Cappuccino Pavlova
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.
Sastojci
- 250 g finog šećera (kotač)
- 16 g instant espresso praha (ne instant kava u granulama)
- 4 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 5 g kukuruznog brašna
- 1 žličica bijelog vinskog octa
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica kakaa u prahu
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 180C/375F/Gas 4 i pladanj za pećnicu obložite papirom za pečenje, ako pomaže, koristite kalup promjera 23 cm kao predložak, po kojemu ćete nacrtati krug.
- 2. U manjoj zdjeli, miješajte šećer s instant kavom u prahu, ostavite sa strane za sada.
- 3. U čistoj, nemasnoj zdjeli, po mogućnosti metalnoj (obrišite unutrašnjost s kuhinjskim papirom namočenim u ocat, ako želite) miksajte bjelanjake s prstohvatom soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi i nastavite miješati uz postupno dodavanje smjese šećera i kave, jednu po jednu žlicu.
- 4. Kada je smjesa sjedinjena i imate čvrstu, sjajnu meringu, umiješajte - koristeći nemasnu metalnu žlicu - kukuruzno brašno i ocat.
- 5. Prebacujte velike žlice meringa smjese unutar nacrtanog kruga (ili ako vam je draže, slobodnom rukom napravite krug) na masnom papiru i oblikujte lopaticom da bi izgledala kao ravan šešir: mora biti ravna na vrhu.
- 6. Stavite to u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 150C i pecite jedan sat. Vanjska ljuska meringa treba biti hrskava, ali ne previše. Kada je gotovo, isključite pećnicu i ostavite bazu za Pavlovu unutar pećnice, neka se hladi preko noći.
- 7. Kada je baza za pavlovu ohlađena, oprezno je podignite s papirom i stavite, licem prema dolje, na veliki tanjur, zatim nježno uklonite papir.
- 8. Tucite slatko vrhnje dok ne postane gusta i prozraćna, ali još uvijek meka, nježno je rasporedite po vrhu (koji je prethodno bio dno!) meringa. Žličicom, gurajte kakao prah kroz malo sito za dekoraciju - cappuccino stil - po vrhu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta