Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 1 stručak bosiljka, birajte manje listiće (isključivo listove) – 10 listova sačuvajte za prženje
  • 70 g kristalnog šećera
  • 50 ml limoncella ili 1 limun, samo sok
  • 400 ml vode
  • 100 g keksa po želji, zdrobljenih
  • 100 g džema od rajčice i bosiljka (ili džema po želji)
  • 250 ml biljnog ulja
  • 50 g šećera u prahu, za ukrašavanje

Priprema

  • 1. Laganim zagrijavanjem u 200 ml vode otopite šećer, a kad se otopi dodajte bosiljak i sklonite ih s vatre. Sjedinite ih štapnim mikserom pa ulijte preostalu vodu i limoncello ili limunov sok te dobro promiješajte.
  • 2. Ohladite ih na sobnoj temperaturi pa još 2 sata hladite u hladnjaku.
  • 3. Tekućinu ulijte u uređaj za izradu sladoleda ili stegnite u zamrzivaču. Stežete li sorbet u zamrzivaču, privi ga sat stezanja svakih 30 minuta dobro promiješajte vilicom, a zatim svakih 15 minuta dok se ne stegne. Iz zamrzivača ga izvadite 15 minuta prije posluživanja.
  • 4. Zagrijte ulje na 180 °C i 5-10 sekundi pržite listiće bosiljka da postanu hrskavi. Vadite ih na papirnati ručnik.
  • 5. Kuglice sorbeta poslužite u čašama ili zdjelicama za sladoled pa po vrhu razbacajte mrvice keksa i prelijte ih žličicom džema. Sorbet od bosiljka ukrasite prženim listićima bosiljka i pospite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve