Pita od manga s pjenom od bjelanjaka

Sastojci

  • Prhko tijesto
  • 300 g brašna
  • 200 g mekog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 100 g bijele čokolade
  • Krema od manga
  • 2 listića želatine
  • 1 štapić vanilije
  • 250 ml pirea od manga
  • 2 žumanjka
  • 75 g šećera
  • 2 žlice brašna
  • 50 g maslaca
  • Karamelizirane kockice manga
  • 1 mango
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • Talijanski snijeg od bjelanjaka
  • 60 ml vode
  • 150 g šećera
  • 3 bjelanjka

Priprema

  • Prhko tijesto
  • Napravite rupu u brašnu i u njoj pomiješajte maslac, šećer i jaje. Postupno umiješajte brašno dok ne dobijete gipko tijesto. Pritisnite tijesto tako da bude ravno, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
  • Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Namastite prsten za tortu. Razvaljajte tijesto na površini posipanoj brašnom tako da bude debelo 5 mm i obložite njime prsten za tortu. Na tijesto stavite papir za pečenje i ispunite prsten suhim grahoricama. Pecite tijesto oko 20 minuta, potom uklonite papir i suhe grahorice te pecite još 20 minuta. Neka se kora ohladi. Otopite bijelu čokoladu na parnoj kupelji i premažite koru njome.
  • Krema od manga
  • Namočite želatinu u puno vode. Po duljini prepolovite štapić vanilije i sastružite srž. Sačuvajte malo pirea od manga, a ostatak pirea zakuhajte u lončiću zajedno sa srži vanilije. Izmiješajte žumanjke i šećer, malo pirea od manga koji ste sačuvali i umiješajte brašno. Topao pire od manga umiješajte u smjesu od jaja, vratite natrag u lončić i dobro promiješajte. Kremu od manga zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute. Iscijedite želatinu i umiješajte u kremu. Umiješajte maslac, a potom kremu od manga izlijte na koru. Pokrijte kremu plastičnom folijom i ostavite pitu da se ohladi u zamrzivaču oko 30 minuta.
  • Karamelizirane kockice manga
  • Odrežite vrh manga. Ogulite mango i narežite ga na jednake kockice. Vodu i šećer lagano kuhajte dok ne dobijete karamel. Dodajte kockice manga i karamelizirajte oko 2 minute. Procijedite i kockice manga raspodijelite po kremi od manga. Stavite pitu ponovno u zamrzivač i ostavite je ondje dok ne napravite talijanski snijeg od bjelanjaka.
  • Talijanski snijeg od bjelanjaka
  • Zakuhajte vodu i šećer dok temperatura ne bude 121 ºC. Istucite bjelanjke tako da dobijete čvrst snijeg. Malo-pomalo sirup dolijevajte u snijeg i tucite dok smjesa ne bude čvrsta i gotovo hladna. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom s dubljim izrezom. U sredinu torte zabodite štapić za koktel. Istisnite smjesu ukrug u lijepe trake i to od ruba pite prema sredini. Uklonite štapić i ručnim plamenikom obojite snijeg tako da bude svjetlosmeđ. Poprečno urežite vrh manga i iskrenite koru. Ukrasite pitu mangom i grančicom metvice.
  • Dodatne potrepštine
  • Plastična folija, prsten za tortu promjera 18 cm, maslac za namašćivanje, brašno za posipanje, suhe grahorice, termometar, vrećica za ukrašavanje s nastavkom s dubokim urezom, ručni plinski plamenik, štapić za koktele, grančica metvice za ukrašavanje.

Povezani recepti

Vidi sve