Tradicionalna velška juha (Krepka janjeća juha)
Nacionalno jelo Walesa, ova juha okrepljuje dušu i tijelo i vrlo je ukusna.

 • morska sol i svježe mljeven crni papar
 • 1 luk
 • 1 kg filea janjećeg vrata, s kosti, narezan na komade debljine 5 cm (zamolite svog mesara da vam to napravi)
 • 1 kg repe
 • 2 mrkve
 • 3 krumpira
 • 2 pastrnjaka
 • 3 velika poriluka
Ovaj tradicionalni velški recept dala mi je peterostruka svjetska prvakinja u pravljenju ove juhe, Sue Jones – s time nema prepirke! Juhu se ostavi da se ohladi preko noći prije posluživanja, ali ako želite pustiti da se okusi razviju i sazriju, ostavite je u hladnjaku i do tri dana. A sada, dajmo riječ Sue…

Stavite 2 litre vode i 2 žličice soli u veliki lonac. Stavite na jaku vatru da zavrije.

Ogulite i dodajte cijeli luk i janjetinu. Zakuhajte, a onda žlicom oberite pjenu s površine. Neka se krčka još 10 do 15 minuta dok se ne skuha. Žlicom za cijeđenje izvadite meso iz lonca i ostavite da se ohladi. Ogulite meso s kosti te ga vratite u lonac.

Ogulite i narežite repu na komade od 1 cm. Dodajte u lonac i zakuhajte, a onda ostavite da se krčka 15 do 20 minuta dok repa ne omekša.

Očistite mrkvu i narežite je pod blagim kutom na komade od 1 cm, te ih dodajte u lonac. Zakuhajte, a onda ostavite poklopljeno da se krčka 15 do 20 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu, ogulite krumpir i narežite na otprilike jednake četvrtine. Kad je mrkva omekšala, dodajte u lonac krumpir i ponovite postupak dok ne omekša.

Ogulite pastrnjake, skinite i bacite vanjsko lišće s poriluka, te ih narežite na komade od 1 cm. Dodajte pastrnjake i većinu poriluka u lonac. Zakuhajte, a onda ostavite poklopljeno da se krčka 10 minuta dok ne omekša. Kušajte i začinite, te dodajte sirov poriluk. Poklopite lonac i stavite u hladnjak da se hladi preko noći (ili do tri dana za još ukusniji rezultat).

Kad ste spremni da je poslužite, lagano podgrijte juhu. Kutlačom je izvadite u duboke tanjure ili zdjele, te poslužite s puno crnog papra, kriškom tvrdog, zrelog kravljeg sira i kriškom kruha i maslaca.

Sastojci

  Priprema

   Povezani recepti

   Vidi sve