Riža s pestom i povrćem
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- maslinovo ulje
- 2 čaše baldo riže
- 2 čaše pilećeg temeljca
- čaša vode
- duguljasti patlidžan
- 2 crvena luka
- 3 smeđa šampinjona
- grančica ružmarina
- 3 češnja češnjaka
- šaka pinjola
- sol
- papar
- ½ stručka peršina
- ½ stručka rikole
- ½ stručka kopra
- 7 listova bosiljka
- 2 jušne žlice maslaca
Priprema
- 1. Baldo rižu stavite u cjedilo i ispirite je pod mlazom vode dok voda koja izlazi ne postane prozirna, to jest dok riža ne otpusti škrob.
- 2. Lonac stavite na štednjak, u njega stavite jušnu žlicu maslinova ulja i dodajte rižu.
- 3. Prelijte dvjema čašama pilećeg temeljca i dodajte čašu obične vode.
- 4. Dodajte i vrlo malo soli.
- 5. Poklopite lonac i rižu nastavite kuhati sve dok ne upije svu vodu i ne izgubi žilavost.
- 6. Duguljastom patlidžanu odrežite peteljku, prerežite ga po dužini i vilicom na njemu napravite pruge.
- 7. Narežite patlidžan na kriške debljine 2 mm.
- 8. Crveni luk ogulite, prerežite po sredini i svaki narežite tako da iz njega izađe dvanaest krišaka.
- 9. Gljive grubo narežite.
- 10. Za pripremu pesta u dublju posudu stavite kopar kojem ste uklonili peteljke, peršin, rikolu i bosiljak te dodajte vrlo malo maslinova ulja i dvije jušne žlice maslaca sobne temperature.
- 11. Ručnim blenderom sve sastojke miksajte dok ne dobijete gusti pire.
- 12. Drugu tavu stavite na jaku vatru i u nju ulijte malo maslinova ulja.
- 13. U vruću tavu stavite patlidžane i pržite dok ne dobiju boju. Po njima pospite sol.
- 14. Ružmarin sitno nasjeckajte i pospite po patlidžanima koji su dobili laganu boju. Dodajte i crveni luk. Dodajte otprilike jednu desertnu žličicu pesta koji ste pripremili i sve sastojke nastavite pržiti uz miješanje dok ne omekšaju. Kuhano povrće izvadite na tanjur.
- 15. Poklopite rižu koja je upila vodu i ostavite je da se pari oko 5-10 minuta.
- 16. Gljive prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite. Nekoliko listova mladog bosiljka i ružmarina nasjeckajte i pospite po gljivama.
- 17. Tri češnja češnjaka ogulite, grubo narežite i pomiješajte s gljivama.
- 18. Gljive ubacite u vruću tavu u kojoj ste pržili patlidžane i pržite dok ne dobiju boju. Kad gljive budu gotove, na njih dodajte i gotovo povrće i promiješajte.
- 19. U rižu koja se parila dodajte pesto koji ste pripremili i promiješajte da se dobro prožnju.
- 20. Na tanjur za posluživanje stavite rižu i na nju stavite mješavinu gljiva, patlidžana i povrća.
- 21. U tavu u kojoj se pržilo povrće stavite pinjole i pržite vrlo kratko, dok na toplini tave ne puste ulje. Pazite da ne zagore.
- 22. Pinjole pospite po riži i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Paella s piletinom i kozicama
Recepti Lora i Stoyan
Kabulski pilav
Recepti Lora i Stoyan
Sholezard
Recepti Lora i Stoyan
Orzo sa špinatom i sirom
Recepti Luca Ciano
Čips od riže i sipinog crnila s tučenom ricottom
Recepti Donal Skehan
Tjestenina sa slaninom i kupusom
Recepti Laura Cassai
Kaneloni s pirjanim mesom
Recepti Laura Cassai
Smeđe rižine spirale s raguom od patlidžana
Recepti Donal Skehan
Raštika sa sirom i paprom
Recepti Michela Chiappa
Povrtne lazanje s gljivama