Još jedan fantastični recept za kruh iz kuhinje nenadmašne Marthe Stewart!

Sastojci

  • Za jednu štrucu veličine 25 cm.
  • Sastojci:
  • ¼ čajna žličice suhog kvasca
  • 1/3  šalice tople vode
  • ½ šalice brašna za dizana tijesta
  • Tijesto:
  • 1 čajna žličica suhog kvasca
  • 1 cijela šalica i 2/3 šalice tople vode
  • 3 pol šalice brašna za dizano tijesto + još jedna manja količina za posipanje podloge
  • ½ šalice raženog brašna
  • 4 čajne žličice košer soli
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • kockice leda

Priprema

  • Pomiješati kvasac, vodu i brašno te miješati dok se ne dobije konzistentna masa. Prekriti s prozirnom folijom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 8-12 sati.
  • Otopiti kvasac u vodi, potom premjestiti s brašnom u duboku posudu gdje se miksa otprilike 2 minute. Dodati sol i nastaviti miješati srednjom brzinom otprilike 9 minuta, dok tijesto ne postane homogeno. Tijesto izvadite na čvrstu podlogu posipanu s brašnom, potom ga prebacite u veću, nauljenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 1,5-2 sata. Za to vrijeme bi tijesto trebalo udvostručiti svoj volumen.
  • Na podlozi posutoj brašnom, razvaljajte pravokutnik 30 x 25 cm, Tijesto presložite prvo na trećine a potom na pola i ostavite omotanog prozirnom folijom da opet odstoji 1 sat. Tijesto će se ponovno udvostručiti volumenom.
  • Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. U sredini pećnice neka bude „pizza stone“ (kamen) i rešetka ispod njega. Izvadite ostale rešetke iz pećnice.
  • Tijesto treba još jednom „presložiti“. Prekriti nauljenom prozirnom folijom i ostaviti na toplom da još poveća svoj volumen narednih 45 minuta. Potom se stavi na papir za pečenje koji je posipan s brašnom i sve skupa staviti na podložak za peći pizzu.
  • Vrlo oštrim nožem na površini se mogu napraviti dekoracije. Stavlja se tijesto u pećnicu. Ispod tijesta, u posudu staviti kockice leda i ostaviti da para uzrokuje dodatnu hrskavost korice. Peći 45-50 minuta dok instant-termometar ne pokaže 96 stupnjeva. Kada je gotovo, izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon toga poslužiti.

Povezani recepti

Vidi sve