Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • Kaya:
  • 10 jaja
  • 1 kg sitnog šećera, plus 50 g dodatno
  • 5 svježih listova pandana, vezanih u čvor (vidi bilješku)
  • 550 ml kokosovog vrhnja
  • 20 g maslaca
  • Polu kuhana jaja:
  • 4 jaja (sobne temperature)
  • Malo umaka od soje
  • Prstohvat mljevenog bijelog papra
  • Tost:
  • 4 ploške kruha od cjelovitog zrna
  • 4 ploške maslaca, (deblje ploške)
  • Prstohvat morske soli
  • Kopi-O (Hainanese kava
  • 2 žlice tamne, svježe tostirane, mljevene kave u Hainanese stilu (kao na primjer Nanyang ili Kim Guan Guan)
  • 2 žličice šećera

Priprema

  • 1. Vrijeme odmaranja 5 minuta
  • 2. Kako biste napravili kaya namaz, u visokoj posudi pomiješajte jaja i 1 kg šećera, te miješajte u jednom smjeru dok ne postane glatko i tekuće.
  • 3. U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte vodu na srednje jakoj vatri, zatim stavite kuhinjski ručnik na dno lonca. U vodu stavite visoku posudu i miksajte pet minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
  • 4. Dodajte lišće pandana i kokosovo vrhnje, te miješajte 20-25 minuta ili dok ne poprimi gustoću Hollandaise umaka ili kreme od limuna. Maknite s vatre i ostavite sa strane dok radite karamelu, uz povremeno miješanje.
  • 5. U malom loncu zagrijte dodatnih 50 g šećera na srednje jakoj vatri dok se ne stvori tamni karamel. U karamelu umiješajte maslac, zatim karamelu umiješajte u kaya namaz.
  • 6. Vratite u vodenu kupku iznad vatre i miješajte pet minuta ili dok se ne zgusne.
  • 7. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte. Kaya namaz stavite u sterilizirane teglice i ostavite u hladnjaku.
  • 8. Za polu kuhana jaja, zakuhajte vodu u manjem loncu i zatim maknite s vatre. Dodajte 125 ml hladne vode, a zatim jaja. Lonac poklopite i ostavite šest minuta. U dvije zdjelice razbijte jaja i u svaku dodajte malo umaka od soje i bijelog papra.
  • 9. Za tost, prepecite kruh u pećnici na gril postavkama, dok ne poprimi smeđu boju. Odrežite koricu i ploške premažite maslacem. Velikodušno premažite s 1-2 žlice kaya namaza, zatim ih prepolovite.
  • 10. Za Hainanese kavu, u malom loncu ili lončiću za kavu zakuhajte oko 500 ml vode. Dodajte kavu, promiješajte i nastavite zagrijavati oko 20 sekundi ili dok se na površini ne stvore balončići. Kavu ulijte u filter, zatim promiješajte, dodajte šećer i poslužite uz kaya tost i polu kuhana jaja.
  • Bilješka
  • Svježi listovi pandane dodaju namazu laganu tostiranu, orašastu notu. Svježi listovi se mogu kupiti u trgovinama Azijskom hranom.
  • Ovaj recept je dovoljan za otprilike jednu litru kaya namaza, koji mogu ostati u hladnjaku u steriliziranim teglicama oko 1-2 tjedna.

Povezani recepti

Vidi sve