povremeno miješanje.
  • 19. Prije nego što je meso gotovo, pospite prstohvatom kumina i prstohvatom mljevene crvene paprike te podjednako razdijelite grubo narezano povrće i dodajte ga u tave. Dodajte vrlo malo soli. Nastavite pirjati dok povrće ne omekša.
  • 20. Kad povrće omekša, bijeli zagrijani lavaš stavite na crveno meso, a crni na piletinu.
  • 21. Za pripremu guacamolea avokado prepolovite i izvadite koštice. Avokado uzmite u ruku i s pomoću žlice izvadite meso te se lako riješite kore. Ako želite, umjesto tog postupka koru možete i oguliti. Avokado grubo narežite na kriške i stavite u posudu.
  • 22. Sa zelene paprike odrežite peteljku i sitno je nasjeckajte te dodajte u posudu s avokadima.
  • 23. Iz polovice rajčice uklonite unutarnji dio s košticama, ostatak nasjeckajte na kockice i dodajte u posudu. Iscijedite sok jednog limuna. Koru pola limete naribajte, dodajte i sok pa dobro promiješajte.
  • 24. Dva mlada luka i polovicu crvenog luka sitno nasjeckajte. Salatu grubo narežite. Skinite listiće sa šake peršina i grubo ih narežite. Neka se svi sastojci dobro prožnju.
  • 25. U posudu stavite dvije jušne žlice suzme jogurta i jušnu žlicu majoneze, naribajte koru jedne limete i dobro promiješajte.
  • 26. Za pripremu fajite s piletinom crni lavaš stavite na dasku za rezanje i namažite ga umakom od jogurta. Na sredinu lavaša stavite mješavine piletine s povrćem. Na nju stavite mješavine sa salatom. Dodajte guacamolea i za ljutinu ubacite i nekoliko kriški ukiseljenih papričica jalapeno.
  • 27. Prethodno kuhani šareni grah stavite u mužar, dodajte otprilike jednu jušnu žlicu salse i zajedno zgnječite sve sastojke kako biste dobili pire. Uzmite malo tog pirea i stavite ga u pileću fajitu.
  • 28. Kako biste smotali pileću fajitu, lavaš presavijte od strana prema unutra poput omotnice i smotajte ga u oblik debljeg svitka. Svitak prerežite popola i stavite na tanjur za posluživanje.
  • 30. Za pripremu juneće fajite bijeli lavaš stavite na dasku za rezanje i namažite je pireom od graha. Opet na sredinu lavaša stavite mješavine mesa i povrća. Zatim dodajte mješavinu salata i pospite prstohvatom sumaka. Dodajte nekoliko kriški ukiseljene papričice jalapeno i guacamole te smotajte u čvrsti svitak i učvrstite čačkalicom kako se ne bi rastvorio. Svitak narežite na 3-4 debela komada i stavite na tanjur za posluživanje.
  • 31. U male zdjelice stavite salsu, guacamole i kiselu kremu koje ste pripremili te poslužite fajite zajedno s umacima.

Povezani recepti

Vidi sve