Obrtnički kruh
Recept iz: Martha Stewart
Još jedan fantastični recept za kruh iz kuhinje nenadmašne Marthe Stewart!
Sastojci
- Za jednu štrucu veličine 25 cm.
- Sastojci:
- ¼ čajna žličice suhog kvasca
- 1/3 šalice tople vode
- ½ šalice brašna za dizana tijesta
- Tijesto:
- 1 čajna žličica suhog kvasca
- 1 cijela šalica i 2/3 šalice tople vode
- 3 pol šalice brašna za dizano tijesto + još jedna manja količina za posipanje podloge
- ½ šalice raženog brašna
- 4 čajne žličice košer soli
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- kockice leda
Priprema
- Pomiješati kvasac, vodu i brašno te miješati dok se ne dobije konzistentna masa. Prekriti s prozirnom folijom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 8-12 sati.
- Otopiti kvasac u vodi, potom premjestiti s brašnom u duboku posudu gdje se miksa otprilike 2 minute. Dodati sol i nastaviti miješati srednjom brzinom otprilike 9 minuta, dok tijesto ne postane homogeno. Tijesto izvadite na čvrstu podlogu posipanu s brašnom, potom ga prebacite u veću, nauljenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 1,5-2 sata. Za to vrijeme bi tijesto trebalo udvostručiti svoj volumen.
- Na podlozi posutoj brašnom, razvaljajte pravokutnik 30 x 25 cm, Tijesto presložite prvo na trećine a potom na pola i ostavite omotanog prozirnom folijom da opet odstoji 1 sat. Tijesto će se ponovno udvostručiti volumenom.
- Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. U sredini pećnice neka bude „pizza stone“ (kamen) i rešetka ispod njega. Izvadite ostale rešetke iz pećnice.
- Tijesto treba još jednom „presložiti“. Prekriti nauljenom prozirnom folijom i ostaviti na toplom da još poveća svoj volumen narednih 45 minuta. Potom se stavi na papir za pečenje koji je posipan s brašnom i sve skupa staviti na podložak za peći pizzu.
- Vrlo oštrim nožem na površini se mogu napraviti dekoracije. Stavlja se tijesto u pećnicu. Ispod tijesta, u posudu staviti kockice leda i ostaviti da para uzrokuje dodatnu hrskavost korice. Peći 45-50 minuta dok instant-termometar ne pokaže 96 stupnjeva. Kada je gotovo, izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon toga poslužiti.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Ainsley Harriott
Jamajkanski kruh od đumbira s glazurom od limuna i zvjezdica
Recepti Donal Skehan
Hongkonški pohani kruh
Recepti Nadiya Hussain
Slatki kruh sa sodom i karamelom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Luca Ciano
Focaccine (mini focaccia kruh) s pršutom i dimljenom mozzarellom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Adam Liaw
Kaya tost s polu kuhanim jajima i kavom Hainanese
Recepti Donal Skehan
"Soda" kruh s gubbeen-om, cheddar-om i timjanom
Recepti Adam Liaw
Odvjetnikov ručak (Smorrebrod)