Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- Kaya:
- 10 jaja
- 1 kg sitnog šećera, plus 50 g dodatno
- 5 svježih listova pandana, vezanih u čvor (vidi bilješku)
- 550 ml kokosovog vrhnja
- 20 g maslaca
- Polu kuhana jaja:
- 4 jaja (sobne temperature)
- Malo umaka od soje
- Prstohvat mljevenog bijelog papra
- Tost:
- 4 ploške kruha od cjelovitog zrna
- 4 ploške maslaca, (deblje ploške)
- Prstohvat morske soli
- Kopi-O (Hainanese kava
- 2 žlice tamne, svježe tostirane, mljevene kave u Hainanese stilu (kao na primjer Nanyang ili Kim Guan Guan)
- 2 žličice šećera
Priprema
- 1. Vrijeme odmaranja 5 minuta
- 2. Kako biste napravili kaya namaz, u visokoj posudi pomiješajte jaja i 1 kg šećera, te miješajte u jednom smjeru dok ne postane glatko i tekuće.
- 3. U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte vodu na srednje jakoj vatri, zatim stavite kuhinjski ručnik na dno lonca. U vodu stavite visoku posudu i miksajte pet minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
- 4. Dodajte lišće pandana i kokosovo vrhnje, te miješajte 20-25 minuta ili dok ne poprimi gustoću Hollandaise umaka ili kreme od limuna. Maknite s vatre i ostavite sa strane dok radite karamelu, uz povremeno miješanje.
- 5. U malom loncu zagrijte dodatnih 50 g šećera na srednje jakoj vatri dok se ne stvori tamni karamel. U karamelu umiješajte maslac, zatim karamelu umiješajte u kaya namaz.
- 6. Vratite u vodenu kupku iznad vatre i miješajte pet minuta ili dok se ne zgusne.
- 7. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte. Kaya namaz stavite u sterilizirane teglice i ostavite u hladnjaku.
- 8. Za polu kuhana jaja, zakuhajte vodu u manjem loncu i zatim maknite s vatre. Dodajte 125 ml hladne vode, a zatim jaja. Lonac poklopite i ostavite šest minuta. U dvije zdjelice razbijte jaja i u svaku dodajte malo umaka od soje i bijelog papra.
- 9. Za tost, prepecite kruh u pećnici na gril postavkama, dok ne poprimi smeđu boju. Odrežite koricu i ploške premažite maslacem. Velikodušno premažite s 1-2 žlice kaya namaza, zatim ih prepolovite.
- 10. Za Hainanese kavu, u malom loncu ili lončiću za kavu zakuhajte oko 500 ml vode. Dodajte kavu, promiješajte i nastavite zagrijavati oko 20 sekundi ili dok se na površini ne stvore balončići. Kavu ulijte u filter, zatim promiješajte, dodajte šećer i poslužite uz kaya tost i polu kuhana jaja.
- Bilješka
- Svježi listovi pandane dodaju namazu laganu tostiranu, orašastu notu. Svježi listovi se mogu kupiti u trgovinama Azijskom hranom.
- Ovaj recept je dovoljan za otprilike jednu litru kaya namaza, koji mogu ostati u hladnjaku u steriliziranim teglicama oko 1-2 tjedna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Adam Liaw
Odvjetnikov ručak (Smorrebrod)