Opis
- morska sol i svježe mljeven crni papar
- 1 luk
- 1 kg filea janjećeg vrata, s kosti, narezan na komade debljine 5 cm (zamolite svog mesara da vam to napravi)
- 1 kg repe
- 2 mrkve
- 3 krumpira
- 2 pastrnjaka
- 3 velika poriluka
Stavite 2 litre vode i 2 žličice soli u veliki lonac. Stavite na jaku vatru da zavrije.
Ogulite i dodajte cijeli luk i janjetinu. Zakuhajte, a onda žlicom oberite pjenu s površine. Neka se krčka još 10 do 15 minuta dok se ne skuha. Žlicom za cijeđenje izvadite meso iz lonca i ostavite da se ohladi. Ogulite meso s kosti te ga vratite u lonac.
Ogulite i narežite repu na komade od 1 cm. Dodajte u lonac i zakuhajte, a onda ostavite da se krčka 15 do 20 minuta dok repa ne omekša.Očistite mrkvu i narežite je pod blagim kutom na komade od 1 cm, te ih dodajte u lonac. Zakuhajte, a onda ostavite poklopljeno da se krčka 15 do 20 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu, ogulite krumpir i narežite na otprilike jednake četvrtine. Kad je mrkva omekšala, dodajte u lonac krumpir i ponovite postupak dok ne omekša.
Ogulite pastrnjake, skinite i bacite vanjsko lišće s poriluka, te ih narežite na komade od 1 cm. Dodajte pastrnjake i većinu poriluka u lonac. Zakuhajte, a onda ostavite poklopljeno da se krčka 10 minuta dok ne omekša. Kušajte i začinite, te dodajte sirov poriluk. Poklopite lonac i stavite u hladnjak da se hladi preko noći (ili do tri dana za još ukusniji rezultat).
Kad ste spremni da je poslužite, lagano podgrijte juhu. Kutlačom je izvadite u duboke tanjure ili zdjele, te poslužite s puno crnog papra, kriškom tvrdog, zrelog kravljeg sira i kriškom kruha i maslaca.