"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom

Donal Skehan je pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi i radi u Dublinu u Irskoj. Dolazi iz obitelji strastvenih ljubitelja hrane, a koja je u prehrambenoj industriji radila više od 60 godina te su mu oduvijek bili inspiracija. Kuhanje obilne domaće hrane oduvijek je bio njegov način života.

Donalovi recepti  dostupni, nadahnjujući i ohrabrujući za baš za svakodnevnu kućnu prehranu. U gastronomski svijet je ušao 2007. kada je otvorio blog, a ugovor za knjigu ponuđen mu je kada i poziv za vlastitom televizijskom serijom. Donal je danas jedan od najpopularnijih irskih chefova. 

Sastojci

  • 375 g glatkog brašna
  • 100g integralnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žlice mljevene alge „Dillisk“
  • 350 ml mlaćenice
  • 1 veliko jaje
  • 200 g irskog, zrelog cheddar sira, naribanog
  • 200 g gubbeen sira, nasjeckanog
  • 1 žlica svježe majčine dušice, u kratkim grančicama

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C / plinska oznaka 5.
  • 2. U veliku zdjelu dodajte brašno, sodu bikarbonu i alge. Pomiješajte i napravite udubinu u sredini.
  • 3. U veliki vrč dodajte mlaćenicu i jaje, lagano miješajući. Ulijte smjesu u udubinu koju ste napravili unutar velike zdjele.
  • 4. Dodajte sireve, većinu timijana a ostavite dio cheddara za kasnije. Smjesu miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete grubo tijesto.
  • 5. Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu dasku za rezanje i nježno ga premijesite.
  • 6. Dodajte tijesto u kalup za kruh i lagano ga premažite ostatkom mješavine mlaćenice i jaja.
  • 7. Dodajte preostale grančice timijana i sir preko vrha štruce.
  • 8. Pecite u pećnici 35-40 minuta. Ohladiti prije rezanja i uživanja s malo maslaca ili dodatnom kriškom gubbeen sira!

Povezani recepti

Vidi sve