Focaccia od krumpira
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 200 g ‘00’ brašna
- 50 g brašna od cjelovitog zrna
- 90 g krumpira, kuhanog i izgniječenog u pire
- 180 g vode
- 2 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 7 g suhog kvasca
- 7 g šećera
- 7 g soli
- 10 dkg pršuta iz Parme, tanko narezanog
- 1 staklenka ‘Chef Luca Ciano’ rajčice + čili + džem od bosiljka
- ⅔ šalice cherry rajčica, raznih boja, izrezanih na četvrtine
- 300 g Vanella Stracciatella sira
- 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema
- 1. Kvasac pomiješajte u velikoj zdjeli s vodom, dodajte brašno i krenite miješati rukama. Dodajte krumpir i sol i mijesite 2-3 minute, dodajte ulje i nastavite mijesiti dok se sve ne sjedini. Ostavite tijesto za focacciu da se diže na toplom mjestu sat do sat I pol.
- 2. Tijesto za focacciu razvucite na prethodno nauljeni pleh, održavajući debljinu focaccie od 1 cm. Dodajte malo maslinovog ulja na površinu i nježno vršcima prstiju izbodite male rupice na površini focaccie. Na vrh focaccie dodajte cherry rajčice.
- 3. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u pećnici 45 minuta - 1 sat, da se udvostruči, s tim da ste prethodno zagrijali pećnicu na 200°C.
- 4. Začinite rajčice prstohvatom soli, ali nemojte začinjavati rajčice prije ove faze. Nakapajte još ulja na površinu focaccie i poprskajte malo vode po vrhu. Pecite u pećnici 18-20 minuta, dok ne porumene.
- 5. Izvadite focacciu iz pećnice, pomiješajte 1 žlicu vode s 3 žlice maslinovog ulja dok ne nastane emulzija. Premažite focacciu i pospite prstohvatom soli. Ostavite da odstoji bar 5 minuta prije rezanja.
- 6. Kad je spremna, prerežite focacciu na pola (po dužini) a zatim počnite slagati pršut, stracciatella sir i pekmez od rajčice i bosiljka. Focacciu narežite na komade po želji i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Adam Liaw
Odvjetnikov ručak (Smorrebrod)