Tjestenina s malteškom kobasicom, svježim koromačem i sušenim rajčicama
Recept iz: Ainsley Harriott

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.
Sastojci
- 400 g malteških ili kvalitetnih svinjskih kobasica s krupnijim nadjevom (recimo linkolnširske), grubo usitnjen nadjev bez kožica
- 1 žlica maslinovog ulja, dodatno ulje za tavu
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 manja glavica koromača s listićima, nasjeckana, listići za ukrašavanje
- 2 češnja češnjaka, naribana ili zgnječena
- 1 žličica sjemenki koromača, lagano zdrobljenih
- 1 žličica sitno nasjeckanih listića svježeg ružmarina
- 1/4-1/2 žličice ljuskica čilija
- 125 ml suhog bijelog vina
- 175 ml vrućeg pilećeg temeljca
- 400 g tjestenine casareccee, penne ili slične kratke tjestenine
- 45 g sušene rajčice u ulju, ocijeđene, osušene papirnatim ubrusom, nasjeckane
- 175 ml vrhnja za kuhanje
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- sir pecorino ili parmezan, naribani, za posluživanje
Priprema
- 1. Dubokoj tavi nauljite dno pa dodajte nadjev kobasica. Zapecite ga na umjerenoj vatri dok lijepo ne porumeni, kuhačom lomite grudice mesa. Premjestite ga iz tave.
- 2. U istoj tavi zagrijte žlicu ulja, smanjite vatru na umjerenu pa 6 minuta pirjajte luk i svježi koromač dok ne omekšaju i tek počnu dobivati boju. Dodajte češnjak, sjemenke koromača, ružmarin i ljuskice čilija. Umiješajte ih i pirjajte još 30 sekundi dok ne zamirišu.
- 3. U tavu vratite nadjev kobasica, zalijte ga vinom i ostavite nekoliko minuta krčkati dok ne ispari polovica vina. Umiješajte temeljac, malo soli i svježe mljeveni papar pa smanjite vatru. Poklopite ih i 20 minuta lagano pirjajte.
- 4. U međuvremenu, u loncu dobro posoljene vode skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente.
- 5. Otklopite umak pa umiješajte sušene rajčice i vrhnje. Lagano ga još 3-4 minute kuhajte nepoklopljenog da ga zgusnete. Provjerite treba li ga dosoliti.
- 6. Tjesteninu ocijedite i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu na slaboj vatri lagano umiješajte u umak da je obložite, po potrebi dolijevajte vodu u kojoj se kuhala.
- 7. Tjesteninu poslužite u zagrijanim zdjelicama, velikodušno posutu ribanim pecorinom i svježe mljevenim crnim paprom. Ukrasite je razbacanim listićima koromača.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Špageti od kozica
Recepti Justine Schofield
Mee Kolok
Recepti Justine Schofield
Nasi dagang
Recepti Justine Schofield
Nasi lemak
Recepti Justine Schofield
Brza piletina s rižom
Recepti Donal Skehan
Pileći satay s rižom i zelenjem
Recepti Donal Skehan
Pašta od pil pil kozica
Recepti Warren Mendes
Rižoto od piva i kobasice boerewors
Recepti Mark Moriarty
Tjestenina s raguom od bijelih kobasica
Recepti Mark Moriarty
Rižoto cacio e pepe