David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 1 kg rezane teleće koljenice
  • 2 veće mrkve
  • korijen celera sa stapkom
  • korijen pasternjaka
  • 2 glavice luka
  • 8 komada mladog krumpira
  • 150 ml crnog vina
  • 250 ml pasate
  • 400 ml mesnog temeljca
  • 3 lista lovora
  • 3 lista kadulje
  • 1 chilli
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • grančica ružmarina

Priprema

  • 1. Odreske teleće koljenice posušimo kuhinjskim papirom, posolimo i popaprimo.
  • 2. U dubokoj gusanoj posudi zagrijemo maslinovo ulje i popečemo koljenicu 4 do 5 minuta sa svake strane. Izvadimo van.
  • 3. Narežemo luk i popržimo ga na istom ulju na kojem smo pržili meso. Kada se luk zacakli dodajemo rezanu mrkvu, pasternjak, celer. Dodamo kadulju, ružmarin i začinimo te prodinstamo. Pirjamo 5 minuta pa dodamo crno vino. Pustimo da kuha 7-8 minuta, dok alkohol ne ispari. Kad alkohol ispari dodajemo pasatu, par listova lovora i chilli.
  • 4. Vratimo koljenicu u posudu za pečenje, zalijemo mesnim temeljcem, dobro protresemo posudu. Poklopimo i stavimo u zagrijanu pećnicu da se peče 2 sata na 170ºC.
  • 5. Zarežemo mladi krumpir s gornje i donje strane i izdubimo ga. Poslažemo ga na rešetku, posolimo i pokapamo maslinovim uljem. Krumpir pečemo u zagrijanoj pećnici 15 do 20 minuta na 170 stupnjeva.
  • 6. Serviramo koljenicu uz povrće i krumpiriće prelivene reduciranim umakom.

Povezani recepti

Vidi sve