Teleća koljenica
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 1 kg rezane teleće koljenice
- 2 veće mrkve
- korijen celera sa stapkom
- korijen pasternjaka
- 2 glavice luka
- 8 komada mladog krumpira
- 150 ml crnog vina
- 250 ml pasate
- 400 ml mesnog temeljca
- 3 lista lovora
- 3 lista kadulje
- 1 chilli
- sol i papar
- maslinovo ulje
- grančica ružmarina
Priprema
- 1. Odreske teleće koljenice posušimo kuhinjskim papirom, posolimo i popaprimo.
- 2. U dubokoj gusanoj posudi zagrijemo maslinovo ulje i popečemo koljenicu 4 do 5 minuta sa svake strane. Izvadimo van.
- 3. Narežemo luk i popržimo ga na istom ulju na kojem smo pržili meso. Kada se luk zacakli dodajemo rezanu mrkvu, pasternjak, celer. Dodamo kadulju, ružmarin i začinimo te prodinstamo. Pirjamo 5 minuta pa dodamo crno vino. Pustimo da kuha 7-8 minuta, dok alkohol ne ispari. Kad alkohol ispari dodajemo pasatu, par listova lovora i chilli.
- 4. Vratimo koljenicu u posudu za pečenje, zalijemo mesnim temeljcem, dobro protresemo posudu. Poklopimo i stavimo u zagrijanu pećnicu da se peče 2 sata na 170ºC.
- 5. Zarežemo mladi krumpir s gornje i donje strane i izdubimo ga. Poslažemo ga na rešetku, posolimo i pokapamo maslinovim uljem. Krumpir pečemo u zagrijanoj pećnici 15 do 20 minuta na 170 stupnjeva.
- 6. Serviramo koljenicu uz povrće i krumpiriće prelivene reduciranim umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada