Riža s pestom i povrćem

Riža s pestom i povrćem

Opis

Priprema:

Baldo rižu stavite u cjedilo i ispirite je pod mlazom vode dok voda koja izlazi ne postane prozirna, to jest dok riža ne otpusti škrob.

Lonac stavite na štednjak, u njega stavite jušnu žlicu maslinova ulja i dodajte rižu. Prelijte dvjema čašama pilećeg temeljca i dodajte čašu obične vode. Dodajte i vrlo malo soli. Poklopite lonac i rižu nastavite kuhati sve dok ne upije svu vodu i ne izgubi žilavost.

Duguljastom patlidžanu odrežite peteljku, prerežite ga po dužini i vilicom na njemu napravite pruge. Narežite patlidžan na kriške debljine 2 mm.

Crveni luk ogulite, prerežite po sredini i svaki narežite tako da iz njega izađe dvanaest krišaka.

Gljive grubo narežite.

Za pripremu pesta u dublju posudu stavite kopar kojem ste uklonili peteljke, peršin, rikolu i bosiljak te dodajte vrlo malo maslinova ulja i dvije jušne žlice maslaca sobne temperature. Ručnim blenderom sve sastojke miksajte dok ne dobijete gusti pire.

Drugu tavu stavite na jaku vatru i u nju ulijte malo maslinova ulja. U vruću tavu stavite patlidžane i pržite dok ne dobiju boju. Po njima pospite sol.

Ružmarin sitno nasjeckajte i pospite po patlidžanima koji su dobili laganu boju. Dodajte i crveni luk. Dodajte otprilike jednu desertnu žličicu pesta koji ste pripremili i sve sastojke nastavite pržiti uz miješanje dok ne omekšaju. Kuhano povrće izvadite na tanjur.

Poklopite rižu koja je upila vodu i ostavite je da se pari oko 5-10 minuta.

Gljive prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite. Nekoliko listova mladog bosiljka i ružmarina nasjeckajte i pospite po gljivama.

Tri češnja češnjaka ogulite, grubo narežite i pomiješajte s gljivama.

Gljive ubacite u vruću tavu u kojoj ste pržili patlidžane i pržite dok ne dobiju boju. Kad gljive budu gotove, na njih dodajte i gotovo povrće i promiješajte.

U rižu koja se parila dodajte pesto koji ste pripremili i promiješajte da se dobro prožnju.

Na tanjur za posluživanje stavite rižu i na nju stavite mješavinu gljiva, patlidžana i povrća.

U tavu u kojoj se pržilo povrće stavite pinjole i pržite vrlo kratko, dok na toplini tave ne puste ulje. Pazite da ne zagore.

Pinjole pospite po riži i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • 2 čaše baldo riže
  • 2 čaše pilećeg temeljca
  • čaša vode
  • duguljasti patlidžan
  • 2 crvena luka
  • 3 smeđa šampinjona
  • grančica ružmarina
  • 3 češnja češnjaka
  • šaka pinjola
  • sol
  • papar

Za pesto

  • ½ stručka peršina
  • ½ stručka rikole
  • ½ stručka kopra
  • 7 listova bosiljka
  • 2 jušne žlice maslaca

Povezani recepti