Focaccia od krumpira

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 200 g ‘00’ brašna
  • 50 g brašna od cjelovitog zrna
  • 90 g krumpira, kuhanog i izgniječenog u pire
  • 180 g vode
  • 2 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 7 g suhog kvasca
  • 7 g šećera
  • 7 g soli
  • 10 dkg pršuta iz Parme, tanko narezanog
  • 1 staklenka ‘Chef Luca Ciano’ rajčice + čili + džem od bosiljka
  • ⅔ šalice cherry rajčica, raznih boja, izrezanih na četvrtine
  • 300 g Vanella Stracciatella sira
  • 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema

  • 1. Kvasac pomiješajte u velikoj zdjeli s vodom, dodajte brašno i krenite miješati rukama. Dodajte krumpir i sol i mijesite 2-3 minute, dodajte ulje i nastavite mijesiti dok se sve ne sjedini. Ostavite tijesto za focacciu da se diže na toplom mjestu sat do sat I pol.
  • 2. Tijesto za focacciu razvucite na prethodno nauljeni pleh, održavajući debljinu focaccie od 1 cm. Dodajte malo maslinovog ulja na površinu i nježno vršcima prstiju izbodite male rupice na površini focaccie. Na vrh focaccie dodajte cherry rajčice.
  • 3. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u pećnici 45 minuta - 1 sat, da se udvostruči, s tim da ste prethodno zagrijali pećnicu na 200°C.
  • 4. Začinite rajčice prstohvatom soli, ali nemojte začinjavati rajčice prije ove faze. Nakapajte još ulja na površinu focaccie i poprskajte malo vode po vrhu. Pecite u pećnici 18-20 minuta, dok ne porumene.
  • 5. Izvadite focacciu iz pećnice, pomiješajte 1 žlicu vode s 3 žlice maslinovog ulja dok ne nastane emulzija. Premažite focacciu i pospite prstohvatom soli. Ostavite da odstoji bar 5 minuta prije rezanja.
  • 6. Kad je spremna, prerežite focacciu na pola (po dužini) a zatim počnite slagati pršut, stracciatella sir i pekmez od rajčice i bosiljka. Focacciu narežite na komade po želji i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve