Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 350 g glatkog brašna, dodatno brašno za posipanje
- ½ žličice sode bikarbone
- 25 g kristalnog šećera
- ½ žličice soli
- 100 g tamne čokolade, grubo narezane (ili čokoladnih gumbića)
- 300 ml mlaćenice (ili punomasnog mlijeka pomiješanog s 3 žlice limunovog soka)
- 1 žlica paste od vanilije
- 12 čokoladnih pralina punjenih karamelom
- 1 žličica kakaa u prahu, za posipanje
- 75 g tamne čokolade, otopljene
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Pleh za pečenje pospite s malo brašna.
- 2. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, šećer, sol i komadiće čokolade.
- 3. Pomiješajte pastu od vanilije i mlaćenicu.
- 4. U središtu zdjele sa suhim sastojcima napravite udubinu, unutra ulijte mokre sastojke pa ih s pomoću slastičarske lopatice sjedinite u tijesto.
- 5. Tijesto premjestite posred pripremljenog pleha. Pobrašnjenim ga rukama oblikujte u četvrtastu koru širine 25 x 25 cm.
- 6. Tijesto oštrim nožem izrežite na 12 kvadrata, pazite da ih prerežete skroz do pleha. U središte svakog kvadrata nježno umetnite čokoladnu pralinu punjenu karamelom.
- 7. Kruh pecite 30 minuta. Pečen kruh 10 minuta hladite na rešetki. Po vrhu ga pospite kakaom u prahu i pokapajte otopljenom čokoladom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Adam Liaw
Odvjetnikov ručak (Smorrebrod)