Pita od manga s pjenom od bjelanjaka
Recept iz: Rudolph van Veen

Sastojci
- Prhko tijesto
- 300 g brašna
- 200 g mekog maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 100 g bijele čokolade
- Krema od manga
- 2 listića želatine
- 1 štapić vanilije
- 250 ml pirea od manga
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 2 žlice brašna
- 50 g maslaca
- Karamelizirane kockice manga
- 1 mango
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- Talijanski snijeg od bjelanjaka
- 60 ml vode
- 150 g šećera
- 3 bjelanjka
Priprema
- Prhko tijesto
- Napravite rupu u brašnu i u njoj pomiješajte maslac, šećer i jaje. Postupno umiješajte brašno dok ne dobijete gipko tijesto. Pritisnite tijesto tako da bude ravno, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Namastite prsten za tortu. Razvaljajte tijesto na površini posipanoj brašnom tako da bude debelo 5 mm i obložite njime prsten za tortu. Na tijesto stavite papir za pečenje i ispunite prsten suhim grahoricama. Pecite tijesto oko 20 minuta, potom uklonite papir i suhe grahorice te pecite još 20 minuta. Neka se kora ohladi. Otopite bijelu čokoladu na parnoj kupelji i premažite koru njome.
- Krema od manga
- Namočite želatinu u puno vode. Po duljini prepolovite štapić vanilije i sastružite srž. Sačuvajte malo pirea od manga, a ostatak pirea zakuhajte u lončiću zajedno sa srži vanilije. Izmiješajte žumanjke i šećer, malo pirea od manga koji ste sačuvali i umiješajte brašno. Topao pire od manga umiješajte u smjesu od jaja, vratite natrag u lončić i dobro promiješajte. Kremu od manga zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute. Iscijedite želatinu i umiješajte u kremu. Umiješajte maslac, a potom kremu od manga izlijte na koru. Pokrijte kremu plastičnom folijom i ostavite pitu da se ohladi u zamrzivaču oko 30 minuta.
- Karamelizirane kockice manga
- Odrežite vrh manga. Ogulite mango i narežite ga na jednake kockice. Vodu i šećer lagano kuhajte dok ne dobijete karamel. Dodajte kockice manga i karamelizirajte oko 2 minute. Procijedite i kockice manga raspodijelite po kremi od manga. Stavite pitu ponovno u zamrzivač i ostavite je ondje dok ne napravite talijanski snijeg od bjelanjaka.
- Talijanski snijeg od bjelanjaka
- Zakuhajte vodu i šećer dok temperatura ne bude 121 ºC. Istucite bjelanjke tako da dobijete čvrst snijeg. Malo-pomalo sirup dolijevajte u snijeg i tucite dok smjesa ne bude čvrsta i gotovo hladna. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom s dubljim izrezom. U sredinu torte zabodite štapić za koktel. Istisnite smjesu ukrug u lijepe trake i to od ruba pite prema sredini. Uklonite štapić i ručnim plamenikom obojite snijeg tako da bude svjetlosmeđ. Poprečno urežite vrh manga i iskrenite koru. Ukrasite pitu mangom i grančicom metvice.
- Dodatne potrepštine
- Plastična folija, prsten za tortu promjera 18 cm, maslac za namašćivanje, brašno za posipanje, suhe grahorice, termometar, vrećica za ukrašavanje s nastavkom s dubokim urezom, ručni plinski plamenik, štapić za koktele, grančica metvice za ukrašavanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Sendvič od biskvita
Recepti Nadiya Hussain
Istisnuti uštipci okusa milkshake od jagode
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni karamelizirani ekleri
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne grančice
Recepti Kirsten Tibballs
Sljezovi kolutići
Recepti Kirsten Tibballs
Mousse&Mocha pita sa sirom
Recepti Kirsten Tibballs
Biscotti s narančom i bademima
Recepti Kirsten Tibballs
Trifle s malinama i sladoledom od bijele čoklade
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač s malinom i kokosom
Recepti Kirsten Tibballs
Shortbread keksići