Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.

Sastojci

  • 0,5 kg borovnica/malina
  • limunov sok (od svježeg limuna)
  • šećer
  • 500 g brašna za lisnato tijesto
  • jaje
  • prstohvat soli
  • tri žlice suncokretova ulja
  • točno 270 ml mlake vode
  • 200 g maslaca
  • krušne mrvice
  • 500 g svježeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • marmelada od borovnica
  • smrznute borovnice

Priprema

  • Pripremite 2 lonca
  • U lonac uspite borovnice/maline.
  • Promiješajte.
  • Nakon 15 minuta kuhanja u svaku marmeladu ulijte malo soka od metvice.
  • Dodajte šećera po želji.
  • U marmeladu od borovnica dodajte malo limunovog soka.
  • Kuhajte još 10 minuta.
  • Pripremite sterilne staklenke.
  • Obje marmeladu ulijte u staklenke.
  • Način pripreme savijače:
  • TIJESTO
  • Pomiješajte sve sastojke; brašno, jaje, sol, suncokretovo ulje, vodu.
  • Sve zajedno dobro umijesite.
  • Pripremite posudu u kojoj će tijesto odmarati.
  • Dodajte malo ulja.
  • Stavite tijesto u posudu.
  • Prelijte s još malo ulja i posudu poklopite.
  • Malo protresite da se ulje posvuda raširi, da se nigdje ne lijepi.
  • Dok tijesto odmara u posudi, lagano ga protresite svakih deset minuta, možda okrenite naopačke i za 30 minuta tijesto će biti spremno za našu savijaču i naše štrukle.
  • NADJEV
  • Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a bjelanjke stavite u mikser.
  • Istucite bjelanjke.
  • U svježi sir dodajte žumanjke.
  • U bjelanjke dodajte tri žlice šećera.
  • Sve sastojke dobro pomiješajte i naš nadjev je gotov.
  • SAVIJAČA/ŠTRUKLA
  • Uzmite prethodno prokuhanu krpu.
  • S malo brašna pospite krpu, posebno po sredini, da se tijesto ne lijepi za površinu.
  • Tijesto još jednom protresite u posudi.
  • Stavite ga na sredinu krpe pa ga najprije razvaljajte valjkom.
  • Tijesto treba razvaljati na otprilike polovicu konačne veličine.
  • Polijte tijesto s malo suncokretovog ulja, a zatim ga razvucite rukama.
  • Ako kod kuće imate nekoga tko vam može pomoći rastezati tijesto, to će vam uvelike olakšati posao.
  • Ruku morate staviti ispod sredine tijesta i lagano ga razvlačiti dlanom. Pazite da ga ne pokidate noktima.
  • U posudit rastopite malo maslaca.
  • Razvučeno tijesto prelijte rastopljenim maslacem i ravnomjerno ga rasporedite. (To se radi iz dva razloga, a to je da savijača i štrukla bude vlažnija i da se tijesto ne lijepi kad se razvalja, već da zadrži slojeve.)
  • Na rubovima ostavite oko 10 cm praznog prostora, gdje ćete poslije dodati borovnice.
  • U unutarnje 2/3 tijesta stavite svježi sir, a zadnju trećinu opet ostavite praznu, tako da savijaču možete lijepo zamotati.
  • Jednu polovicu ovog komada tijesta napunite smrznutim borovnicama, a drugu marmeladom od borovnica s okusom metvice.
  • Samo zamotajte štruklu. Uhvatite kraj krpe i savijte kraj tijesta, a zatim samo nastavite motati cijelo tijesto.
  • Dobiveni komad prepolovite; dio s marmeladom postat će štrukla, a druga polovica sa smrznutim borovnicama bit će štrudla.
  • Uzmite posudu za pečenje i dobro je namastite rastopljenim maslacem.
  • Stavite savijaču.
  • Savijaču malo tapkajte, da postane šira i premažite je maslacem kako bi se kora dobro ispekla.
  • Štrudla se peče na 180°C, s upaljenim gornjim i donjim grijačem, otprilike 45 minuta.
  • Stavite je peći u pećnicu.
  • Gazu narežite na odgovarajuće komade (od jednog komada gaze sam izrezao trake kojima ću kasnije vezati oba kraja štrukle, gazu ponovo prepolovite jer ćete i štruklu prepoloviti, da dobijete dva komada), namočite u vodu, rasporedite po stolu, prekrijte krušnim mrvicama da se tijesto ne lijepi za nju.
  • Štruklu ponovo prepolovite tanjurom, stavite na gazu i uvijte.
  • Zavežite krajeve u čvor.
  • Stavite štruklu u posoljenu kipuću vodu.
  • Takva svježa štrukla kuha se u slanoj kipućoj vodi 25 do 30 minuta. Smrznutu štruklu kuhajte 10 minuta više od svježe jer će još biti smrznuta (oko 40 minuta).
  • Štruklu izvadite iz vode i pažljivo ostavite da se voda ocijedi.
  • Stavite štruklu na dasku za rezanje.
  • Vrlo pažljivo odmotajte gazu i slijedi trenutak istine, je li se štrukla zalijepila za gazu ili nije.
  • Štruklu narežite i prelijte umakom koji ćete napraviti od maslaca i krušnih mrvica te dodajte još malo marmelade od malina.
  • I savijača je pečena, ali je pokrijte krpom i pustite da odmori najmanje 20 minuta prije nego što je režete.

Povezani recepti

Vidi sve