Punjeni rak
Postoji mala tajna za dobro skuhane rakove: svakako ih stavite kuhati u hladnu, a ne vruću vodu! Rakove treba zagrijati polako dok voda ne zakuha. Zašto? Ako rakove stavite u kipuću vodu, postoji velika mogućnost da će kliješta otpasti.

Dakle, najprije stavite rakove u lonac hladne vode, a zatim zagrijte vodu do vrenja. Tu istu vodu možete iskoristiti da skuhate četiri jaja koja ćete upotrijebiti da zgusnete paštetu. Kad voda s rakovima zakipi, pustite ih da se kuhaju 15 minuta.

Dok čekate da se rakovi skuhaju, počnite pripremati majonezu. Istucite u posudi dva jaja (maknite dio bjelanjka) dodavši senf i malo maslinova ulja. Tucite pjenjačom do željene gustoće. Možete pritom dodavati malo-pomalo još maslinova ulja ako želite laganiju majonezu. Kad ste zadovoljni gustoćom majoneze, začinite je s malo soli i mljevena papra i dodajte sitno nasjeckane kisele krastavčiće pa sve dobro pomiješajte.

Kad su rakovi kuhani, isperite ih hladnom vodom, otvorite i izvadite meso iz oklopa. Raka ćete najlakše otvoriti ako ga udarite pri vrhu gdje mu je glava. Za paštetu možete upotrijebiti sve meso, uključujući i meso u kliještima. Kliješta razbijte batićem za rakove, izvadite meso i pomiješajte sve s majonezom koju ste priredili. Sad još samo treba dodati tvrdo kuhana jaja: nasjeckajte ih i dodajte u mješavinu račjeg mesa i majoneze. To je sve! Pašteta od raka je gotova. Do posluživanja je držite u hladnjaku. Možete je servirati u oklopu raka. Ovo je vrlo fina pašteta i uz krišku prepečenca ili domaćeg kruha bit će izvrsno predjelo. Dobar tek!

Sastojci

  • Sastojci 2 raka 6 jaja 2 žličice senfa kiseli krastavci po želji maslinovo ulje sol i papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve