Opis
Priprema
Prhko tijesto
Napravite rupu u brašnu i u njoj pomiješajte maslac, šećer i jaje. Postupno umiješajte brašno dok ne dobijete gipko tijesto. Pritisnite tijesto tako da bude ravno, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Namastite prsten za tortu. Razvaljajte tijesto na površini posipanoj brašnom tako da bude debelo 5 mm i obložite njime prsten za tortu. Na tijesto stavite papir za pečenje i ispunite prsten suhim grahoricama. Pecite tijesto oko 20 minuta, potom uklonite papir i suhe grahorice te pecite još 20 minuta. Neka se kora ohladi. Otopite bijelu čokoladu na parnoj kupelji i premažite koru njome.
Krema od manga
Namočite želatinu u puno vode. Po duljini prepolovite štapić vanilije i sastružite srž. Sačuvajte malo pirea od manga, a ostatak pirea zakuhajte u lončiću zajedno sa srži vanilije. Izmiješajte žumanjke i šećer, malo pirea od manga koji ste sačuvali i umiješajte brašno. Topao pire od manga umiješajte u smjesu od jaja, vratite natrag u lončić i dobro promiješajte. Kremu od manga zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute. Iscijedite želatinu i umiješajte u kremu. Umiješajte maslac, a potom kremu od manga izlijte na koru. Pokrijte kremu plastičnom folijom i ostavite pitu da se ohladi u zamrzivaču oko 30 minuta.
Karamelizirane kockice manga
Odrežite vrh manga. Ogulite mango i narežite ga na jednake kockice. Vodu i šećer lagano kuhajte dok ne dobijete karamel. Dodajte kockice manga i karamelizirajte oko 2 minute. Procijedite i kockice manga raspodijelite po kremi od manga. Stavite pitu ponovno u zamrzivač i ostavite je ondje dok ne napravite talijanski snijeg od bjelanjaka.
Talijanski snijeg od bjelanjaka
Zakuhajte vodu i šećer dok temperatura ne bude 121 ºC. Istucite bjelanjke tako da dobijete čvrst snijeg. Malo-pomalo sirup dolijevajte u snijeg i tucite dok smjesa ne bude čvrsta i gotovo hladna. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom s dubljim izrezom. U sredinu torte zabodite štapić za koktel. Istisnite smjesu ukrug u lijepe trake i to od ruba pite prema sredini. Uklonite štapić i ručnim plamenikom obojite snijeg tako da bude svjetlosmeđ. Poprečno urežite vrh manga i iskrenite koru. Ukrasite pitu mangom i grančicom metvice.
Dodatne potrepštine
Plastična folija, prsten za tortu promjera 18 cm, maslac za namašćivanje, brašno za posipanje, suhe grahorice, termometar, vrećica za ukrašavanje s nastavkom s dubokim urezom, ručni plinski plamenik, štapić za koktele, grančica metvice za ukrašavanje.
Sastojci
Prhko tijesto
- 300 g brašna
- 200 g mekog maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 100 g bijele čokolade
Krema od manga
- 2 listića želatine
- 1 štapić vanilije
- 250 ml pirea od manga
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 2 žlice brašna
- 50 g maslaca
Karamelizirane kockice manga
- 1 mango
- 100 g šećera
- 30 ml vode
Talijanski snijeg od bjelanjaka
- 60 ml vode
- 150 g šećera
- 3 bjelanjka