Tjestenina s malteškom kobasicom, svježim koromačem i sušenim rajčicama

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.

Sastojci

  • 400 g malteških ili kvalitetnih svinjskih kobasica s krupnijim nadjevom (recimo linkolnširske), grubo usitnjen nadjev bez kožica
  • 1 žlica maslinovog ulja, dodatno ulje za tavu
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 manja glavica koromača s listićima, nasjeckana, listići za ukrašavanje
  • 2 češnja češnjaka, naribana ili zgnječena
  • 1 žličica sjemenki koromača, lagano zdrobljenih
  • 1 žličica sitno nasjeckanih listića svježeg ružmarina
  • 1/4-1/2 žličice ljuskica čilija
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 175 ml vrućeg pilećeg temeljca
  • 400 g tjestenine casareccee, penne ili slične kratke tjestenine
  • 45 g sušene rajčice u ulju, ocijeđene, osušene papirnatim ubrusom, nasjeckane
  • 175 ml vrhnja za kuhanje
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • sir pecorino ili parmezan, naribani, za posluživanje

Priprema

  • 1. Dubokoj tavi nauljite dno pa dodajte nadjev kobasica. Zapecite ga na umjerenoj vatri dok lijepo ne porumeni, kuhačom lomite grudice mesa. Premjestite ga iz tave.
  • 2. U istoj tavi zagrijte žlicu ulja, smanjite vatru na umjerenu pa 6 minuta pirjajte luk i svježi koromač dok ne omekšaju i tek počnu dobivati boju. Dodajte češnjak, sjemenke koromača, ružmarin i ljuskice čilija. Umiješajte ih i pirjajte još 30 sekundi dok ne zamirišu.
  • 3. U tavu vratite nadjev kobasica, zalijte ga vinom i ostavite nekoliko minuta krčkati dok ne ispari polovica vina. Umiješajte temeljac, malo soli i svježe mljeveni papar pa smanjite vatru. Poklopite ih i 20 minuta lagano pirjajte.
  • 4. U međuvremenu, u loncu dobro posoljene vode skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente.
  • 5. Otklopite umak pa umiješajte sušene rajčice i vrhnje. Lagano ga još 3-4 minute kuhajte nepoklopljenog da ga zgusnete. Provjerite treba li ga dosoliti.
  • 6. Tjesteninu ocijedite i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu na slaboj vatri lagano umiješajte u umak da je obložite, po potrebi dolijevajte vodu u kojoj se kuhala.
  • 7. Tjesteninu poslužite u zagrijanim zdjelicama, velikodušno posutu ribanim pecorinom i svježe mljevenim crnim paprom. Ukrasite je razbacanim listićima koromača.

Povezani recepti

Vidi sve