Božićne pite sa suhim voćem (mince pies)

Božićne pite sa suhim voćem (mince pies)

Opis

Božić ne bi bio Božić da vam ne posluže pitu sa suhim voćem, zar ne? Odlučio sam malo promijeniti klasični recept pa u ovom slučaju koristim kombinaciju lisnatog tijesta i kora za savijače koje možete kupiti već spremne u trgovini, što je još praktičnije.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 200 °C. Istresite nadjev od mljevenog suhog voća (mincemeat) u zdjelu za miješanje i umiješajte suhe brusnice ili borovnice, koricu klementina i sherry ili brendi.

Pospite čistu radnu površinu brašnom i izvaljajte lisnato tijesto u veliki četverokut veličine otprilike 20x40 cm i debljine novčića od 1 funte. Tanko premažite tijesto nadjevom od mljevenog suhog voća (mincemeat), ostavljajući prazan prostor širine 1 cm uz rub. Čvrsto smotajte tijesto po duljini, kao roladu, smjestite ga na pobrašnjen pladanj i stavite u hladnjak da očvrsne.

Uzmite dva pladnja za cupcakese (svaki za po 12cupcakesa) i lagano premažite svaki otopljenim maslacem. Smjestite jedan sloj kora za savijače preko pladnja (možda će vam trebati više od jedne kore da prekrijete svaki pladanj, ovisno o veličini kora) i utisnite tijesto u svaku udubinu. Premažite otopljenim maslacem, a onda prekrijte i drugim slojem kora za savijače. Ponovno premažite maslacem.

Izvadite roladu od lisnatog tijesta iz hladnjaka i narežite je oštrim nožem na 24 kriške. Stavite svaku krišku, plosnatom stranom prema dolje, u udubinu obloženu korama. Premažite jajetom i pospite s nekoliko listića badema po vrhu svake pite, a zatim ubacite oba pladnja u pećnicu na nekih 25 minuta, dok se ne ispeče i ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ostavite da se ohladi, a zatim izvadite pojedine pite iz pladnjeva. Pospite s malo šećera u prahu prije posluživanja.

P. S. Možete zamrznuti ispečene i ohlađene pite na pladnjevima (samo sve omotajte plastičnom folijom) ili u plastičnoj posudi. Samo ih opet podgrijte u vrućoj pećnici ravno iz zamrzivača.

Sastojci

Sastojci

  • 100 g kvalitetnog nadjeva od mljevenog suhog voća (mincemeat)
  • 25 g isjeckanih suhih brusnica ili borovnica
  • korica 2 klementine
  • malo sherryja ili brendija
  • brašno
  • za posipanje
  • 250 g dobrog lisnatog tijesta
  • 1 paket kore za pite
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 1 istučeno jaje iz slobodnog ili organskog uzgoja
  • 50 g badema u listićima
  • šećer u prahu

Povezani recepti