Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 1 stručak bosiljka, birajte manje listiće (isključivo listove) – 10 listova sačuvajte za prženje
- 70 g kristalnog šećera
- 50 ml limoncella ili 1 limun, samo sok
- 400 ml vode
- 100 g keksa po želji, zdrobljenih
- 100 g džema od rajčice i bosiljka (ili džema po želji)
- 250 ml biljnog ulja
- 50 g šećera u prahu, za ukrašavanje
Priprema
- 1. Laganim zagrijavanjem u 200 ml vode otopite šećer, a kad se otopi dodajte bosiljak i sklonite ih s vatre. Sjedinite ih štapnim mikserom pa ulijte preostalu vodu i limoncello ili limunov sok te dobro promiješajte.
- 2. Ohladite ih na sobnoj temperaturi pa još 2 sata hladite u hladnjaku.
- 3. Tekućinu ulijte u uređaj za izradu sladoleda ili stegnite u zamrzivaču. Stežete li sorbet u zamrzivaču, privi ga sat stezanja svakih 30 minuta dobro promiješajte vilicom, a zatim svakih 15 minuta dok se ne stegne. Iz zamrzivača ga izvadite 15 minuta prije posluživanja.
- 4. Zagrijte ulje na 180 °C i 5-10 sekundi pržite listiće bosiljka da postanu hrskavi. Vadite ih na papirnati ručnik.
- 5. Kuglice sorbeta poslužite u čašama ili zdjelicama za sladoled pa po vrhu razbacajte mrvice keksa i prelijte ih žličicom džema. Sorbet od bosiljka ukrasite prženim listićima bosiljka i pospite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega
Recepti Lora i Stoyan
Mini gibanice od pirovog brašna