Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica koja je napisala preko 80 kulinarskih knjiga i vodila nekoliko televizijskih serija za BBC. Također je pokrenula vlastitu kulinarsku školu "Aga Workshop" i 2012. godine odlikovana je Ordenom Britanskog carstva za svoj doprinos kulinarskom svijetu.

Sastojci

  • Za tijesto
  • 175 g brašna, plus dodatno za posipanje
  • 75 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 15 g šećera u prahu, plus dodatno za posipanje
  • 1 jaje, umučeno
  • Za nadjev od limuna
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 limuna, sitno nariban zest i sok
  • Za posluživanje
  • 250 g kupina
  • tučeno vrhnje (po izboru)

Priprema

  • Za napraviti tijesto, stavite brašno, maslac i šećer u prahu u procesor za hranu i miksajte dok smjesa ne počne sličiti krušnim mrvicama. Dodajte jaje i miksajte dok se sve ne sjedini. Smjesu stavite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano mijesite dok ne postane glatko (budite oprezni da ne mijesite previše). Izvaljajte tanko i prebacite u kalup promjera 20 cm s odvajajućim dnom. Tijesto izbodite vilicom na par mjesta i ostavite da se hladi u hladnjaku otprilike 30 min.
  • Ugrijte pećnicu na 200 C, tj. 180 C ako je pećnica ventilacijska.
  • Na tijesto stavite papir za pečenje i suhi grah. Pecite otprilike 15 minuta, zatim uklonite papir i grah, te pecite još 5-7 minuta ili dok ne postane suho i zlaćano. Zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
  • Za nadjev od limuna, uspite vrhnje, šećer i zest limuna u lonac i zagrijte dok ne proključa, miješajte dok se šećer ne otopi. Uklonite s vatre i ostavite 5 minuta. Dodajte limunov sok i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Ostavite da se hladi 5 minuta, zatim žlicom smjesu prebacite na pečeno tijesto i poravnajte.
  • Ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći, dok se ne stisne.
  • Za posluživanje, ukrasite kupinama, pospite šećerom u prahu i narežite. Po želji poslužite s dodatnim vrhnjem.

Povezani recepti

Vidi sve