Riža s pestom i povrćem

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • 2 čaše baldo riže
  • 2 čaše pilećeg temeljca
  • čaša vode
  • duguljasti patlidžan
  • 2 crvena luka
  • 3 smeđa šampinjona
  • grančica ružmarina
  • 3 češnja češnjaka
  • šaka pinjola
  • sol
  • papar
  • ½ stručka peršina
  • ½ stručka rikole
  • ½ stručka kopra
  • 7 listova bosiljka
  • 2 jušne žlice maslaca

Priprema

  • 1. Baldo rižu stavite u cjedilo i ispirite je pod mlazom vode dok voda koja izlazi ne postane prozirna, to jest dok riža ne otpusti škrob.
  • 2. Lonac stavite na štednjak, u njega stavite jušnu žlicu maslinova ulja i dodajte rižu.
  • 3. Prelijte dvjema čašama pilećeg temeljca i dodajte čašu obične vode.
  • 4. Dodajte i vrlo malo soli.
  • 5. Poklopite lonac i rižu nastavite kuhati sve dok ne upije svu vodu i ne izgubi žilavost.
  • 6. Duguljastom patlidžanu odrežite peteljku, prerežite ga po dužini i vilicom na njemu napravite pruge.
  • 7. Narežite patlidžan na kriške debljine 2 mm.
  • 8. Crveni luk ogulite, prerežite po sredini i svaki narežite tako da iz njega izađe dvanaest krišaka.
  • 9. Gljive grubo narežite.
  • 10. Za pripremu pesta u dublju posudu stavite kopar kojem ste uklonili peteljke, peršin, rikolu i bosiljak te dodajte vrlo malo maslinova ulja i dvije jušne žlice maslaca sobne temperature.
  • 11. Ručnim blenderom sve sastojke miksajte dok ne dobijete gusti pire.
  • 12. Drugu tavu stavite na jaku vatru i u nju ulijte malo maslinova ulja.
  • 13. U vruću tavu stavite patlidžane i pržite dok ne dobiju boju. Po njima pospite sol.
  • 14. Ružmarin sitno nasjeckajte i pospite po patlidžanima koji su dobili laganu boju. Dodajte i crveni luk. Dodajte otprilike jednu desertnu žličicu pesta koji ste pripremili i sve sastojke nastavite pržiti uz miješanje dok ne omekšaju. Kuhano povrće izvadite na tanjur.
  • 15. Poklopite rižu koja je upila vodu i ostavite je da se pari oko 5-10 minuta.
  • 16. Gljive prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite. Nekoliko listova mladog bosiljka i ružmarina nasjeckajte i pospite po gljivama.
  • 17. Tri češnja češnjaka ogulite, grubo narežite i pomiješajte s gljivama.
  • 18. Gljive ubacite u vruću tavu u kojoj ste pržili patlidžane i pržite dok ne dobiju boju. Kad gljive budu gotove, na njih dodajte i gotovo povrće i promiješajte.
  • 19. U rižu koja se parila dodajte pesto koji ste pripremili i promiješajte da se dobro prožnju.
  • 20. Na tanjur za posluživanje stavite rižu i na nju stavite mješavinu gljiva, patlidžana i povrća.
  • 21. U tavu u kojoj se pržilo povrće stavite pinjole i pržite vrlo kratko, dok na toplini tave ne puste ulje. Pazite da ne zagore.
  • 22. Pinjole pospite po riži i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve