Savijača od borovnice i malina
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.
Sastojci
- 0,5 kg borovnica/malina
- limunov sok (od svježeg limuna)
- šećer
- 500 g brašna za lisnato tijesto
- jaje
- prstohvat soli
- tri žlice suncokretova ulja
- točno 270 ml mlake vode
- 200 g maslaca
- krušne mrvice
- 500 g svježeg sira
- 200 ml kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- marmelada od borovnica
- smrznute borovnice
Priprema
- Pripremite 2 lonca
- U lonac uspite borovnice/maline.
- Promiješajte.
- Nakon 15 minuta kuhanja u svaku marmeladu ulijte malo soka od metvice.
- Dodajte šećera po želji.
- U marmeladu od borovnica dodajte malo limunovog soka.
- Kuhajte još 10 minuta.
- Pripremite sterilne staklenke.
- Obje marmeladu ulijte u staklenke.
- Način pripreme savijače:
- TIJESTO
- Pomiješajte sve sastojke; brašno, jaje, sol, suncokretovo ulje, vodu.
- Sve zajedno dobro umijesite.
- Pripremite posudu u kojoj će tijesto odmarati.
- Dodajte malo ulja.
- Stavite tijesto u posudu.
- Prelijte s još malo ulja i posudu poklopite.
- Malo protresite da se ulje posvuda raširi, da se nigdje ne lijepi.
- Dok tijesto odmara u posudi, lagano ga protresite svakih deset minuta, možda okrenite naopačke i za 30 minuta tijesto će biti spremno za našu savijaču i naše štrukle.
- NADJEV
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a bjelanjke stavite u mikser.
- Istucite bjelanjke.
- U svježi sir dodajte žumanjke.
- U bjelanjke dodajte tri žlice šećera.
- Sve sastojke dobro pomiješajte i naš nadjev je gotov.
- SAVIJAČA/ŠTRUKLA
- Uzmite prethodno prokuhanu krpu.
- S malo brašna pospite krpu, posebno po sredini, da se tijesto ne lijepi za površinu.
- Tijesto još jednom protresite u posudi.
- Stavite ga na sredinu krpe pa ga najprije razvaljajte valjkom.
- Tijesto treba razvaljati na otprilike polovicu konačne veličine.
- Polijte tijesto s malo suncokretovog ulja, a zatim ga razvucite rukama.
- Ako kod kuće imate nekoga tko vam može pomoći rastezati tijesto, to će vam uvelike olakšati posao.
- Ruku morate staviti ispod sredine tijesta i lagano ga razvlačiti dlanom. Pazite da ga ne pokidate noktima.
- U posudit rastopite malo maslaca.
- Razvučeno tijesto prelijte rastopljenim maslacem i ravnomjerno ga rasporedite. (To se radi iz dva razloga, a to je da savijača i štrukla bude vlažnija i da se tijesto ne lijepi kad se razvalja, već da zadrži slojeve.)
- Na rubovima ostavite oko 10 cm praznog prostora, gdje ćete poslije dodati borovnice.
- U unutarnje 2/3 tijesta stavite svježi sir, a zadnju trećinu opet ostavite praznu, tako da savijaču možete lijepo zamotati.
- Jednu polovicu ovog komada tijesta napunite smrznutim borovnicama, a drugu marmeladom od borovnica s okusom metvice.
- Samo zamotajte štruklu. Uhvatite kraj krpe i savijte kraj tijesta, a zatim samo nastavite motati cijelo tijesto.
- Dobiveni komad prepolovite; dio s marmeladom postat će štrukla, a druga polovica sa smrznutim borovnicama bit će štrudla.
- Uzmite posudu za pečenje i dobro je namastite rastopljenim maslacem.
- Stavite savijaču.
- Savijaču malo tapkajte, da postane šira i premažite je maslacem kako bi se kora dobro ispekla.
- Štrudla se peče na 180°C, s upaljenim gornjim i donjim grijačem, otprilike 45 minuta.
- Stavite je peći u pećnicu.
- Gazu narežite na odgovarajuće komade (od jednog komada gaze sam izrezao trake kojima ću kasnije vezati oba kraja štrukle, gazu ponovo prepolovite jer ćete i štruklu prepoloviti, da dobijete dva komada), namočite u vodu, rasporedite po stolu, prekrijte krušnim mrvicama da se tijesto ne lijepi za nju.
- Štruklu ponovo prepolovite tanjurom, stavite na gazu i uvijte.
- Zavežite krajeve u čvor.
- Stavite štruklu u posoljenu kipuću vodu.
- Takva svježa štrukla kuha se u slanoj kipućoj vodi 25 do 30 minuta. Smrznutu štruklu kuhajte 10 minuta više od svježe jer će još biti smrznuta (oko 40 minuta).
- Štruklu izvadite iz vode i pažljivo ostavite da se voda ocijedi.
- Stavite štruklu na dasku za rezanje.
- Vrlo pažljivo odmotajte gazu i slijedi trenutak istine, je li se štrukla zalijepila za gazu ili nije.
- Štruklu narežite i prelijte umakom koji ćete napraviti od maslaca i krušnih mrvica te dodajte još malo marmelade od malina.
- I savijača je pečena, ali je pokrijte krpom i pustite da odmori najmanje 20 minuta prije nego što je režete.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega