Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • repičino ulje, za obložiti kalup
  • 4 1/2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 3 3/4 žličice mljevene želatine bez okusa
  • 2 2/3 šalice slatkog vrhnja (ukupna količina)
  • 1 1/4 šalice šećera
  • 3 1/3 šalice grčkog jogurta
  • 2 čaše franciacorta cuvee Ca’ del Bosco ili drugog pjenušavog bijelog vina
  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 mahune vanilije, razrezane po duljini
  • 4 šalice jagoda, očišćenih i raspolovljenih ako su veće

Priprema

  • 1. S vrlo malo ulja premažite unutrašnju stranu četvrtastog kalupa za pečenje duljine stranice oko 20 cm. U maloj zdjelici pomiješajte limunov sok s 1 1/2 žlicom vode. Unutra usipajte želatinu i sjedinite ih miješanjem. Pustite ih odstajati 15 minuta da omekša želatina.
  • 2. U međuvremenu u manjem loncu pomiješajte 1 2/3 šalice slatkog vrhnja i šećer. Uz neprestano ih miješanje lagano krčkajte na umjereno jakoj vatri dok ne otopite šećer. Sklonite ih sa štednjaka pa u vruću smjesu slatkog vrhnja ulijte smjesu želatine i otopite je miješanjem.
  • 3. U većoj zdjeli miješanjem sjedinite jogurt i 1 šalicu slatkog vrhnja. Unutra umiješajte smjesu slatkog vrhnja i želatine. Izlijte ih u pripremljen kalup za pečenje. Hladite ih u hladnjaku najmanje 8 sati ili dok se ne stegne panna cotta.
  • 4. U srednje velikom loncu pomiješajte pjenušavo vino, šećer i vaniliju pa ih krčkajte na umjereno jakoj vatri. Mješavinom vina prelijte jagode u posudi. Smjesta ih prekrijte prianjajućom folijom i premjestite u hladnjak dok se ne ohlade.
  • 5. Veliki pleh za pečenje napunite vrelom vodom tako da doseže 2 1/2 cm visine. Kalup s panna cottom na 30 sekundi premjestite u pleh s vrelom vodom da je opustite. U vrelu vodu zatim uronite manji nož pa prođite uz rub kalupa da olabavite panna cottu. Osušite kalup i panna cottu preokrenite na veliki pladanj.
  • 6. Žlicom za cijeđenje izvadite jagode iz tekućine i rasporedite ih oko panna cotte. Jagode prelijte s malo tekućine u kojoj ste ih poširali i poslužite panna cottu.

Povezani recepti

Vidi sve