Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.

Sastojci

  • 250 g finog šećera (kotač)
  • 16 g instant espresso praha (ne instant kava u granulama)
  • 4 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 5 g kukuruznog brašna
  • 1 žličica bijelog vinskog octa
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica kakaa u prahu

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 180C/375F/Gas 4 i pladanj za pećnicu obložite papirom za pečenje, ako pomaže, koristite kalup promjera 23 cm kao predložak, po kojemu ćete nacrtati krug.
  • 2. U manjoj zdjeli, miješajte šećer s instant kavom u prahu, ostavite sa strane za sada.
  • 3. U čistoj, nemasnoj zdjeli, po mogućnosti metalnoj (obrišite unutrašnjost s kuhinjskim papirom namočenim u ocat, ako želite) miksajte bjelanjake s prstohvatom soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi i nastavite miješati uz postupno dodavanje smjese šećera i kave, jednu po jednu žlicu.
  • 4. Kada je smjesa sjedinjena i imate čvrstu, sjajnu meringu, umiješajte - koristeći nemasnu metalnu žlicu - kukuruzno brašno i ocat.
  • 5. Prebacujte velike žlice meringa smjese unutar nacrtanog kruga (ili ako vam je draže, slobodnom rukom napravite krug) na masnom papiru i oblikujte lopaticom da bi izgledala kao ravan šešir: mora biti ravna na vrhu.
  • 6. Stavite to u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 150C i pecite jedan sat. Vanjska ljuska meringa treba biti hrskava, ali ne previše. Kada je gotovo, isključite pećnicu i ostavite bazu za Pavlovu unutar pećnice, neka se hladi preko noći.
  • 7. Kada je baza za pavlovu ohlađena, oprezno je podignite s papirom i stavite, licem prema dolje, na veliki tanjur, zatim nježno uklonite papir.
  • 8. Tucite slatko vrhnje dok ne postane gusta i prozraćna, ali još uvijek meka, nježno je rasporedite po vrhu (koji je prethodno bio dno!) meringa. Žličicom, gurajte kakao prah kroz malo sito za dekoraciju - cappuccino stil - po vrhu.

Povezani recepti

Vidi sve