Božićne pite sa suhim voćem (mince pies)

Božić ne bi bio Božić da vam ne posluže pitu sa suhim voćem, zar ne? Odlučio sam malo promijeniti klasični recept pa u ovom slučaju koristim kombinaciju lisnatog tijesta i kora za savijače koje možete kupiti već spremne u trgovini, što je još praktičnije.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 200 °C. Istresite nadjev od mljevenog suhog voća (mincemeat) u zdjelu za miješanje i umiješajte suhe brusnice ili borovnice, koricu klementina i sherry ili brendi.

Pospite čistu radnu površinu brašnom i izvaljajte lisnato tijesto u veliki četverokut veličine otprilike 20x40 cm i debljine novčića od 1 funte. Tanko premažite tijesto nadjevom od mljevenog suhog voća (mincemeat), ostavljajući prazan prostor širine 1 cm uz rub. Čvrsto smotajte tijesto po duljini, kao roladu, smjestite ga na pobrašnjen pladanj i stavite u hladnjak da očvrsne.

Uzmite dva pladnja za cupcakese (svaki za po 12 cupcakesa) i lagano premažite svaki otopljenim maslacem. Smjestite jedan sloj kora za savijače preko pladnja (možda će vam trebati više od jedne kore da prekrijete svaki pladanj, ovisno o veličini kora) i utisnite tijesto u svaku udubinu. Premažite otopljenim maslacem, a onda prekrijte i drugim slojem kora za savijače. Ponovno premažite maslacem.

Izvadite roladu od lisnatog tijesta iz hladnjaka i narežite je oštrim nožem na 24 kriške. Stavite svaku krišku, plosnatom stranom prema dolje, u udubinu obloženu korama. Premažite jajetom i pospite s nekoliko listića badema po vrhu svake pite, a zatim ubacite oba pladnja u pećnicu na nekih 25 minuta, dok se ne ispeče i ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ostavite da se ohladi, a zatim izvadite pojedine pite iz pladnjeva. Pospite s malo šećera u prahu prije posluživanja.

P. S. Možete zamrznuti ispečene i ohlađene pite na pladnjevima (samo sve omotajte plastičnom folijom) ili u plastičnoj posudi. Samo ih opet podgrijte u vrućoj pećnici ravno iz zamrzivača.

Sastojci

  • Sastojci100 g kvalitetnog nadjeva od mljevenog suhog voća (mincemeat) 25 g isjeckanih suhih brusnica ili borovnica korica 2 klementine malo sherryja ili brendija brašno za posipanje 250 g dobrog lisnatog tijesta 1 paket kore za pite 50 g otopljenog maslaca 1 istučeno jaje iz slobodnog ili organskog uzgoja 50 g badema u listićima šećer u prahu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve