Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw donosi dašak azijske kuhinje u vaš dom.
Sastojci
- Sastojci
- Kaya:
- 10 jaja
- 1 kg sitnog šećera, plus 50 g dodatno
- 5 svježih listova pandana, vezanih u čvor (vidi bilješku)
- 550 ml kokosovog vrhnja
- 20 g maslaca
- Polu kuhana jaja:
- 4 jaja (sobne temperature)
- Malo umaka od soje
- Prstohvat mljevenog bijelog papra
- Tost:
- 4 ploške kruha od cjelovitog zrna
- 4 ploške maslaca, (deblje ploške)
- Prstohvat morske soli
- Kopi-O (Hainanese kava
- 2 žlice tamne, svježe tostirane, mljevene kave u Hainanese stilu (kao na primjer Nanyang ili Kim Guan Guan)
- 2 žličice šećera
Priprema
- Vrijeme odmaranja 5 minuta
- Kako biste napravili kaya namaz, u visokoj posudi pomiješajte jaja i 1 kg šećera, te miješajte u jednom smjeru dok ne postane glatko i tekuće.
- U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte vodu na srednje jakoj vatri, zatim stavite kuhinjski ručnik na dno lonca. U vodu stavite visoku posudu i miksajte pet minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Dodajte lišće pandana i kokosovo vrhnje, te miješajte 20-25 minuta ili dok ne poprimi gustoću Hollandaise umaka ili kreme od limuna. Maknite s vatre i ostavite sa strane dok radite karamelu, uz povremeno miješanje. U malom loncu zagrijte dodatnih 50 g šećera na srednje jakoj vatri dok se ne stvori tamni karamel. U karamelu umiješajte maslac, zatim karamelu umiješajte u kaya namaz. Vratite u vodenu kupku iznad vatre i miješajte pet minuta ili dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte. Kaya namaz stavite u sterilizirane teglice i ostavite u hladnjaku.
- Za polu kuhana jaja, zakuhajte vodu u manjem loncu i zatim maknite s vatre. Dodajte 125 ml hladne vode, a zatim jaja. Lonac poklopite i ostavite šest minuta. U dvije zdjelice razbijte jaja i u svaku dodajte malo umaka od soje i bijelog papra.
- Za tost, prepecite kruh u pećnici na gril postavkama, dok ne poprimi smeđu boju. Odrežite koricu i ploške premažite maslacem. Velikodušno premažite s 1-2 žlice kaya namaza, zatim ih prepolovite.
- Za Hainanese kavu, u malom loncu ili lončiću za kavu zakuhajte oko 500 ml vode. Dodajte kavu, promiješajte i nastavite zagrijavati oko 20 sekundi ili dok se na površini ne stvore balončići. Kavu ulijte u filter, zatim promiješajte, dodajte šećer i poslužite uz kaya tost i polu kuhana jaja.
- Bilješka
- Svježi listovi pandane dodaju namazu laganu tostiranu, orašastu notu. Svježi listovi se mogu kupiti u trgovinama Azijskom hranom.
- Ovaj recept je dovoljan za otprilike jednu litru kaya namaza, koji mogu ostati u hladnjaku u steriliziranim teglicama oko 1-2 tjedna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Shane Delia
Fatteh
Recepti Mark Moriarty
Brioche kruh s češnjakom
Recepti Lora i Stoyan
Tutmanik (Kruh sa sirom)
Recepti Martha Stewart
Karamelizirani kruh od pahuljica